DESPRE VIN, DE LA TINERETE SI PAN- LA BATRANETE!…

 

,,Tineretea este o betie fara vin si batranetea este un vin fara betie.” – spune un proverb german.  Vinul?..

Vinul este, din cate probabil se stie, un provenit din fermentare completa sau partiala a strugurilor proaspeti sau a mustului; o formula complexa care contine apa, compusi aromatici, acizi si alcool.Vinul, intr- o explicatie mai aprofundata, este una dintre cele mai elegante bauturi, impresionand prin textura, aroma, miros, gust, autenticitate si prin valorile nutritionale (un litru de vin poate oferi circa 600-700 calorii pentru energie). Vinul este de mai multe feluri, clasificat in functie de conditiile naturale, de sortimente si soiurile de vita de vie sau a provenientei si al modului de preparare:
vinul de consum curent (comercializat fara specificatia podgoriei), vinul de calitate superioara (oferita tehnologiei prin care se prepara: vinul natural (nu se folosesc adaosuri), vinul de soiurile superioare), vinul sec (fara zahar fermentabil), demisec (zahar in proportie de pana la 40 grame/ litru), dulce (mai mult de 40 grame de zahar), aromatizat (vermut, vin pelin, vinuri medicinale sau aperitive) sau vinul spumos, cunoscut tuturor ca sampanie.
Se cuvine stiut si faptul ca cea mai veche licoare inrudita cu vinul este din China, de acum 9 000 de ani (orez fermentat cu miere). Insa traditia prepararii vinului asa cum il stim noi a inceput abia 2 000 de ani mai tarziu, in vestul Asiei. Astazi, vinul este unul dintre cele mai populare si consumate produse cu toata concurenta diferitelor sortimente de bere sau de alcool concentrat.
Iata acum si cateva curiozitati,unele cunoscute, altele nu, despre aceasta populara bautura:
– Cele mai populare regiuni viticole sunt zonele din Italia, Franta si Spania… si Romania.

– Mirosurile vinurilor tinere se numesc arome, iar ale celor mature, care ofera un iz mai intepator, se numesc buchete.

– Multe cercetari au demonstrat ca vinul, consumat moderat, dar regulat, poate reduce riscul bolilor de inima.

– Cea mai veche sticla de vin din lume este intr-un muzeu – dateaza din anul 325 si a fost gasita in Germania.

– Nu toate vinurile devin mai bune o data cu trecerea timpului. De altfel, majoritatea nu are potential sa se imbunatateasca. In mod normal, vinul ar trebui consumat in maximum doi ani.

– In 2003, Richard Juhlin castiga o competitie de recunoastere a vinurilor, reusind sa identifice 43 din 50 de tipuri. In comparatie, persoana de pe locul doi a recunoscut doar 4.

– China ocupa primul loc la consumul de vin (1, 9 litri pentru fiecare locuitor), castiga insa datorita numarului populatiei, pentru ca, in Vatican, consumul de vin rosu pe cap de locuitor este de 74 de litri anual.

– Stabilirea procedurilor de utilizare a vinului apartin calugarilor din Evul Mediu. Acestia il foloseau cand apa nu mai era potabila, licoarea fiind buna la distrugerea bacteriilor.

– Exista si oameni carora le este frica de vin. Aceasta temere se numeste oenofobie.

– In Roma antica, musafirii ciocneau paharele cu vin cu gazdele lor, astfel ca stropii continutului ajungeau in paharul celuilalt. Se asigurau astfel ca bautura nu a fost otravita. De aici traditia de a ciocni paharele.

– Consumul a doua pahare de vin echivaleaza cu privarea organismului de somn timp de 17 ore.

– Un vin racit este mai putin dulce.

– Cea mai mare colectie din lume de vin de calitate se afla intr- o pivinita din Milestii Mici, Republica Moldova, unde sunt depozitate peste 1, 5 milioane de sticle de vin.

– In lume exista aproximativ 10 000 de soiuri diferite de struguri de vin, dar cel mai cultivat este soiul Chardonnay.

– Sticlele de vin cu dop din pluta nu se depoziteaza niciodata vertical, ci orizontal, pentru a mentine dopul umed, astfel incat sa nu se usuce si sa ramana aer in sticla.

– Femeilor din antichitate le era interzis sa bea vin. Daca erau prinse, sotilor le era permis sa divorteze sau sa le pedepseasca.( n . n.- ma intreb: oare astazi , ce s- ar fi intamplat?!).

– Expresia latina ” in vino veritas” ii este atribuita lui Alceu, un poet grec; aparent,  in vremurile sale, cei care erau suspecti de diverse ilegalitati erau fortati sa bea cantitati mari de vin puternic pentru a se obtine adevarul de la ei.

– Portugalia produce proape 50 % din dopurile de pluta folosite pentru sigilarea sticlelor de vin.

– Cu cat este mai vechi, vinul alb se inchide la culoare, iar vinul rosu capata o culoare mai deschisa.

– Cuvantul ” vin” este mentionat in biblie de 521 de ori!
(sursa: diferite site- uri de pe net)
Acum, dupa ce v- ati pus in tema cu multe si necunoscute despre… VIN, daca eventual v- au facut si pofta, nu va ramane decat sa- l mai si incercati, consumandu- l! Dar, cum bine se stie (chiar daca unii se fac, ca… nu prea stiu!), totul cu masura!…
Iata ce spune si Biblia despre consumul de vin: ,, Nu va îmbatati de vin, în care este pierzare, ci va umpleti de Duhul”!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Hotelul New Lebada Resort din Delta Dunarii, locul in care inveti resocializarea

Sunt cateva saptamani bune de cand oamenii stau in casa cu familiile lor si au pierdut abilitatile de socializare. Am...

SCRISOAREA VIETII DIN CASA!…

“Viaţa nu poate să îmi ofere bucurii şi pace, ţine doar de mine să le doresc. În schimb viaţa îmi...

Cora anunță reduceri uriașe de preț!

V-am promis de nenumărate ori că atunci când dau de ceva interesant vă voi destănui despre ce e vorba. De...

Close