DE CE A DISPARUT CRUCEA ROSIE DE PE AMBULANTE?!

“Semnele şi simbolurile guvernează lumea, nu cuvintele şi legile” – Confucius

Se poate spune asadar, ca lupta pentru simboluri este esenţială. Dar de ce oare a dispărut Crucea de pe ambulanţe?! V-ati intrebat vreo data, sau ati si aflat? Daca nu, incerc sa va spun (intr-o masura) eu din cele cate am vazut scrise sau provenite din diverse surse. Pentru aceasta se cuvine sa facem la inceput, un scurt istoric al spitalelor, institutii de care este logic legata orice ambulanta (salvare).

Spitalul, ca instituţie, este o începătorie (un termen sa- i zic, mai primitiv!) creştină. Fondatorii spitalului sunt Vasile cel Mare şi Ioan Gură de Aur, episcopi – sfinţi care au organizat în eparhiile lor lăcaşuri de îngrijire a bolnavilor. Această îngrijire se făcea, desigur, în mod dezinteresat şi gratuit. Acum insa-i taman pe dos! Spitalului i se mai spune  acum, fie-n gluma, sau chiar in serios, “locul in care daca vrei sa te sinucizi”! Despre sensul şi temeiul creştin al spitalului, care se bazează(sau ar trebui sa se bazeze!) pe deplin pe mila şi dragostea creştină, se pot găsi mai multe amanunte într-un curs (tratat, lucrare) al marelui Doctor Nicolae Paulescu, denumit chiar aşa: “Spitalul”!

Doctorul Paulescu se pronunţa împotriva practicii de a lua bani pentru tratamentul medical, o practica pe care el o considera străină de duhul iniţial al spitalului, care era considerat un… duh evanghelic! Cum este acum, orice traitor roman (sau de alta natie) care, de nevoie, a ajuns pe acolo, adica prin spitale, o stie mult prea bine! Cu siguranţă, tocmai din acest motiv (cat si din altele), cel mai mare doctor pe care l-au avut candva românii,  descoperitorul insulinei şi al altor remedii folosite pe plan mondial, este azi necunoscut în România! În Apus, creştinii catolici au fondat, in ani, crucea roşie, organizaţie de voluntari care îngrijea gratuit bolnavii, în special pe fronturi. Si astfel Crucea roşie a ajuns să fie simbol al medicinei fiind prezentă pe toate ambulanţele. Crucea roşie nu a fost scoasă nici de pe ambulanţele din fostul URSS, un stat ateist. In schimb la noi, de vreo cîţiva ani, am constatat că ambulanţele nu mai sînt însemnate cu cruce roşie!

Insa pe ele a apărut un simbol ciudat pe care am încercat să-l tălmăcesc în fel şi chip, iar înţelesurile la care am ajuns nu au nicio legătură cu medicina. Cu medicina acea evanghelică, reprezentată prin crucea roşie. Poate că aşa, sau si asa, se explică emfaza, răceala şi împietrirea a tot mai multor medici, medici care ucid copii la naştere sau lasă femeile gravide, bolnavii cronici si alti conationali de-ai lor să moară pe targă dacă nu scot şpaga!

Medici, daca mai pot fi numiti asa, care propovăduiesc avortul şi fac operaţii cica de “înfrumuseţare” şi schimbări de sex, operaţii care în multe cazuri duc la îmbolnăvire şi moarte prematură. Medici care au transformat industria de medicamente într-un ghişeft mai mare decît afacerile cu droguri şi arme. Medici, sau domn’ doctor, cum le place sa li se spuna, care fabrică viruşi în laborator. Altfel fie spus, medici care se simt mai bine reprezentaţi de şarpe decît de Cruce! Din fericire, mai intalnim totusi (rar) si medici adevarati, cu dragoste si grija fata de oameni si cu credinta-n Dumnezeu! Acestia insa sunt, cum spuneam, exceptii…

Dar sa revenim la genericul articolului si iarasi sa ne intrebam: când, de cine şi pentru ce a fost înlocuită Crucea Roşie de pe ambulanţe cu aceste noi simboluri străine nouă şi medicinei filantropice? Pare foarte semnificativ faptul că dispariția simbolului cristic de pe maşinile – salvări, cel puțin la noi, s-a făcut, ca multe altele, tacit, pe neobservate, fără campanii de rebranding și awareness! Probabli ca acel simbol cu cruce rosie a deranjat totusi pe… Cineva care, pe neobservate, a trecut la inscriptionarea noului simbol, numit “star of life”- “steaua vietii”! Pe cine si de ce a deranjat, asta n-o stiu. Daca poate dv o stiti sau eventual o aflati, spuneti-mi! Sa stie toata lumea.

Marc Ciubotaru

Comments

comments

5 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Sectorul 3, sat fără străpân

Locuiesc în sectorul 2 al acestei capitale, numită București. Fix peste strada mea se află sectorul 3. Acolo stă și...

,,PROGNOZA METEO”,INTRE LITERATURA SI REALITATE!…

( https://www.youtube.com/watch?v=9nf4wgyiwu0) Fie iarna,vara sau orice alt anotimp,mai tot omul este,intr-un fel sau altul,interesat de Prognoza Meteo.Daca pe vremuri ,celebrul...

Cea mai mare durere fizică?

În liceu ne strânseserăm câțiva și discutam aprins pe-o temă: Care e cea mai mare durere fizică a unui om?...

Close