De ce trebuie sa vizitezi statiunea Baile Herculane

Baile Herculane reprezinta cea mai veche statiune din Romania, o statiune care dupa o perioada de glorie care incepe din 1852, cand a fost construita de imparatul Austriei, a pierdut din stralucire in perioada de dupa 1990. Astazi, statiunea Baile Herculane incepe sa isi recapete faima de alta data, reusind usor-usor sa atraga iarasi atentia turistilor din lumea intreaga. Posibilitatile de cazare Herculane ofera astazi vizitatorilor conditii de cea mai buna calitate.

Beneficii terapeutice

         La momentul construirii statiunii, Baile Herculane se aflau la nivelul celebrei Karlovy Vary, fiind cautate de protipendada Europei pentru apele cu proprietati curative.

Principala caracteristica a apelor zonei este marea concentratie de hidrogen sulfurat, ce ajunge la 60 mgil. In imprejurimile statiunii Baile Herculane sunt cunoscute 16 izvoare cu apa termominerala, insirate de-a lungul Cernei pe o lungime de aproape patru km. Au fost executate mai multe foraje hidrogeologice, astfel obtinandu-se sporuri importante de debite (peste 4.000 mc in 24 de ore).

O alta varianta de tratament o reprezinta aeroionizarea naturala. Aeroionii pot actiona asupra organismului in doua moduri, fie patrunzand in plamani odata cu aerul inspirat, fie prin actiunea directa asupra pielii. In toate cazu­rile de tratament cu ioni s-a constatat o ameliorare a starii generale a organismului. Se regleaza hipertensiunea, tulburarile endocrine, iar durerile de cap si insomniile sunt pozitiv influentate de aeroionizare. Prin hidroterapie, electroterapie, masaj si acupunctura se incearca si se reuseste recuperarea functionala, printr-o cultura fizico-medicala desavarsita.

Astfel, reumatismul cronic inflamator si degenerativ, bolile aparatului locomotor, ale sistemului nervos periferic, afectiunile ginecologice, diabetul zaharat, bolile digestive sau afectiunile ochilor pot fi tratate aici, la Baile Herculane. 

O statiune celebra in Imperiul Roman

Inceputurile acestei statiuni se regasesc in timpul Imperiului Roman. Dupa ce au cucerit Dacia, romanii au construit aici Baile lui Hercule, denumirea venind de la cultul pe care romanii il aveau pentru eroul mitologic, Hercule, un simbol al imbinarii perfecte intre puterea fizica si spirit. In timpul celor 160 de ani de dominatie romana, aceste bai au devenit celebre in intreg Imperiu. 

In acea perioada, in jurul izvoarelor de apa termala, s-au construit asezari pentru relaxarea aristocratiei romane. Impresionati de efectele de recuperare si de eficacitatea miraculoasa a izvoarelor termale, romanii impreuna cu localnicii au dezvoltat zona transformand-o intr-o adevarata oaza. Din vremea romanilor au ramas numeroase constructii: bai, statui, monede – semne de recunostinta fata de Zei pentru bogatia naturala a zonei.

Obiective turistice

         Astazi, poti gasi o sumedenie de obiective turistice de vizitat in Baile Herculane, cum ar fi: Muzeul de Istorie „Gen. Nicolae Cena” (infiintat in anul 1924, este primul muzeu din tara aflat intr-o statiune balneoclimaterica), Grota Haiducilor (s-au gasit dovezi ale prezentei omului inca din Paleolitic, iar pe vremea romanilor si dupa a fost ascunzatoare pentru talhari), Tabula votiva (o inscriptie care dovedeste atestarea documentara a statiunii in anul 153 d.Ch), Termele Romane (exista doar in patru locuri din lume: Civitavecchia – la Pompei, Pamukale – Turcia, in nordul Italiei si la Baile Herculane), Valea Cernei, Gara din Herculane (loc plin de legende si secrete al imparatului Franz Iosif al Austriei), Manastirea Tismana, calatorie cu vaporul pe Dunare, sapte izvoare termale, Parcul National Domogled-Valea Cernei (pesteri termale unice in Romania, izvoare termominerale, endemisme si raritati de flora si fauna etc).

Comments

comments

6 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.