DE LA TIPARE VERBALE, LA AMUZAMENT!

,,Cuvintele sunt preludiul faptelor” – Mihail Drumes, iar Confucius – le considera drept vocea “inimii“!
De la un timp auzim sau citim (si ne crucim!) pe la televizor si-n presa scrisa, fel de fel de fel de expresii, sintagme sau simple cuvinte rostite (scrise), dar total gresite, fie de gazetari dar, mai ales, de catre parlamentari sau alti mari demnitari! Iar ca ridicolul sa fie cat mai evident si mai hazliu, in detrimentul autorilor, unii dintre acestia o dau (cum se mai spune) si pe… limbi straine! Inclusiv de ei! Din multitudinea exemplelor care mai de care mai edificatoare, va supun totusi acum, spre aprecierea Dvs. doar cateva. S-o luam ierahic. Asa ca, pentru inceput, vizionati videoclipul cu….speech-ul (alocatiunea) d-nei Viorica Dancila, viitor (probabil) Premier, rostit de la tribuna Consiliului Europei!

Ei, ce spuneti! “Englezoaica“-n toata regula! Precum si “frantuzoaica” Olguta Vasilescu! Ambele, penibile, s-au facut de rasul lumii chiar cu gura lor! Iar ca dumnealor sa nu fie chiar singurele, am mai putem sa enumeram si pe actualul ministru al Educatiei si invatamantului, Liviu Pop, cu intregul sau buchet de “perle” (pe genunche “Heracles, vestit erou grec, neintrecut in forta si vitejie si care, dupa moarte, a fost primit in rindul zeilor, devenind nemuritor“, fiecare copil merita un viitor mai bun decât… trebuie si “merita sa aiba acces direct la scoala, educatie, studii, fiecare copil merita un viitor, un viitor mai bun decât cel prezent“, conform News.ro. etc. cat, desigur, si pe alti “buni vorbitori“.

Continuam insa cu alte gafe (perle), dar scrise. Recent, seful cel mare al PSD-ului, dl. Liviu Dragnea, a trimis pe o retea de socializare un mesaj de condoleante, probabil, vis a vis de trecerea in nefiinta a lui Mircea Djuvara. Un lucru bun si firesc, desigur, dar se pare ca sefu’ nu prea stie despre cine-i vorba de moment ce-i incurca prenumele! La acelasi capitol de “perle“, se inscrie si demersul unor nostalgici comunisti (sau socialisti, cum isi spun ei acum) care, adunati pe la Scornicesti, au hotarat ca nea Nicu sa fie declarat, nici mai mult nici mai putin, drept… “sfant al poporului dac“! Curat sfant! Pe cand oare si coana Leana, sfanta?!

Trecand insa la lucruri ceva mai pamantene, cred ca ar mai trebui spus si ca, tot de ani buni, s-au statornicit mai ales in lumea sportului, ca veritabile si neavenite tipare (scrise si vorbite) expresii ca “La Melbourne, Halep a calcat totul in picioare“! Sau “x e la piciorele lui y” Mai, sa fie! Dar nu se pot gasi oare si expresii ceva mai ortodoxe, mai aproape de realitate?! Tot in sport, mai ales in fotbal, o alta expresie… “face furori” (sintagma le apartine): “cei de la Frecatei (denumirea-i fictiva) vor “sa scape” de jucatorul Z”!

Ma intreb: cum adica “sa scape“, nu-i total nepotrivit in cazul unui jucator? Doar acesta are un contract bine stabilit si, mai ales, nu sta (nici la propriu si nici la figurat) pe capul nimanui! Cand spui ca vrei sa scapi de ceva, te gandesti si te referi la o boala, la o mare suferinta sau incurcatura, deci la ceva in accept negativ. Nici cum la un sportiv sau orice-ar fi el pe acolo unde, cum spuneam, exista totusi un contract care poate fi prelungit sau, de la caz la caz, reziliat. Din nefericire si, mai ales dintr-o tendinta, sablonarda se prefera, fara discernamant dar si spre amuzament, asemenea tipare!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
AM AUZIT- O SI PE ASTA!

,,Ba Dica, eu vreau bani! Pleaca daca vrei performanta"!?Am reprodus intocmai spusele patronului FCSB- ului, mult prea cunoscutul Gigi Becali,...

Smartphone…

Smartphone, smartphone, smartphone un cuvânt pe care îl aud din ce în ce mai des pe stradă, la televizor, la...

12 sexy milfs!

Azi e sâmbătă și după cum eu nu serbez Halloweenul și nu agreez prostiile cu stafii și vrăjitoare, am să...

Close