CUTREMURUL DIN 4 MARTIE 1977.IMAGINI SI AMINTIRI CUTREMURATOARE!…

Atunci ,in acea seara de 4 martie 1977 , nimic nu prevestea tragedia care avea să lovească România.Eram la Severin,reintors doar de cateva ore de la Resita. A fost o zi plăcută, poate prea plăcută pentru o țară care abia ieșise din februarie și care era obișnuită cu temperaturi ceva mai reci pentru această perioadă.Comunismul era în floare, dar încă nu își arătase cea mai hâdă față.Iar noi,ziaristii,din presa scrisa,radio sau tv trebia sa-i tinem isonul cu permanente laude si omagii aduse,,conducatorului mult iubit si stimat”!Timp in care raționalizarea, foamea și lipsurile abia își făceau apariția.Multi ,,oameni ai muncii “mureau înecați in apele fluviului sau împușcați în timp ce se chinuiau să-l traverseze in înot pentru o viață mai bună.In tara nu era deloc bine dar oamenii erau ceva mai uniți.
Lumea citea pe unde se mai putea și descoperea pe cât posibil adevarul. Magazinele doldora de produse din cealaltă parte a Europei cat si renumita ,,piata a sarbilor” din artierul severinean Crihala amețeau simțurile, dar, ca un paradox, nimeni nu murea de foame!Ei,in acea seara,parca blestemata,pe la ora 21,20 ,cand unii se pregateau deja de culcare,intr-o clipita,in locul linistei normale si-a facut aparitia tumultul, insotit de o spaima greu de descris! Și mai ales necunoscutul.
In cca 60 de secunde mai târziu, Pământul a avut alte planuri, unele care ne-au copleșit ca nație și ne-au acoperit de moloz și praf. Prea mult praf, prea mult moloz.Un vuiet din ce în ce mai puternic, un șuier care se apropia amenințător și apoi ,liniștea devine istorie…
La 21.22 și alte 22 de secunde începe nebunia. Preț de 56 de secunde, ,aproape intreaga România s-a cutremurat, s-a rupt și s-a prăbușit.Au fost zeci de secunde înfiorătoare! Geamuri întregi se sparg sub apăsarea de beton a clădirilor, țipetele oamenilor îngrozesc, câinii urlă disperaţi şi panicaţi.Pe alocuri se frâng case, scări,si chiar blocuri, destine.Asa a fost acolo,la Drobeta ,dar in Capitala dezastru a fost mult mai mare,mai tragic si inspamantator!Peste tot,‫ intreaga tara ,era o stare de panică accentuată și din cauza faptului că veștile circulau din gură în gură,in fel si chip.
Cei care deabia ieșise de la schimbul 2 ,venind acasă , povesteau grozăviile. Îmi aduc aminte că am aflat de la comitetul judetean de partid cum au căzut la Bucuresti blocul Scala, clădirea Dunărea si multe,multe alte cladiri.La randu-mi trebuia sa transmit la Radioteleviziunea Romana(cum se numea pe atunci)care era situatia in zona:la Portile de Fier,Combinatul sidrerurgic si Uzina Constructoare de de Masini de la Resita si Bocsa,Otelul Rosu etc etc.Dar nu s-a putut.Orice legatura telefonica era intrerupta,avariata.Nu aveai voie să mergi pe stradă, mașini nu prea erau, transport in comunm, nici atât.In Romania comunista era o liniște apasatoare ,cu un bilant pe masura:peste 1.500 de victime!

Alţi 11 mii de răniţi au completat un piesaj înfiorător, în timp ce nu mai puţin de 35 de mii de clădiri s-au prăbușit. Pagubele materiale s-au ridicat la două miliarde de dolari.Seismul a ucis și o serie de personalități ale vremii, printre care și pe Toma Caragiu, aflat în clădirea Continentalului. Cântăreața Doina Badea, regizorul Alexandru Bocăneț, și cascadorul Tudor Stavru au pierit și ei alături de mulți,multi alții.Din păcate, cutremurul din 4 martie 1977 avea să pice ca o mănușă pentru autorități care s-au folosit de acest pretext ca să demoleze o serie de clădiri considerate „incomode”. Astfel, Biserica Enei din Bucuresti aflată în stânga blocului „Dunărea”, în dreptul Institutului de Arhitectură Ion Mincu și vis-à-vis de hotelul Intercontinental și Teatrul National, a fost pur și simplu pusă la pământ pentru că prezența ei „deranja”,mai cu seama pe cuplul conducator(to’arasul si to’arasa)!
De asemenea,cum precizeaza si Alexandru Năstase,reporter special pe zona de actualitate la Fanatik si autor al aricolului postat pe net, fostul sediu al Uniunii Artiștilor Plastici (Casa arhitect Grigore Cerchez) aflat pe strada Sevastopol, a căzut și ea victimă „cosmetizărilor”. Odată pornită, acțiunea de înlăturare a cât mai multor monumente de arhitectură și lăcașe de cult s-a extins și asupra colecțiilor și colecționarilor de artă.
Romania și-a revenit cu greu din această încercare.Dar oamenii și-au continuat traiul, insa viața unora n-a mai fost niciodată la fel.Poate ca acum,la 43 de ani de la acest ucigator dezastru,putini dintre concetatenii nostri isi mai aduc aminte de ce a fost atunci.Unii nici nu erau nascuti!Presa,preocupata maim mult de scandalurile politice sau de …coronavirus, nu prea s-a aratat darnica in informatii referitoare la seismul din 4 martie ‘977.Doar din cand in cand, cate un…vizionar sau ghicitor in stele, mai lanseaza cate un zvon alarmist(ca sigur!) de proxim cutremur,,catastrofal”.In rest,cu bune si cu rele,viata merge inainte.Cam scartaind,dar merge!..

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.