DESPRE BUNA VESTIRE!…

Buna Vestire este o bine cunoscuta sărbătoare creștină celebrată în data de 25 martie a fiecărui an. În calendarul nostru popular, Bunavestire este marcata sub denumirea de Blagovestenii sau Ziua Cucului.Sarbatoarea aminteşte de venirea Arhanghelul Gavriil la Fecioara Maria din Nazaret, pentru a-i vesti că a fost aleasă de Dumnezeu să aducă în lume pe Fiul Său, spre mântuirea oamenilor (Luca 1, 26-38). De obicei, ea cade în Postul mare, dar, cu toate acestea, este o zi de bucurie. Astfel,în această zi, postul este mai puțin aspru , fiind admis consumul de pește.Bunavestire (Buna Vestire sau Buna-Vestire) sau Blagoveștenia (gr. Evangelismos) către Maica Domnului este un Praznic Împărătesc al Bisericii Ortodoxe.Sfânta Liturghie a Buneivestiri este singura slujire a Liturghiei Euharistice a Sfântului Ioan Gură de Aur permisă într-o zi de peste săptămână în Postul Mare.
Astăzi,miercuri, începutul bucuriei a toată lumea îndeamnă a lăuda înainteprăznuirea, că iată, Gavriil vine, aducând Fecioarei bunavestire și către dânsa strigă: Bucură-te cea plină de har, Domnul este cu tine.

Poate mai putin cu noi,romanii ortodocsi(sau de alte confesiuni religioase)care ,de aceasta data,numai de bucurie nu putem vorbi!Pandemia provocata de coronavirus dar mai cu seama panica si isteria generate de ,,masurile de preventie”luate si anuntate pe toate caile si mjloacele de media de catre autoritati,ne-au adus si ne aduc numai suparari si deznadeste,pesimism si neincredere!O fi sau nu un presupus ,,mesaj” al divinitatii,sau o ,,rasplata” a naturii pentru rautatile de care am dat si dam dovada fata de semenii nostri si de tot ce ne inconjoara ,e greu ,chiar imposibil de gasit un raspuns oricat de relativ ar fi.Cert este ca pe langa factorii si cauzele pur obiective pricinuite de aceasta(presupusa) molima,cu nimic mai grava ca cele precedente,vestile,zvonurile si toate preventele(masurile),,fara precedent”luate si tot timpul anuntate de cei ce ne conduc,confera situatiei existente dimensiuni apocaliptice,cu urmari dezastroase!
Pentru prezent dar si pentru viitor.Oare cand si cum ne vom insanatosi trupeste dar si sufleteste,daca in loc de calm,ordine si buna intelegere promovam vorbaria,frica si isteria,,,puscaria” si….militaria?Eu,desi ajuns(ca inca multi altii) la o varsta pe care cei ce ne ofera fel de fel de date statistice si verdicte ,,docte”,nici n-o mai baga-n seama(de ce oare,ne considera deja…plecati!?) sunt optimist.Sper ca,prin priceperea specialistilor pe care inca-i mai avem,prin ordine si libera intelegere(nicicum prin …militarie si dictatura sau masuri populiste)vom reusi totusi sa eradicam aceasta mizerabila boala dar si cauzele ei!
Ca atare,cu intelepciune si rabdare,sunt(suntem) in asteptarea unei… bune vestiri!

P.S.Daca in tradiția Sarbatorii crestine de astazi se spune că în cazul în care primul cântec al cucului era auzit pe stomacul gol, în spatele omului, acesta era un semn rău,(„Cucu-n spate mi-a cântat/ și moartea m-a săgetat!”),sper ca realitatile prezente si de viitor vor fi de semn ceva mai bun:Informatiile mi-au spus/coronavirusul ,s-a dus!…

Marc Ciubotaru

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Stonados! Râzi de leșini!

Nu știu care-a avut inspirația divină de-a face un film numit Stonados. E vorba de-o tornadă care aruncă cu pietre....

Aniversari cu bomboane personalizate

Cat de bucuros va fi un copil cand isi ca citi numele pe bomboanele cu care-si serveste colegii de ziua...

Țigla metalică Romada, mare șmecherie?

Întrebare pentru cunoscători. Cu ce e mai bună țigla metalică față de țigla normală, din argilă sau din ce naiba...

Close