DEPRESIA, BOALA MILENIULUI

Acesta-i genericul unei noi emisiuni lansate, nu demult, de Stirile Pro.tv, avand ca realizatoare o mai veche cunostinta a telespectatorilor, Elena Lasconi. Atribuindu-i si supra-titlul sugestiv “Ratacit in sine“, sus amintitul post tv a pregătit (si difuzat deja) o serie de reportaje cutremurătoare despre depresie, dar și povești de viață ale unor persoane publice care s-au confruntat de-a lungul timpului cu această boală. Initiativa dar, mai ales, tematica emisiunii merita, cred eu, a fi salutate iar programele, vizionate!

Aceasta cu atat mai mult cu cat simptomele depresive împiedica de cele mai multe ori, functionarea normala a persoanei, producând durere si suferinta nu numai celor care se confrunta cu aceasta tulburare, ci si celor din jurul acestora. Afectiunea, într-un stadiu avansat, poate provoca chiar si delir. Depresivul, in multe cazuri, tinde sa iasa din situatia in care se afla, mereu abatut si ingandurat, nu participa la ceea ce e prezent si are tendinta de a se întoarce mereu în trecut. Deci, un bogat si divers volum de manifestari etalate in fel si chip, toate (sau o parte din ele) agravand in timp starea de sanatate a omului. 

depresia

Dar dincolo de toate acestea, refereindu-ma insa acum la realizarea propriu zisa a emisiuni, trebuie sa spun, ca o parere strict personala, ca valoarea si atractivitatea acesteia, ratingul ar spori considerabil daca printre invitati s-ar numara nu numai foste sau actuale, sa le zic, “vedete tv” sau din showbiz, ci si alti CU ADEVARAT suferinzi ai acestei boli. Oameni simpli, sinceri si convingatori, pe fetele si din vorbele carora se degaja o realitate cruda, de om cu adevarat macinat de-o boala! Nu prefacut si prezentat ca… drept bolnav, numai prin “talentul” de a ofta si de a-si sterge mereu invizibilele lacrimi, in fapt inexistente! Cum poti sa crezi ca.. x persoana, pana mai ieri numai hohote de ras, expansiva si exuberanta sau participanta activa la fel de fel de distractii, a devenit asa, spontan (odata cu emisiunea!) bolnava de depresie!? Sau tu, y, ajuns(a) printr-un comlex de imprejurari “om de societate“, diva, te prezinti ca depresiv(a) din vina… propiilor parinti!

Asemenea invitati niciodata nu pot fi credibili drept “RATACIT IN SINE” sau DEPRESIV! Prezenta lor, al celor rataciti, intamplator sau nu, prin studioul emisiunii cu pricina, aduc un mare deserviciu, nici de cum un spor de calitate si credibiliate! Repet, asta-i doar o parere. Parerea mea! Dar probabil ca si a altora, indeosebi a celor care, dintr-o cauza sau alta sufera de aceasta boala a mileniului!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.