CUM GESTIONAM DATELE CU CARACTER PERSONAL!

 
Nu cu prea mult timp in urma, aflandu-ma la Tg. Neamt, m-am dus la filiala din localitate a BCR in scopul de a expedia o suma de bani in contul unei institutii bucurestene. Mi-am notat din timp si-n amanunt contul cu pricina, adresa exacta a institutiei destinatare precum si numele meu, inclusiv adresa de aici (deci adresa expeditorului). Ajuns la Banca, ce sa vezi: lume, lume, unii asteptand pe niste scaune, altii… postati, cuminti, pe doua randuri, in spatele unor afise pe care scria STOP “sa respectam confidentialitatea”, un bodygard inarmat ca pentru luptele din Irak sau Siria!, iar doar la doua (din cele 5) ghisee, functionarele indrituite.
La una din cozi, firesc, m-am aliniat si eu. Dar timpul pierdut in asteptarea randului,a intrecut orice asteptare! De ce?
,,Pentru ca suntem doar noi doua”, mi-a replicat una dintre doamnele de dupa ghiseu. Doua din 4 sau chiar 5 (n.n. cat ar fi fost normal). N-am mai continuat dialogul si nici nu m-am mai intrebat de ce-i anormal si nu-i normal, consolandu-ma cu faptul ca asa-i peste tot in Romania!
Intre timp, spre norocul meu, mi-a venit si mie randul. La ghiseu, prezint nota cu adresele, codul si numele respective, dar inainte de a achita suma de bani, functionara-mi cere buletinul! Mirat, o intreb iarasi: de ce?! ,,Pentru ca asa-i normal) ,e nevoie de codul numeric personal al dvs. Si trebuie, de asemenea sa stiu cine trimite banii”, mi se raspunde, sec.
Mirat si contrariat peste masura, trec peste faptul ca pe acea nota scria totusi clar cine, cum si unde trebuie expediati banii, si din nou intreb: pai, nu ma vedeti?! Eu sunt cel care expediaza suma, asa cum scrie pe hartie,si nu stiu ce rost mai are aceasta cerinta? ,,Asa trebuie, dle, Eu n-am nicio vina”, vine imediat raspunsul.
Dar cu secretizarea (gestionarea) datelor personale, prevazuta de lege, cum ramane!? Obosit si plictisit, dar total nelamurit, n-am mai asteptat niciun raspuns, i-am oferit si buletinul, mi-a dat cuvenita chitanta si-am plecat!…
 

Suparat sau nu,ma-ntreb totusi acum:in tara asta, chiar nimic nu se mai respecta? De ce se mai fac si se voteaza legile? Oare chiar nu se cunosc de catre toti romanii? Asa ca pentru orice eventualitate, incerc acum sa fac cunoscuta macar acea (lege) referitoare la prelucrarea datelor cu caracter personal.

Cea care schimba modul în care se pot utiliza datele personale ale oricarui cetatean si care iata,a  devenit aplicabila începând cu data de 25 mai 2018! Aplicabila da, dar cunoscuta, ba! Chiar daca aceasta ofera mai multe drepturi persoanelor si reformuleaza modul în care se pot solicita si utiliza datele personale în scop comercial. Regulamentul înlocuieste Directiva 95/46/EC, preluata în România prin Legea 677/ 2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal. Asadar, de la 25 mai 2018 devine aplicabil Regulamentul European 2016/679 privind protectia persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date (“Regulamentul”). Scopul principal al acestuia este cresterea nivelului de protectie a datelor personale si crearea unui climat de incredere care sa permita fiecarei persoane controlul asupra propriilor date. Astfel, consideram ca este un moment potrivit sa te informam cum protejam datele tale personale si cum ne insusim prevederile Regulamentului.

Ce înseamna de fapt prelucrarea datelor cu caracter personal?
,,Prelucrarea datelor cu caracter personal trebuie sa se faca într-un mod echitabil si transparent fata de persoana vizata iar colectarea datelor trebuie realizata în scopuri determinate si explicite. Astfel, se impune ca în momentul în care este cerut acordul pentru prelucrarea datelor sau în momentul în care aceste date sunt colectate sa se faca o informare corecta si completa, într-un limbaj simplu, pe care persoana vizata sa îl poata întelege cu usurinta si într-o maniera cât mai concisa, cu privire la scopul si limitele în care aceste informatii vor fi utilizate cu caracter personal.
„Prelucrare” înseamna orice operatiune sau set de operatiuni efectuate asupra datelor cu caracter personal sau asupra seturilor de date cu caracter personal, cu sau fara utilizarea de mijloace automatizate, cum ar fi colectarea, înregistrarea, organizarea, structurarea, stocarea, adaptarea sau modificarea, extragerea, consultarea, utilizarea, divulgarea prin transmitere, diseminarea sau punerea la dispozitie în orice alt mod, alinierea sau combinarea, restrictionarea, stergerea sau distrugerea.Important este faptul ca datele personale nu se mai limiteaza la elemente precum CNP, adresa, nume si prenume etc…

Daca, eventual, cele scrise vor fi citite, inclusiv de cei de la sus amintia Banca, poate ca noile (mai vechi) reglementari vor fi, in sfarsit, cunoscute dar si respectate intocmai, nu numai la BCR Tg.Neamt, dar si-n multe alte locuri din tara!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Cat timp iti ia ca sa-ti schimbi ceasul biologic?

Calatoresti intr-o alta parte a lumii, unde noaptea e zi, adica acel loc are un fus orar diferit de al...

Poți intra în mintea unui om prin intermediul emoțiilor

Adrian Mazilu este un tânăr om de afaceri care are un succes enorm în tradingul online. “Una dintre cele mai...

Beneficiile aduse de lectură

Dacă ne vom urni din fața televizorului și vom citi o carte, vom constata că viața unor personaje de roman...

Close