DE ZIUA ROMANIEI: STIUTE DAR SI …NE STIUTE!

In articolul de ieri,1 Decembrie,inseram modul in care romanii din intreaga tara cat si din diaspora au sarbatorit,cu fast si bucurie,Ziua noastra Nationala.Asadar,multe lucruri va sunt acum bine cunoscute,fie din transmisiile tv cat si desigur,direct,de la fata locului.Dar,ca-n orice imprejurare,unele poate ca inca nu-s stiute.Dintre acestea,iata doar cateva:

– Un prim si nedorit incident chiar de la parada de 1 Decembrie de la Arcul de Triumf.Acolo,dl. Klaus Iohannis a fost apostrofat de un bărbat în timp ce depunea o coroană de flori. Conform rtv.net. în timp ce președintele Iohannis depunea ,înaintea defilării,o coroana cu flori , un bărbat din mulțime a început să strige fel de fel de insulte. Până la această oră bărbatul nu a fost identificat.

-Tot ieri,un militar a leșinat la parada de 1 Decembrie de la Pitești. Senatoarea Cristina Socheci a fost cea care a observat că tânărului i s-a făcut rău ,dupa care a fost transportat la spital…

-Intr-o scenă din filmul „Cardinalul”, de Nicolae Mărgineanu,Episcopul Iuliu Hossu (Radu Botar)este ifatisat vorbind mulțimii la Alba Iulia, 1 Decembrie 1918.Mult timp după ce a rulat tot genericul de final, până la șoferi și la paznici, și pe ecran a rămas nemișcat cuvântul SFÂRȘIT, de culoarea scrumului de țigară, încă mai eram în fotoliu, cutremurat, arzând și eu până la scrum sub temperatura acestui film răvășitor.Pe scurt,este povestea unui martir, unul dintre întemeietorii României Mari, schingiuit apoi în temnițele comuniste într-o vreme blestemată, când țara își ucidea părinții fondatori – un păcat de care nu vom scăpa niciodată. Eroul nostru a ieșit viu din infern și a fost ținut apoi în domiciliu obligatoriu strict, practic arestat, până în ziua morții. Închisoare i-a fost o mânăstire. Călugării i-au fost gardieni.Omul acela era el însuși preot creștin. A trăit printre noi într-un fel fără seamăn, urcând apoi în rangul sfinților. Ca om, nu l-am meritat. Era mult peste noi și peste vremurile noastre. Ca sfânt, e acum al tuturor. Azi se închină la el și urmașii celor care l-au torturat. Tristă țară aceea care mai dă în acest fel sfinți!„Cardinalul” este de fapt un film despre martiriul episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, devenit primul cardinal român. Despre măreția credinței și a iubirii. Dar este în primul rând un film despre noi. Despre cât de ușor putem aluneca în gropile istoriei călcând pe cadavrele celor mai buni dintre noi.Văzut acum, la 101 ani de la miraculosul an 1918, când România și-a strâns în brațe bucățile risipite, filmul e o lecție peste care nu putem trece. Te pune pe gânduri. Îl vezi și rămâi apoi țintuit în scaun, neștiind dacă, ridicându-te, vei mai fi tu. Dacă te vei mai mândri că ești român sau îți va fi rușine.La mulți ani, nefericită Românie!

Fiindcă români au fost cei asemenea lui Iuliu Hossu, sfinți ai închisorilor, cu care putem umple Cerul, români au fost și cei care i-au schingiuit. Ma intreb:ne-am lecuit oare? Sau doar, într-o aparentă acalmie istorică, ne pregătim să ne devorăm călăuzitorii, părinții, simbolurile?

-Un lider PSD a răbufnit de Ziua României, în faţa a mii de oameni: „Tembelule!”.
Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, s-a enervat la un eveniment dedicat Zilei Naţionale şi a avut o ieşire dură la adresa unui protestatar. Preşedinte CJ Vaslui l-a făcut pe protestatar „tembel”, după ce acesta l-a huduit pe Buzatu. Ştiri pe aceeaşi temă SONDAJ Cu cine ar vota românii la parlamentare. Scorul mic înregistrat… După ce şi-a rostit discursul în Piaţa Civică din Vaslui, în faţa a mii de oameni, preşedintele Consiliului Judeţean, Dumitru Buzatu, a fost huiduit de mai multe persoane. Atitudinea contestatarilor săi l-a nemulţumit pe liderul PSD. La rândul lui, acesta nu s-a putut abţine şi a răspuns cu o jignere la adresa unuia dintre protestatari: „măi, tembelule, măi!”. Niciunul dintre oficialii prezenţi nu i-au zis nimic lui Buzatu pentru derapajul de la eveniment!

-Intr-un alt loc din tara,Miron Cozma,fostul lider al minerilor,a fost implicat într-o altercatie cu un cetățean, în Parcul Unirii din Alba Iulia.Acesta a avut o criză de nervi și a înjurat ca la ușa cortului, după ce un bărbat i-a răspuns că a meritat acei 11 ani de pușcărie primiți în urma mineriadelor pentru care a fost judecat.Desi… faimosul M. Cozma a fost eliberat în urmă cu 12 ani, în 2007, dar cu acest gest, a demonstrat din nou că, acesta este nivelul lui murdar în care continuă să se zbată in voie.Pana cand oare?!

-Si tot ieri,Dan Negru a publicat pe pagina sa de Facebook imagini filmate (chiar de el) la casa lui Ion C. Brătianu, aflată în paragină. Prezentatorul de televiziune a avut chiar cuvinte la adresa autorităților care nu pot fi reproduse aici. Vorbele de dulce sunt lăsate imediat după câteva fraze scrise de autor.,,I-ați văzut zilele astea pe toți cu tricolorul în piept și cu numele lui Brătianu pe buze?Păi, hai să v-arăt atunci casa lui Brătianu din centrul Bucureștiului. E la câteva străzi distanță de locul unde se ține parada de 1 Decembrie.”Printre porumbei, șobolani și gunoaie. O ruină”Brătianu, prim-ministrul Marii Uniri, a contribuit decisiv la Unirea de la 1 Decembrie și e considerat unul dintre cei mai importanți politicieni români din toate timpurile. Asta e casa lui din centruș Capitalei. Printre porumbei, șobolani și gunoaie. O ruină. Totul e praf. Decembrie 2019. Așa arată casa lui Brătianu. În rest… La mulți ani, România!”, a spus Dan Negru pe contul său de Facebook.

– Potrivit libertatea.ro,Duminică seara, Adrian Năstase, fostul premier al României, a participat la recepția organizată de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni cu ocazia Zilei Naționale.Acesta este primul eveniment organizat de administrația prezidențială la care a participat Adrian Năstase după executarea pedepsei de doi ani de închisoare pe care a primit-o în dosarul „Trofeul Calității”.Dl Klaus Iohannis a explicat că invitarea lui Năstase s-a făcut „conform legii” în „calitate de decorat cu Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Cruce”.Prezența lui Adrian Năstase la Cotroceni este surprinzătoare în condițiile în care în urmă cu trei ani a izbucnit un scandal politic uriaș după ce președintele nu l-a invitat la recepție pe Liviu Dragnea și alți oficiali, pe motiv că nu acceptă ”penali” la tradiționala recepție organizată de Ziua Națională.În 2016 ,bunaoara,Liviu Dragnea, pe atunci insa președinte al Camerei Deputaților, Victor Ponta, premier al României, și Călin Popescu Tăriceanu, președinte al Senatului, nu au fost invitați de președintele Klaus Iohannis nici la parada militară de 1 Decembrie, nici la recepția de la Cotroceni organizată cu aceeași ocazie, din cauza problemelor cu Justiția pe care le aveau cei trei.

Marc Ciubotaru

.

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.