DESPRE TRANDAFIRI:LEGENDE SI SEMNIFICATII!….

O sa incep cu o informatie pe care probabil nu foarte multa lume o stie. Am avut curiozitatea sa citesc un curs de specialitate si am aflat ca exista o legatura intre culoarea ochilor si culoarea florilor. Astfel, percepția culorilor poate fi diferita in funcție de culoarea ochilor: persoanele cu ochi caprui pot percepe foarte bine toate nuantele si culorile, persoanele cu ochi negri percep mai bine nuantele mai inchise, iar persoanele cu ochi albastri si verzi percep mai bine nuantele deschise ale culorilor.Pentru ca florile sa-si indeplineasca rolul de mesager al sentimentelor si simbol al frumosului este foarte important sa alegem culorile potrivite, tinand seama de semnificatia acestora si de regulile privitoare la asocierea și armonia culorilor.

Bunaoara,trandafirii albi sunt simbolul suprem al puritatii si inocentei. Acestia aduc totdeauna sentimente calde, vibratii pozitive, pace si linsite. Exteriorul lor curat reflecta sensul frumusetii si demnitatii cu care vin.Fiind unul dintre cei mai populari trandafiri (pe langa regina trandafirilor – fermecatorul trandafir rosu),trandafirul alb, cu subestimata sa frumusete si modestie, a fost povestit deseori in mituri si legende. Iata cateva dintre acestea…

Conform unei legende grecesti, trandafirii albi au fost creati de zeita Afrodita. Ei s-au nascut din spuma marii si au inconjurat-o pe zeita in timp ce se riidica din valuri. O veche legenda persana povesteste ca trandafirul rosu a fost atat de alb si stralucitor la inceput ca o privighetoare s-a indragostit de el. Din prea multa dragoste, privighetoarea l-a strans asa de tare la piaptul sau incat spinii i-au zgariat trupul. Sangele privighetorii ranite a transformat trandafirul alb intr-unul rosu. La celti, un arbust de trandafri alb, sadit pe mormantul celor dragi, simboliza pacea si fericirea in lumea de dincolo. O legenda greceasca spune ca trandafirul ar fi fost destinat sa fie, inca de la nastere, cea mai frumoasa floare. Zeita florilor, Chloris, a creat trandafirul din trupul unei nimfe moarte, foarte draga ei, si a vrut ca noua floare sa nu aiba pereche pe lume.
O alta legenda ne spune ca in Gradina Raiului toti trandafirii erau de culoare alba – simbolul puritatii. Cand Adam si Eva au facut pacatul stramosesc si Dumnezeu i-a izgonit din Paradis, trandafirii de rusine s-au inrosit.cunoscut sub numele de mireasa, trandafirul alb a devenit floarea clasica de nunta. In acest sens,albul reprezinta unitatea, virtutea si puritatea. Ei mai pot transmite si mesaje precum „mi-e dor de tine” sau„esti minunata”. De asemenea, in unele culturi, albul simbolizeaza doliul, suferinta, fiind asociati cu onoare si respect, ceea ce ii face potriviti pentru funeralii.

Dar cum spuneam, trandafirilor le-au fost asociate de-a lungul timpului numeroase semnificatii, fiind impartiti in functie de culorile lor in mesageri ai iubirii, sinceritatii, pasiunii, impacarii sau, dupa caz, soli de pace si iertare.Inca din epoca Victoriana florile galbene in general dar trandafirul galben in mod special erau oferite pentru a face cunoscute persoanei ce le primeste sentimentul geloziei simtite de expeditorul acestora. Mai tarziu, trandafirii galbeni oferiti in buchete, sau in aranjamente asortate cu alte flori galbene, au primit semnificatii alternative, cum ar fi cea de prietenie, bucurie, placere, dar si scuze/iertare si chiar iubire pierduta/sfarsita.Trandafirii galbeni, in modestia lor, vin incarcati cu un farmec si o simplicitate aparte, dartransmit si un mesaj fascinant. Paleta de culori poate varia de la un galben pal pana la auriu. Trandafirii galbeni exprima bucurie, incantare si prietenie!

La final de articol,o concluzie:indiferent din care cultura faci parte, indiferent de culoarea trandafirului, un lucru este unanim acceptat de toata lumea: trandafirul este cea mai frumoasa si mai incarcata de simboluri dintre flori…Pe toate vi le ofer dumneavoastra,potentiali cititori ai acestor randuri!…

https://www.youtube.com/watch?v=UyYY4craZ5k

Marc Ciubotaru

buchet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.