DE CE PLEACA ROMANII?!….

Astazi,in cateva momente de binevenit relache,dar si toropit de caldura de afara, am navigat(asa se tot spune acum?!)pe internet .Intre multe altele,atentia mi-a fost atrasa in mod deosebit de un interviu acordat de dl Dan Dungaciu „Ziarului Lumina” si intitulat „Imigratia apare când devii exilat în propria tara”( Autorul interviului: Stefan Totorcea).Dupa ce l-am citit,dar si meditat, tentat de tema abordata,am hatarat ca macar o parte din cele inserate sa vi le impartasesc si dumneavoastra,proximi cititori ai acestui blog.Pe parcurs,acolo unde va fi cazul,voi adauga si cateva imagini la fel de graitoare ca si problematica propusa spre publicare.Asa ca,hai sa pornim…la drum.Un ,,drum “interesant,presarat pe alocuri (va veti convinge)cu multe necunoscute,cat si cu intrebari ale caror raspuns poate ca ni le veti oferi chiar dv!

Pentru inceput am aflat ca in prezent sunt trei categorii de români din afara granitelor: cei din teritoriile care au facut cândva parte din România (Republica Moldova, Ucraina – Bugeac, Cer­nauti), cei care nu au facut niciodata parte din statul român (românii din Serbia si Bulgaria si aromânii raspânditi în Balcani) si diaspora propriu-zisa, adica cei care au plecat din vointa proprie.Autorul,dl Dungaciu,precizeaza ca ,,un stat ca România ar fi trebuit sa-si dezvolte un institut care sa se ocupe de aceste trei categorii de români. O greseala frecventa când se estimeaza numarul lor este ca primele doua categorii sa fie incluse în ultima si atunci se spune ca România a produs cea mai mare diaspora dupa Siria, ceea ce este fals.”În Republica Moldova,spre exemplu, sunt aproximativ patru milioane de români: unii se declara români, altii „moldoveni”, echivalând „moldovean” cu „român”, iar altii spun ca sunt „moldoveni”, dar nu sunt români!
Alti 600.000 de români din Ucraina, ar fi a treia minoritate din aceasta tara. Dar, oficial, acest stat recunoaste pe locul cinci „moldovenii” si pe locul opt românii! Iar cele câteva sute de mii de români din Timocul sârbesc se împart în români, vlahi care se considera români si vlahi care nu se considera de-ai nostri,români. Astfel, în jurul tarii sunt acum cam sase milioane de români!Diaspora propriu-zisa fiind formata din cei care au plecat din tara: trei-patru milioane.
,,În privinta motivelor care au determinat plecarea din ,ne mai spune autorul, noi nu avem la nivelul institutiilor românesti o preocupare de cercetare sistematica. Desi pregatim în premiera la un institut o enciclopedie a românilor de pretutindeni, ne confruntam cu o lipsa acuta de cercetare în domeniu.”

Problemele economice sunt un prim motiv real. Dar mai este si statutul social. Oamenii care înainte de 1989 nu erau cei mai bogati, dar aveau statut în comunitate si erau respectai ca atare (un profesor bun, un învatator bun) aproape nu mai conteaza.Sunt un… NIMIC,asa cum spunea la o mult ravnita acum(!) baie de multime, actualul puscarias L.Dragnea!De fapt,dupa asa zisa Revolutie din decembrie ‘989 , lucrurile acestea s-au bulversat cvasi-total si am intrat într-o societate de piata, în care veniturile îti confera un statut mult mai important decât cel dobândit prin profesie.Tu,omul cinstit si bine pregatit,nu faci doi bani!Nimeni nu te baga-n seama.Vipurile actuale sunt cei care au furat si fura,fostii puscariasi sau cei in devenire! E o chestiune de criza de identitate personala, care a determinat ceea ce as numi o „migratie de statut”.Mai exact, de devalorizare a statutului social.

,,Azi pare ca predomina partea economica. Dar sentimentul pe care-l am este ca si în acest caz s-a adaugat o dimensiune negativa, sau negativista: acum este vorba tot de o devalorizare, dar nu a individului, ci a întregii comunitati românesti. Este unul dintre motoarele plecarii continue spre alte zari.O comunitate nu poate functiona spunându-i permanent ca e neputincioasa. Nu are cum. Statele care au avut succes în regiune, oricât ar parea de paradoxal, sunt statele care au valorizat într-un fel sau altul ,acest filon identitar-declara deschis si la obiecte D.D.,,Eram în Polonia la un moment dat, când au facut un film dupa Henryk Sienkiewicz, <Cavalerii Teutoni>. Nu este o povestire istorica, ci mai mult un mit romantic scris de un romancier care evoca figura cavalerului polonez.Filmul a fost proiectat în avanpremiera pentru presedinte si invitatii lui, pentru premier si invitatii lui, apoi a avut loc premiera oficiala si abia apoi a fost disponibil pentru public. A fost un eveniment national la care toti s-au prezentat în tinuta de gala. A fost ceva important pentru ethosul comunitar.La fel de important precum faptul ca americanii cânta imnul si rostesc Juramântul de credinta la drapel la începutul orelor la clasa. Sunt lucruri care fac o comunitate sa functioneze si sa se simta ca atare. ”

Dar in Romania,ma intreb si eu acum?În România noastra, toate lucrurile acestea au disparut! Noi ne-am educat si ne educam,daca se poate spune asa,doar sa fim ,,cetateni de nicaieri”! Vrei,nu vrei, asta-ti creeaza un egoism, reiterând într-un fel egoismul comunist.Deci,in timp ce natiunile europene devin tot mai atente la propria identitate, noi ne împingem singuri catre migratie!Bravos,natiune!
Fara un sentiment de responsabilitate, nu poti sa ai nici politicieni eficienti. Este o chestiune irationala.
Sentimentul ca nu se mai poate face nimic ,asa cum se tot spune,motivand intr-un fel situatia de fapt,decurge firesc din cel ca nu ai pentru cine sa faci ceva. Chiar daca ramâi în tara, daca nu ai sentimentul ca esti responsabil fata de ceva, te afli si într-un fel de exil interior în raport cu politicul. Aceasta stare de lehamite fata de comunitate si fata de politic face ca în domeniul politic sa intre oricine, dar nu oameni de calitate.Exemple? Cat frunza si iarba,la toate nivelurile sociale.,,Consecintele economice ale emigrarii sunt grave pentru România,afirma in continuare,dl Dan D. Comunismul reusise sa produca o zona de tehnocratie – muncitori, ingineri, maistri – de care, la un moment dat, nu a mai fost nevoie.Noi am pierdut si pierdem mereu întregi categorii profesionale. Aceasta face ca România de astazi sa nu mai poata nici macar sa repare si sa întretina ceea ce tot România construise înainte de 1989. Nu mai avem cu cine. Aceasta categorie masiva de tehnocratie comunista s-a salvat individual foarte usor. Erau oameni inteligenti si si-au gasit usor loc de munca în Occident.Natiunile europene devin tot mai atente la propria identitate. Oricât de multa europenitate proclamam noi politic, ea este irelevanta din punct de vedere sociologic.Asistam, în Europa, la o noua revolutie: REVOLUTIA MAJORITATILOR!Trebuie construita o cultura societala care sa creeze o atmosfera favorabila. Aceasta este responsabilitatea intelectualului public, a politicianului. Poti sa pui bazele unui model de acest gen.Daca acest model devine prevalent si semnificativ, toti politicienii vor fi nevoiti sa se orienteze în functie de el. Nu-si va mai permite nimeni sa spuna ceva împotriva lui.”

România nu arata chiar atât de prost economic pe cât o vedem noi,zic eu,ca o parere. Dar faptul ca noi o vedem asa arata ca e o mare problema cu ochii nostri, cu privirea noastra. Aceasta nu face decât sa scoata pe scena tot raul bataliei, tot negativul celuilalt. Or, când scoti în fata negativul celuilalt, pe scena totul e negativ.
,,Când ai o spirala a violentei, pe scena e Violenta. Ca e de o parte sau de alta, ca esti sau nu de acord cu ea, nu mai conteaza. De aceea România arata prost. Faptul ca Violenta este pe scena face România ineficienta din punct de vedere politic.Între timp, în jurul nostru, asistam la revolutia majoritatilor care ies în strada. Pâna acum, numai minoritatile protestau: de gen, de rasa. Aveau revendicari. Acum, polonezii si ungurii au iesit în strada ca majoritati. Polonezii au spus ca nu vor sa mai fie jignita majoritatea. Asa ceva nu se prea obisnuia. Înainte minoritatile se considerau jignite, nu majoritatile. Aceasta este o revolutie pe care înca nu o vedem foarte bine: revolutia majoritatilor revendicative.Chestiunea identitara este marele absent de pe scena, ceea ce este si o greseala politica, pentru ca, daca ne uitam în Europa, vedem ca pe scena publica apar lideri din zona aceasta. Nu mai apar mari europeni, pentru ca nu mai exista aceasta asteptare. Dar în România tocmai aceasta tema este ignorata si de putere, si de opozitie.Singurul element care va ramâne va fi Catedrala Mântuirii Neamului.Este nevoie sa se ridice cineva credibil, cu autoritate, care sa spuna toate lucrurile acestea. Problema este ca intelectualul public în România are un discurs al dezastrului si al negatiei. Cioran a facut negatie iubindu-si tara.Acum,intelectualul public în România are un discurs al dezastrului si al negatiei!Pe acest discurs trebuie construit: ca am avut si noi niste oameni în numele carora mai poti spera ca vor aparea si altii. România rateaza extrem de multe oportunitati tocmai din cauza unei neasumari. Aceasta asumare trebuie sa o faca totusi cineva.”,conchide dl.Dan Dungaciu.

(Text preluat din bilunarul CERTITUDINEA ,disponibil în toata tara, în chioscurile de ziare, sau în magazinul DACIA ART, deschis în Bucuresti, pe Bv Carol I nr 40-42, peste drum de Biserica Armeneasca)

Cititi-l,aprofundati-l,meditati si comentati!Asteptam parerile dv.,indiferent de optiunile si convingerile social-politice!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.