DE 8 MARTIE, ZIUA FEMEII!…

Sunt ferm convins ca nu există bărbat care să nu trimită macar câteva mesaje astazi, de 8 Martie, cu ocazia Zilei Femeii. Cele mai frumoase mesaje fiind cele venite din suflet. Aceeasi convingere o am si ca majoritatea celor care le trimit dar si acelor care le primesc, nu prea stiu ce semnificatie are aceasta traditionala ZI!

Asa ca, fara a ma pretinde atotstiutor, doresc sa elucidez problema, oferindu-va succint doar cateva amanunte si repere istorice. Ziua Internațională a femeii (denumită generic Ziua femeii) este sărbătorită anual la data de 8 martie pentru a comemora atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și discriminarea și violența care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii. Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată oficial în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU, care a sărbătorit-o pentru prima dată pe 8 martie, în 1975, declarat An internațional al femeii.

Dar geneza i se trage din 1908, atunci cand 15.000 de femei au mărșăluit în New York cerând un program de lucru mai scurt, salarii mai bune și dreptul la vot. Un an mai tarziu, în 1909, conform unei declarații a Partidului Socialist din America, Ziua Internaționala a Femeii a fost stabilită pe 28 februarie. Insa în 1910, în urma unei Conferințe a Muncitoarelor de la Copenhaga, unde au participat peste 100 de femei din 17 țări, s-a hotărât ca Ziua Femeii să fie sărbătorită în aceiași zi peste tot în lume, data de 8 martie fiind aleasă abia în 1913.Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită in toata lumea (în unele țări fiind declarată prin lege zi liberă.

Ziua de 8 Martie este legată simbolic si de flori, fiind asociată cu primăvara. Mai exact, ,,mascota” internațională a sărbătorii este laleaua. Această floare reprezintă primăvara și gingășia, deci trebuie oferită femeilor de ziua lor. În România şi în Bulgaria se păstrează obiceiurile de dinainte căderii comunismului, când, de 8 Martie, de Ziua Mamei, copiii le făceau cadouri mamelor, bunicilor, învăţătoarelor şi profesoarelor. Și în prezent, se trimit cadouri și frumoase mesaje de 8 Martie femeilor. În plus, Ziua Femeii a devenit un prilej de răsfăț pentru reprezentantele sexului frumos. Multe companii oferă zile libere sau cadouri angajatelor.

Totusi,cum afirma specialistii si confirma documentele, sărbătoarea aceasta datează inca din timpul legendelor despre zeii Olimpului, când grecii au închinat zeiţei Cybele, zeiţa pământului şi mama tuturor zeilor, festivalul Hilaria desfăşurat de pe 15 până pe 18 martie. Legenda zeiţei Cybele a fost preluată şi în mitologia romană, iar cultul ei prin urmare sărbătorit în calendarul roman.

Revenind insa la actualitate, o urare pentru toate:
De 8 Martie cer senin,
Într-un cadru anonim
Primăvara a sosit in al iernii asfinţit.
În sufletele noastre-i mereu primăvară
Iar ziua de 8 MARTIE soseşte iară!
Primăvară-n suflet vă doreşte
Ca această zi să vă aducă,
Un mărţişor şi viaţa lungă!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.