DESPRE INTOLERANȚA, DAR ȘI DESPRE OPUSUL ACESTEIA

“Fii tolerant cu… intoleranţa altora!’ aforism de Valeriu Butulescu

“Ce este intoleranța?” devine o întrebare la care acum, în anii ce-i trăim, gasasti tot mai greu un răspuns. Totuși  eu cred singurii care mai au curajul și exprime deschis și sincer, fără ocolișuri, sunt… opusii  acesteia. Adică, tolerantii! Cei care, în cazul nostru, al celor care scriem, citim sau comentăm pe paginele de blog, dar și respectăm libertatea de gândire, de scriere și exprimare a colegilor. 

În ipostaza aceasta, a tolerantilor, lucururile se complică. Orice definire a intolerantului riscă ți aducă un puhoi de neplăceri, ba chiar, intri în conflict tocmai cu o parte dintre semenii internauți, pentru care conceptul de toleranță reprezintă cu totul altceva decât opinia exprimată sau scrisă de tine (mine)! În ce privește, scap de grijile unor discuții periculoase cu apropiații (oare cine o fi?!) pe această tema spun doar : nu toleraţi intoleranţa!

Totuși, întrebarea “ce este intoleranța?” apasă. apasă și preocupă. În anii de până acum, această problema era simplă dar după ce-am intrat (atât cât s-a putut) în tainele calculatorului, lucrurile au început e complice: intoleranță-i mai peste tot, pare chiar și domine, iar pe alocuri să se apropie de violență! Așa cum spuneam și într-un recent articol! Referitor la tema aflată în discuție, Dexul ne spune  “INTOLERANȚĂ – Lipsă de toleranță, de îngăduință; neîngăduință, netoleranță”.

Simplu și ușor de înțeles, însă nici acest răspuns nu a scăpat “criticilor”, celor se cred dețînătorii adevărului absolut, a tot cunoscătorii tuturor lucrurilor din mai toate domeniile vieții! Îmi fac însă curaj și (re)încerc -mi exprim și pe această cale, regretul dumnealor, “criticii”, sunt totuși limitați în  multe cunoștințe. Inclusiv, în ce privește intoleranța. Dar pentru acoperirea golurilor le ofer câteva citate celebre: “Intoleranţa este o dovadă de impotenţă.” – definiţie clasică, de Aleister Crowley;  “Intolerant, cel care nu  care nu suportă altă credință, religie decât a sa

“Intoleranţa este o formă de violenţă şi un obstacol în dezvoltarea unui adevărat spirit democratic.” – definiţie clasică de Mahatma Gandhi

“Intoleranţi pot fi şi oamenii de geniu. Dar, mai ales, imbecilii.” – aforism de Vasile Ghica.

Acum, la final, mai spun opusul intoleranței, adică toleranța, se definește, după părerea mea, prin sentimente, prin amiciție și respect reciproc. Prin bună înțelegere, omenie și comportament civilizat, toate fiind fundația unor legături solide, nu de perpetuă ura, râcă și falsă paradă de cunoștințe, paradoxal, necunoscute! Altfel fie zis, cum bine spunea Marin Preda “Dacă dragoste nu e, nimic nu e!”

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.