DE CE “MISTER” SI NU “DOMNULE”?

Din snobismul si maimutareala ce caracterizeaza pe multi concetateni, zic eu. Din tendinta de a fi “cool”, la moda si de a se mandri ca, vezi Doamne, cine-s eu sau cui ma adresez? Desi minor, in aparenta, si fara nici-o importanta, conceptul aflat in dicutie, este astazi folosit aproape in exclusivitate numai de catre fotbalisti. Fie din motivul sus amintit, fie dintr-o traditie sau amintire din vremea cand Cornel Dinu era inca jucator.

Nu numai un fotbalist foarte bun, dar si un tip scolit, educat, bine crescut, calitati indiscutabile ce i-au determinat pe fostii sai colegi (si nu numai) sa-i spuna “mister”!

Si mister a ramas! In lumea fotbalului de acum. Dar nu numai atunci cand eventual i se adreseaza fostului mare jucator, ci doar vis a vis de antrenorii lor. De liga 1, 2, 3, 4 si ci-o mai fi. Nu le spun clar, pe limba noastra, DOMNULE antrenor x, sau, ca-n anii socialismului victorios, tovarase, ci Mister sau, tot la moda, e si “domn’ profesor”! Chiar daca foarte putini din “domnii profesori-antrenori” sunt cu adevarat, profesori! De ce oare nu le spun dle. doctor, sau dle. inginer? Intrebati-i ca sa va lamureasca. Sau macar sa va explice, ca nici ei “adrisantii” (vorba lui nea Iancu), nu stiu!

Asa ca, pana una, alta, pana ce (intamplator sau nu) veti primi poate o explicatie, nu de mult, o distinsa personalitate a vietii publice (al carui identitate nu pot s-o deconspir) mi-a spus ca nu considera important acest apelativ. “Nu cred ca trebuie sa-i dam vreo importanta acelui detaliu penibil mai degraba, decât important”! In completare si-n dorinta de a argumenta, mi-a mai destainuit ca, la un protocol select, cu participanti pe masura, atat romani cat si englezi, unul dintre acestia, respectiv-englezul, a rostit clar, pe romaneste: “Domnule (n.n. deci, nu Mister!) xulescu, multumesc pentru angajamentul dumneavoastra de a întari relatiile noastre, pentru munca dumneavoastra pentru a face viitorul nostru si mai bun.”

Pe cand in lumea fotbalului autohton, jucatorii nostri, din randul carora nu putini la numar au demonstrat (si nu odata) fie ca nu prea le au nici cu fotbalul, dar nici cu limba materna, fie ca de cand tot freaca bancile de rezerve din cluburile de fotbal ale Europei dar, mai ales, de pe la arabi sau chinezi si chiar Insulele Feroe, ca sa se adreseze in romaneste au nevoie de… dictionar! In eventualitatea daca ca macar cu acesta se mai descurca putin!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Aș vrea să redevin copil

Nepotul meu, Ionuţ, a împlinit vârsta de 4 ani. Părinţii lui auavut grijă să-şi sărbătorească aniversarea. Există firme care organizează...

Hai că mai avem puțintel. Foarte puțintel!

V-am mai spus de câteva ori că mai avem puțintel. Adică ajungem la cele 10.000 de comentarii pe Spanac. Și...

O lume mai bună

Se poate? Este oare ceva realizabil? O lume mai bună? Chiar se poate? Da, sunt sigur de asta. Și cum...

Close