CURIOZITATI DIN VIATA ALBINELOR!

Se stie ca aproape toate fructele si legumele de pe glob, de la mere si portocale, la ceapa si avocado, exista datorita albinelor, care au o importanta vitala în procesul de polenizare. Este o performanta impresionanta,având în vedere cât de mici si insignifiante par aceste creaturi. Dar polenizarea nu este singurul lucru fascinant pe care îl fac aceste „bâzâitoare”. În prezentul articol, încerc sa va ofer  din cele aflate de pe net cat si din studii de specialitate,doar cateva curiozitati despre albine, care probabil va vor ajuta sa cunoasteti mai bine aceste insecte minunate.

-Doua milioane de flori pentru 500 de grame de miere:

Iata prima informatie de pe lista curiozitatilor despre albine. Ca sa produca o jumatate de kilogram de miere, ele trebuie sa adune nectar de la aproape doua milioane de flori!Pentru ca o singura albina sa produca aceasta cantitate , ar trebui sa zboare aproape 145.000 de kilometri (de trei ori circumferinta Pamântului). În timpul unei singure „expeditii” de adunat nectar, o albina poate zbura aproximativ 9.6 kilometri.Viteza medie a unei albine este între 24 si 32 de kilometri pe ora atunci când zboara spre o sursa dehrana. La întoarcere, când transporta nectarul, viteza este ceva mai mica, de doar 19 kilometri pe ora.

-Creierul unei albine are marimea unei seminte de susan!

Însa aceasta insecta este capabila sa învete lucruri noi si sa îti aminteasca diverse informatii, precum ditanta strabatuta si cât de mult polen a adunat.Aceste date sunt apoi transmise celorlalte insecte din colonie.

 

-Regina controleaza roiul prin feromoni:

Însa aceasta insecta este capabila sa învete lucruri noi si sa îti aminteasca diverse informatii, precum ditanta strabatuta si cât de mult polen a adunat.Aceste date sunt apoi transmise celorlalte insecte din colonie.O colonie de albine este alcatuita din aproximativ 20.000 – 60.000 de albine si o singura regina (sau matca),este esentiala pentru perpetuarea speciei.Atunci când iese din ou, matca identifica celelalte regine care ies din oua si le ucide rând pe rând. Apoi, îsi preia rolul de lider, controlându-si roiul cu ajutorul feromonilor.Dupa ce se împerecheaza cu regina, masculul moare imediat, fiindca abdomenul sau este sfâsiat prin îndepartarea endofalusului. Chiar daca supravietuieste, el este dat afara din roi, fiindca singurul sau rol este acela de împerechere.Regina poate produce pâna la 2.000 de oua pe zi. Cantitatea de oua depusa de regina si viteza cu care le depune depind în mare parte de vreme si de accesul la hrana.In ceea ce priveste bondarii,ei provin din oua nefertilizate. Ouale fertilizate devin femele lucratoare sau viitoare regine. Ouale nefertilizate devin masculi sau trântori. În zonele unde iernile sunt grele, trântorii sunt alungati din stup la finalul toamnei, deoarece albinele nu mai au nevoie de ei.Regina poate trai pâna la 5 ani, însa albinele lucratoare traiesc doar pâna la 6 saptamâni si ele fac toata munca. Când regina devine prea batrâna pentru a depune oua, albinele din roi o înlocuiesc sau o ucid.

– Mierea nu se strica niciodata :
Singura insecta care creeaza un produs consumat de oameni în toata lumea este albina. Albinele produc miere dupa aceleasi metode de 150 de milioane de ani.Una dintre cele mai interesante curiozitati este ca mierea produsa de ele nu se strica niciodata. În mormintele faraonilor au fost descoperite recipiente în care se afla miere veche de mii de ani, dar care înca nu este alterata.Mierea este singurul produs care contine pinocembrina, un antioxidant asociat cu functionarea creierului. De asemenea, acest produs miraculos contine toate substantele necesare pentru a sustine viata: apa, minerale si enzime.De-a lungul vietii, o albina obisnuita produce mai putin de o jumatate de lingurita de miere.

– Albinele comunica prin dans!
Iata ,înca o informatie fascinanta de pe lista de curiozitati despre albine. Pentru a se organiza mai bine si pentru a-si coordona actiunile, albinele îei transmit informatii prin miscari numite generic „dans”.Imediat ce gaseste o sursa de polen, albina se întoarce la stup pentru a le informa pe celelalte. Directia, distanta fata destup, cantitatea de polen disponibila – toate aceste informatii sunt codate în miscarile de dans ale albinei!Ele folosesc doua tipuri de dans. Dansul în cerc este cel mai frecvent cu care semnalizeaza, de obicei, surse de polen aflate în imediata apropiere a stupului, pâna la 15 metri distanta.

Karl von Frisch, un entomolog care si-a dedicat viata studierii albinelor, a constatat ca, din 174 de albine care au asistat la un astfel de dans, 155 au gasit sursa de polen în mai putin de cinci minute.Pentru a semnaliza surse de polen aflate la distante mari de stup (peste 100 de metri), albinele folosesc asa-zisul „dans în opt”.În acest fel, ele au reusit sa detecteze surse de polen situate chiar si la 9-10 kilometri depatrare de stup!

Dupa cele aflate,cred ca n-ar strica sa incercati si dv.un eventual prim debut in interesanta si utila preocupare(pasiune)de apicultor!Sper ca nu veti regreta.Dimpotriva.Mai ales daca veti viziona acum si cele doua videoclipuri….
(foto:typesofbees.info)


Marc Ciubotaru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Viziteaza cele mai romantice orase din lume cu o masina inchiriata

Companiile rent a car pot fi un sprijin de incredere atunci cand vine vorba de calatorii si excursii. Acestea iti...

Ai atributele unui barbat stilat? La nivel vestimentar se poate vedea cu usurinta

Fara doar si poate ca succesul social in randul masculin este garantat si prin exprimarea tinutei sau dupa caz a...

COMORI ISTORICE DISTRUSE DE …PROSTIE!

  „Doua lucruri sunt infinite: universul si prostia meneasca, însa nu sunt sigur de primul”(Albert Einstein) Multe dintre aceste acte...

Close