Cum pot fi valorificate invențiile românești?

Ștefan, un vechi prieten, a participat recent la Salonul de Invenții de la Geneva (Elveția) și s-a întors acasă cu o medalie de aur. L-am invitat la mine, fiind înarmat cu cafea și cu câteva cutii de bere. Ștefan s-a tot plimbat prin living, vorbindu-mi despre cum pot fi valorificate în România invențiile românești.

Ștefan sorbi din cafeaua fierbinte și-și desfăcu o cutie de bere.

– Uite, coane, habar n-am cine a inventat cutia asta, dar s-a îmbogățit de pe urma ei.

– Mda, și ai vrea ca și invenția ta să te facă milionar?

– Toți cei premiați la Geneva am merita să ne îmbogățim…

– Stai puțin, Fane, voi, premianții, nu primiți nimic?

– Cum să nu?! O diplomă… Numai dacă ne-am putea valorifica invențiile cumva. Statul nu ne ajută!

– Cum, dacă faci, să presupunem prin absurd, un perpetuum mobile, statul n-ar încerca să pună în practică ideea?

– Nu! Păi dacă parlamentarii nu câștigă nimic, de ce ar face legile necesare?! Ștefan se ridică și începu să măsoare încăperea în lung și-n lat. Îmi arătă cutia de bere, reluând: Uite, un perpetuum mobile își menține o mișcare ciclică permanentă, aparent încălcând legile de conservare acceptate, sau ireversibilitatea fenomenelor din natură, și ea acceptată.

– Nu spune că ai inventat un perpetuum mobile, că nu se poate!

– Coane, îmi servești pastile, deși nu ești medic! Ba se pare că există mai multe asemenea minuni. Una e românească! Pila lui Karpen generează energie de peste 50 de ani. A fost inventată prin anii puterii populare, dar nici pe atunci, nici acum, nu se valorifică această comoară.

– Cum așa, Fănică, avem o sursă inepuizabilă de energie și, la o adică, trebuie s-o cumpărăm de la vecini?

– Bineînțeles! Inventatorul Nicolae Vasilescu-Karpen a spus că ea va funcționa veșnic. Acum pila stă încuiată într-un seif blindat dintr-un muzeu și funcționează continuu de 56 de ani. Mai ai răbdare o veșnicie și vom vedea dacă, într-adevăr, funcționează la infinit!

– Păi nu-i nevoie decât de bani pentru a valorifica invenția asta…

– Da, băiete! La Salonul de Invenții de la Geneva, noi am câștigat în total 34 de medalii de aur, 8 de argint și 27 de premii speciale. Oare câte vor fi puse în practică în România?

– Păi, să le număr… Niciuna!

– Ei, bravo! Ești un geniu! S-ar putea aloca niște sume, dar statul n-are destui bani pentru educație, cultură, sănătate etc.

– Da, dar ai putea contacta un „business angel”, adică un om dispus să-și folosească banii, timpul și contactele pentru a pune în practică invenția ta. Asta va fi o afacere, care va genera bani din care vei primi și tu.

– De unde-l iau pe acest om?

– Sunt amic cu unul dintre ei, De exemplu, Andrei Ursachi e antreprenor în serie, un specialist în Marketing Digital și dezvoltare de start-up-uri. E tânăr, dar până la 25 de ani, și-a dezvoltat 6 afaceri, cea mai mică dintre ele cu o cifră de afaceri de peste 100.000 de euro! Miroase imediat o idee bănoasă și investește, fiindcă vrea să se dezvolte și a devenit business angel.

– Adică nu mai sunt nevoit să mă împrumut la o bancă, să-mi pun casa gaj și nici să plec din țară…

– Nu! Bagă Andrei banii. Desigur, în anumite condiții, că-i om de afaceri, nu filantrop. Faceți un contract și lucrezi la produsul care se bazează pe invenția ta. Și nu te doare capul gândindu-te la resursele materiale. Asta-i treaba lui Andrei. E un băiat extraordinar! Dacă ideea ta poate aduce bani, puneți de o afacere. Stai să-i dau telefon și vă pun în legătură!

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
,, AM VENIT IN ROMANIA LA CONFRUNTAREA CU IMPOSTORII”….

Sunt spusele (publicate si reproduse din presa scrisa ) ale unor romani plecati in strainatate si reveniti acum in tara...

Berarul – berea neagră

Azi am luat o bere neagră, Stephans Brau Schwarzbier, produsă de Eichbaum, Mannheim, Germania. Am cumpărat-o de la Kaufland. Tot Stephans...

Inaltator auto pentru copiii care merg alaturi de parinti in excursii lungi

Inaltatorul auto este un fel de scaun auto, mai mult sau mai putin. Acesta are in componenta sa doar partea...

Close