DE PE ,,NATIONAL ARENA”, PRIN CATEVA MOSTRE ALE DEGRADARII SPORTULUI ROMANESC!

Cum spuneam in precedentul articol, in Aprilie 2011, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, deschidea larg porţile noii Arene Nationale pentru a putea fi vizitată de români. Peste 10.000 de oameni s-au perindat în acea zi în zona stadionului, s-au fotografiat cu noua construcţie,  au testat scaunele,  făceau planuri deviitor naţionalei lui Piţurcă etc. Arena, copia fidelă a stadionului CommerzBank din Frankfurt ,  are o capacitate de 55. 600 de locuri,  e dispusă pe patru niveluri şi e dotată cu 42 de loje VIP  ( 3. 600 de locuri ) si cu un acoperiş retractabil.  Sonorizarea e asigurată de 120 de boxe,  iar iluminatul terenului – se face cu o instalaţie de nocturnă de 2. 000 de lucşi. Instalaţia electrica consumă, într-o singura seara, la fel de mult curent electric cât întregul cartier Pantelimon! Oficial Arena a fost inaugurată la 6 septembrie 2011,  cu meciul amical de fotbal dintre România şi Franţa, încheiat , daca va mai reamintiti, cu scorul de 0 la 0.

După acest meci au apărut şi primele probleme cu gazonul, care, din cate se stie, a fost înlocuit de maimulte ori,  cu cheltuieli importante din bugetul Capitalei.  Primul concert pe noua arenă de fotbal ,a avutloc la 31 august 2012,  atunci când aici au evoluat cei de la Red Hot Chili Peppers.  La 17 octombrie 2012, Arena devenea arhiplină, însă nu pentru un eveniment sportiv, ci pentru unul politic! Uniunea Social  Liberală îşi lansa candidaţii pentru alegerile parlamentare direct ,  in iarba stadionului,  în faţa a 70. 000de susţinători!

De la construirea ei,  Arena Naţională a devenit locul de desfăşurare a meciurilor naţionaleide fotbal. Totodată, aici au loc şi partidele de acasă ale FCSB-ului si ale altor echipe româneşti în cupele europene.
Pacat insa,  ca pe langa acesta frumoasa realizare cat si constructia noilor stadioane din Ploesti si Craiova ( cel din Tg. Jiu, treneaza in…degradare! ) in restul tarii, stadioanele mai vechi din Timisoara, Piatra Neamt, Constanta, Galati, Suceava, Arad etc etc fie ca-s in paragina, fie ca- s mult degradate sau,unele, chiar disparute intr-o dezordine si nepasare de ne descris! Amintesc aici stadionului din Medgidia,  o arena despre care putini stiu ca pâna anul trecut a fost a doua, ca marime,  din tara. Paradoxul acestei arene este ca are 32. 700 de locuri,  în conditiile în care populatia orasului abia daca trece de 40. 000!  O arena mai mica,  dar care a cunoscut o faima ceva mai mare, este cea din Scornicesti-Olt, unde a evoluat pâna în 1990 FC Olt. Ca forma de revolta împotriva Dictatorului, nascut în aceasta localitate,  stadionul cu o capacitate de 18. 000de locuri a fost lasat deliberat în paragina! Geamurile sunt sparte,  scaunele au putrezit,  iar peretii vestiarelor stau sa cada.  In alta zona a tarii, la Moreni, acolo unde pe stadionul Flacara venea sa joace în 1989 marele FC Porto, la nici doi ani de la câstigarea Cupei Campionilor Europeni.

Si în acest caz arena este victima colaterala a pacatelor clubului de fotbal. Flacara a fost considerat pe vremuri, un club comunist, aflat sub protectia fostului ministru de interne, Tudor Postelnicu. Acum, in stadionul cu peste 12. 000 de locuri, buruienile acopera scaunele arenei, iar rugina si molozul domina restul! Cam tot in asemenea hal al nepasarii si degradarii , se afla ( de multa vreme ) si stadioanele (daca mai pot fi numite asa?! ) dinnumeroase alte localitati ( imaginile foto alaturate, vin sa confirme realitatea ! ) unde , nu numai fotbalul darsi sportul in general nu mai suscita interes, iar autoritatile …au alte, asa zise ,  probleme si interese! In asemenea imprejurari, candva de ne conceput,nu poti sa nu te  intrebi,  de ce menirea si faima sportul romanesc aluneca tot mai mult, alaturi de numeroase alte domenii, pe toboganul dezordenii si al dezinteresului ce pare a fi fara de sfarsit!?…

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Loc de parcare la serviciu

În traficul ăsta infernal, atât pe strâzi, cât și-n parcări, unde, aproape să te omori cu cineva pentru un locșor,...

The walking dead sezonul 5 – episod final

Am vizionat ultimul episod din The Walking Dead. Ultimul episod din sezonul 5 adică. Așadar, până în octombrie, ne luăm...

Degeaba avem noi internetul ăla de mare viteză!

Nea Bernie nuș cum, un gagiu de candidează la Casa Albă, să ne fie el șef (sâc mă, nu vă...

Close