DESPRE SOMN SI PROBLEMELE GENERATE DE ACESTA!…

Viata trepidanta,complexitatea problemelor cotidiene cu care ne confruntam,stresul ce-l traim -sunt tot atate cauze ale multor suferinte,intre care si insomnia ce se manifesta,din nefericire,la tot mai multi dintre noi.Somnul joacă un rol vital în sănătatea și bunăstarea noastră pe tot parcursul vieții. Somnul de calitate, odihnitor, poate ajuta la menținerea sănătății mentale și fizice, dar și la calitatea vieții în general.
Inabilitatea de a adormi sau modul în care ne simțim atunci când ne trezim depinde parțial de ceea ce se întâmplă în timpul somnului. Peste noapte, corpul lucrează pentru a sprijini funcțiile creierului și pentru a menține sănătatea fizică. La copii și adolescenți, somnul ajută, de asemenea, la susținerea creșterii și dezvoltării.Daunele cauzate de deficiența de somn pot să apară brusc (de exemplu un accident de mașină cauzat de adormirea la volan) sau se pot manifesta în timp.Insomnia sau deficiența continuă de somn poate crește riscul pentru unele probleme cronice de sănătate, printre care și afecțiunile cardiovasculare. De asemenea, poate afecta procesele de gândire, reacție, lucru, învățare și de relaționare cu cei apropiați.

Cum putem s-o combatem sau s-o prevenim?Cu doar câteva trucuri și cu o rutină zilnică, va veti putea asigura un somn odihnitor în fiecare seară.
Ce presupune asa zisa igiena a somnului?
Termenul se referă la totalitatea acțiunilor întreprinse de o persoană cu scopul de a induce un somn mai odihnitor. Problemele obișnuite de somn (cum ar fi insomnia) sunt adesea cauzate de obiceiurile greșite, repetate de-a lungul anilor sau chiar a deceniilor. Asadar,va puteti îmbunătăți dramatic calitatea somnului, doar prin câteva ajustări minore la stilul de viață al dumneavoastra.Una dintre cele mai importante practici de igienă a somnului este să petreci o perioadă adecvată de timp dormind, nici prea puțin, nici prea mult. Nevoile de somn variază de-a lungul vârstei și sunt afectate în special de stilul de viață și de sănătate. De cele mai multe ori, specialiștii recomandă între 12 și 15 ore de somn pentru bebeluși, 10-13 ore de somn pentru școlari, 8-10 ore de somn pentru adolescenți, 7-9 ore pentru adulți și 7-8 ore pentru vârstnici.
Dar pentru a îmbunătăți obiceiurile de somn, încearcati si următoarele trucuri:

– Mergeti la culcare și treziti-va la aceleași ore în fiecare zi. Acest lucru va ajuta la crearea unui bioritm, iar trezitul de dimineață o să apară din reflex, chiar și fără ceas deșteptător.
– Păstrati același program de somn și în weekend. Deși și socializarea din weekend este importantă pentru calitatea vieții, culcarea la ore târzii la sfârșit de săptămână poate perturba ritmul somn-veghe pentru întreaga săptămână care urmează.
– Păstrati o oră de liniște înainte de culcare. Evitati exercițiile fizice puternice și lumina artificială strălucitoare, cum ar fi cea emisă de televizor, ecranul computerului și al telefonului inteligent. Pentru acestea din urmă, puteti folosi un filtru care reduce undele de lumină albastră, cele care semnalează creierului că trebuie să stea treaz. Activitatea recomandată înainte de somn este cititul.
– Faceti o baie fierbinte sau folositi tehnici de relaxare înainte de culcare. Respirațiile profunde ajută la oxigenarea și destinderea corpului, iar exercițiile de contracție-relaxare ale mușchilor (folosite și în tehnicile de meditație) realizate chiar înainte de culcare vor induce somnul mai rapid.
– Evitati mesele grele și/ sau mari cu cel puțin câteva ore de la culcare. Gustările ușoare sunt permise, întrucât nu vor suprasolicita digestia pe timpul nopții și provoca insomnie. De asemenea, evită băuturile alcoolice înainte de culcare.
– Evitati nicotina (țigările) și cofeina (inclusiv băuturi răcoritoare cofeinizate, cafea, ceai și ciocolată). Nicotina și cofeina sunt stimulente și ambele substanțe pot interfera cu somnul. Efectele cofeinei pot dura până la 8 ore, deci ia acest lucru în calcul când servești cafeaua de după-amiază.
– Petreceti un timp în natură în fiecare zi și urmeati o rutină de exerciții fizice dimineața. Aceste activități vor contribui și ele la formarea bioritmului.
– Păstrati dormitorul liniștit, răcoros și întunecat. O veioză pe noptieră este suficientă pentru a crea o atmosferă relaxantă, ideală pentru un somn odihnitor. De asemenea, evitati să montati un televizor sau biroul cu calculatorul în dormitor.
-Evitați utilizarea telefonului/laptopului înainte de somn.Toate gadgeturile ce emană lumină prin display reduc producerea de melatonină, hormon produs de către creier. Melatonina ne ajută să adormim mai ușor, ea este produsă în perioada întunecată a zilei, din această cauză trebuie să evităm folosirea telefonului, tabletei sau a laptopului înainte de somn. Creierul are falsa impresie că afară e ziuă și încearcă să ne zădărnicească încercările de a adormi.
-Poate suna straniu, dar dacă nu v-a reușit să adormiți timp de 20-30 de minute, puteți încerca să vă sculați, să vă plimbați puțin prin cameră, să citiți ceva, să faceți ceva, dar numai să nu vă gândiți la insomnie. După aceasta încercați din nou să adormiți.
Tuturor,un somn cat mai usor si placut!…

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.