DESPRE …FRACTALI SI MENIREA LOR!

De cand se stie,natura a fost,este si va fi uimitoare!Unii dintre noi afirma ca asupra ei(a naturii)si-a pus amprenta divinatea.Altii ,ca-i dominata de om.Insa cert e ca exista totusi un asa zis,,limbaj al universului”care nu este altceva decat matematica, iar tot ce exista pe acest pamant ,poate fi descris numai cu ajutorul ei!De-a lungul anilor , oamenii au încercat dintotdeauna să-și explice universul prin intermediul tiparelor, pe care savanții le-au denumit ,,fractali în natură.”Aceste tipare,ca sa le numim asa, sunt cel mai bine reflectate de formele geometrice, simboluri care exprimă esența celor mai complexe adevăruri. Fractalii pot fi întâlniți peste tot în lumea vie – în forma plantelor și a animalelor – și creează o simetrie perfectă în tot ce ne înconjoară.
Cele doar cateva exemple(oferite de un site de pe net), pe care le veti vedea enumerate dar,unele, si ilustrate ceva mai jos, vor demonstra că matematica este prezentă în tot ce există pe această lume.
Bunaoara,o floare de Hoya Aldrichii,apoi minunata simetrie a Aloe Polyphylla,forma unui Broccoli Romanesco care aproape că te si hipnotizează
Fractali – Broccoli, frunza Nufărului de Amazon( este un sistem de fractali),deasemenea- o floare construită din forme geometrice,iar daca va place varza , să știi că mănâncati… fractali,probabil ca deacum înainte, va veti uita cu mai mult interes si la floarea-soarelui dar si la…coada cameleonului ce pare construită după o formulă matematică,sau(de ce ,nu?) la o superbă dhalie înflorită s a m d .

Trebuie insa sa mai stiti ca in lume fractalii sunt creați prin repetarea la infinit a unui proces simplu. Cuvântul cheie în lumea fractalilor este recursivitatea . Sunt de fapt imagini ale unor sisteme dinamice. Poetic spus, sunt „imagini ale haosului”.Fractalii sunt creați prin repetarea la infinit a unui proces simplu. Cuvântul cheie în lumea fractalilor este recursivitatea – fractalii sunt imagini ale unor sisteme dinamice. Poetic spus, sunt „imagini ale haosului”.Din punct de vedere geometric, fractalii există undeva la granița celor trei dimensiuni.Dar tiparele de fractali ne par întotdeauna foarte familiare, pentru că peste tot găsim fractali în natură. De exemplu, pomii, râurile, liniile țărmurilor, contururile munților, ale norilor, cochiliile moluștelor, tornadele – toate acestea sunt fractali.Fractalii abstracți, precum fractalul Mandelbrot (matematic, mulțimea lui Mandelbrot), pot fi generați si pe calculator folosind o ecuație foarte simplă (un set de operații matematice), ce se repetă la nesfârșit.
Aceste tipare sunt cel mai bine reflectate de formele geometrice, simboluri care exprimă esența celor mai complexe adevăruri. Fractalii pot fi întâlniți peste tot în lumea vie – în forma plantelor și a animalelor – și creează o simetrie perfectă în tot ce ne înconjoară.
Dacă totusi va fascinează acest subiect al fractaliilor, puteți afla mai multe din filmul documentar: Fractalii – În căutarea dimensiunii ascunse.
(sursa:Natura uimitoare)

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
73 de covrigi!

Mergeam zilele trecute cu metroul. Nu-mi cereți să-mi aduc aminte de ce mergeam eu zilele trecute cu metroul, însă mi-am...

Cătălin Predoiu, noul prim ministru al României?

Se vehiculează ideea că noul prim ministru al țării va fi Cătălin Predoiu. Funcția este ocupată, în continuare, în mod...

Recunosc: practic cunnilingusul!

Șoc și groază! Spanac, în deplinătatea facultăților mintale (în ciuda febrei de 38 cu 7 pe care o am -...

Close