Cum se face șaorma?

Acum 10-15 ani, sau când a apărut șaorma pe piața din România, în absolut toate localurile unde se prepara acest “deliciu” culinar, rețeta era simplă.
Se lua o lipie (mică, mare sau mijlocie), se ungea cu sos (de ustoroi, maioneză), se punea carne tocată (pui, vită sau amestec între cele 2), cartofi prăjiți, ceapă tocată, roșii, varză călită, castraveti. Si ceva mirodenii, precum si ardei iuti (dacă doreați).
Și mâncai de dădeai cu căciula după câini.

Însă, de la o vreme, nici asta nu se mai știe să se facă. Acum se ia lipia, se pune carne și cartofi prăjiți, apoi sosurile și restul componentelor. Astfel încât mănânci sosul la început, iar pe final rămâi să ronțăi doar carne și unul-doi cartofi. Nu am mai văzut niciun “șaormar” să ungă lipia cu vreun sos, apoi să pună carnea. Ultima șaorma, la Socului (a doua cea mai bună din București, după părerea mea), a mâncat-o acum vreo săptămână. Am mâncat de foame și poftă, dar mai mult m-am enervat. Puse alandala toate componentelor, arucate în lipie în devălmășie, iar lipia nu a fost strânsă mai deloc, de parcă mi-ar fi dat vreun gyros…

Mai mult, gagiul de la șaormerie nu știa sa faca diferenta între iute și picant. În dex s-ar zice că sunt sinonime, însă, la orice șaormeri, se știe că picant este sosul picant, iar iute este și cu ardei iute. La picant NU SE PUNE ARDEI IUTE.

Nu nene, am dat-o în discuții filozofice că iute e același cu picant și de ce nu vreau ardei iuți când am zis că vreau “picanta, cu de toate“?

Parcă nici la restaurant nu-ți mai vine să comanzi o pizza. Ultimele 3 pizza de la restaurant au fost acceptabile, însă nu ceva să-ți stea mintea-n loc. Eh, ce vremuri, când exista “La Bella Blu“, unde mâncai o pizza Hawaii dumnezeiască. Vremuri, domne, vremuri.

Mi-am promis de vreo 2 ani că-mi voi face un drum la Gara de Nord, să iau de acolo o șaorma, care, după părerea mea, e cea mai bună din capitală. Am mâncat de vreo 3 ori în decurs de 10 ani, dar a fost senzațională de fiecare dată. Sunt curios cum va fi acum. Mai ales că și alți gurmanzi mi-au declarat că este și șaormeria lor preferată. 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.