DE-A-NDOASALEA!

La finalul articolului de ieri spuneam ca in tara noastra cam toate cele sunt de-a-ndoasalea! Din nefericire, asa si e! Nimic ne adevarat sau exagerat. Dimpotriva. Din multitudinea exemplelor (argumentate) menite sa sustina (confirme) afirmatia, va voi oferi doar cateva, mai de data recenta si alese asa, la intamplare…

Sa ne referim la inceput la suspendarea cursurilor scolare (din reteaua scolilor de stat) in toate institutiile de profil din Capitala, zice-se “din cauza gerului,al timpului nefavorabil.”

Buuun, veti zice, iata ce grija are primarita, prin…(F)firea ei, de copiii nostri! Cum sa iasa ei, mititeii, prin frig?! Iata asa, zic eu, exact cum ies, in numar mare, la …sanius si la joaca prin parcuri si scuaruri! Deci, se poate! Ca asa si e, o dovedesc si alte milioane de copii, de toate varstele (inclusiv, cea prescolara!) de prin celelalte zone din tara, unele cu mult mai multe probleme (greutati) generate de zapada si ger, nu? Si daca-i chiar asa de grav, de ce in scolile si gradinitele private, nu s-au suspendat cursurile?! Sunt locuri in tara asta cu adevarat introienite, cu viscole si temperaturi scazute, dar scolile-si continua cursul lor normal. Unele, ce-i drept, cu inerente si deloc placute dificultati, si care, in loc de sanius (si acesta, desigur e benefic, dar in timpul liber), au ales totusi scoala! Poate ca multi din cei mai varstnici, batranii (e bine cum spun, nu?! ) isi mai reamintesc de luna Martie a anului 1954, de zapada cat casa, cu viscolul naucitor si cu-n fig de crapau pietrele, cum se mai zice! Dar scolile cat si alte activitati firesti si-au continuat (cu unele exceptii) cursul lor normal. Fara multa vaicareala si tam-tam,  fara exagerari si, mai ales, fara masuri populiste! De parada! Revenind la subiect, ar mai trebui spus si cate ceva despre transportul in comun din Capitala, despre cum se circula pe multe trotuare cat si despre cum arata acum Gara de Nord(cu perone introienite si cu trenuri mult intarziate)! Cum arata unele vagoane in interiorul lor, se potate lesne vedea (si…admira! ) in imaginea anexata!

Un alt exemplu, alta dovada de dezordine si brambureala romaneasca! Aseara, pe stadionul din Sibiu, acolo unde, asa cum hotarasera  mai marii fotbalului romanesc (!!?), trebuia sa se dispute partida de fotbal, din cadrul Cupei Romaniei dintre echipele Harmannstadt si FCSB! La ora fixata, 18:30, cei peste 12.000 de sibieni, asteptau in ger (- 16 grade!) inceperea jocului, pe un teren ce arata mai mult a patinoar decat a stadion de fotbal! Dar, ca-n multe alte asemenea intamplari, asteptarea lor a fost, cu toata zarva si eforturile organizatorilor, in zadar! Dupa cca o ora si ceva de ….comgelare, s-a anuntat (oare nu se putea de la inceput sau dinaintea programarii?! ) ca… jocul se amana pentru astazi, la ora 14! Acum cand scriu, nu stiu cum va mai fi, dar vom vedea (afla)! Ma intreb totusi,cine-i de fapt adevaratul vinovat? Oare tot zapada si gerul?!! Sau, ca sa continui intrebarile, in alte tari, cu adevarat civilizate, cum se joaca acum, iarna, in conditii excelente,  fotbalul?! Raspunsul cred ca-l banuiti: nu numai cu piciorul dar si cu…. cap! Este si o vorba: unde nu-i cap, vai de picioare! Pacat insa ca la noi, la romani, in multe cazuri cazuri (prefer sa nu le mai spun acum!) e cam DE-A-NDOASALEA!

Marc Ciubotaru

 

 

Comments

comments

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.