De ce îi zice aruncarea ciocanului?

Sheruiam GIF-ul animat de mai jos, despre aruncarea ciocanului.
ciocan

Și imposibil să nu-i dau tag lui Alex Ciocan la faza asta. Întrebarea acestuia m-a prins nepregătit.
– De ce îi zice aruncarea ciocanului?

Și pe bună dreptate. Ciocanul ăla e o bilă sferică, legată cu un lanț. Ce drac de ciocan e ăsta? De ce nu-i zice aruncarea cu bila de demolări?

Inițial, în acest sport se arunca un ciocan după cum îl știm noi. Primul record scris aparține lui Adam Wilson (Marea Britanie), pe data de 10 mai 1828. Acesta a aruncat un ciocan cu coadă de lemn, în greutate de 7,25 kilograme. Așadar, un baros. Recordul a fost de 27 de metri și 74 de centimetri.
În Scoția încă se mai țin concursuri unde ciocanul este o bilă prevăzută cu coadă de lemn.
Hammer_throw

De-a lungul timpului, disciplina a evoluat, iar ciocanul a devenit bila legată cu lanț pe care o știm și azi. Asta s-a făcut pentru depășirea recordurilor vechi, unde ciocanul, devenit bilă era frânat de coada de lemn în aer. Acum, lanțul este, de fapt, un cablu de oțel, de greutate și lățime neglijabilă, ceea ce permite bilei să parcurgă o distanță mai mare.
De ce s-a trecut la forma de bilă? Deoarece sfera (bila) este forma egală ca și greutate în toate laturile sale, zice-se că ar fi forma geometrică perfectă.

Față de aruncarea suliței, unde s-a modificat forma acesteia și poziționarea greutății, deoarece ajunseseră câțiva să o arunce foarte aproape de spectatorii aflați pe partea cealaltă a stadionului, punându-le siguranța în pericol, la aruncarea ciocanului s-a trecut la forma de bilă și cablu de oțel pentru a permite aruncarea acestuia cât mai departe.

Așadar, iată de ce la acest sport îi zice “aruncarea ciocanului“.

Comments

comments

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.