Diferența dintre crimă și dreptate?

Când știi care e dreptate și care crimă? cum faci deosebirea dintre ele în unele cazuri. Pentru că, la fel ca-n zicala “linia dintre nebunie și genialitate e foarte subțire” și treaba asta cu crima/ dreptatea nu se scaldă în ape tocmai roze.
Bun, un idiot pune mâna pe cuțit și-și hăcuiește 2 vecini. Pentru că ascultau manele sau foloseau zilnic bormașina sau că i-a prins în pat cu nevastă-sa. Oricum ai lua-o, e crimă.
Ce faci însă când cel ucis, deci victima, e un criminal de cea mai joasă speță?

De exemplu, știam de cazul unui tată din America, în anii 90. Avea un singur fiu, nevastă-sa murise de ceva vreme. Copilul era băiat bun, însă se încurcase cu niște “prieteni” care se ocupau cu drogurile. Ăsta nu putea să stea tot timpul cu ochii pe fi-su deoarece avea 3 joburi, ca să-și poată întrețină copilul.

Într-o zi, din nefericire, fi-su moare în urma unei supradoze. După cercetările poliției nu-și înjectase singur cocktailul dintre cocaină și heroină, ci fusese forâat. Însă nu s-a descoperit cine-i criminalul. Ta-su l-a jelit o lună, două, apoi, văzând că poliția bate pasul pe loc în anchetă, s-a apucat singur de cercetări. A filat școala unde învățase copilul, a văzut cine împărțea drogurile. L-a prins într-o seară pe dealer singur și l-a obligat să-i spună cine e dealerul lui, apoi l-a ucis.

S-a dus după ăla mai mare și l-a omorât și pe ăla și pe cei 2 mafioți care erau cu el. Și așa, din dealer în dealer, omul a reușit să ucidă vreo 10-11 traficanți de droguri, care-și făcuseră obicei de-a împărți în școli. Într-un final l-au prins. Procesul a fost extrem de înduioșător, deoarece 10 jurați voiau să-l declare nevinovat, deși el spusese clar, cu lux de amănunte cum îi ucisese pe traficanți. Vreo 3 cu cuțitul, 2 cu toporul, iar restul împușcați în cap, în stil execuție, de la câțiva cm.
Polițiștii l-au tratat extrem de bine, având numai cuvinte frumoase la adresa lui. Până la urmă a primit închisoare pe viață, deși în mod normal trebuia să primească pedeapsa cu moartea. A murit în închisoare după câțiva ani, de boală. Aici ce-a fost? Crimă sau dreptate?

Alte cazuri asemănătoare sunt cele ale lui Eugen Grigore, care în 1974 a ucis cu camionul 24 de minoritari din Iași, după ce familia i-a fost ucisă de aceștia, apoi casa incendiată cu victimele înăuntru, sau cazul lituanianului Drasius Kedys, care i-a ucis pe violatorii fetiței lui de 4 ani. Acesta a avut sprijinul moral al populației și al unor avocati online, iar acum la 4 ani după decesul său, în cauze misterioase, este erou național, iar an de an se face pelerinaj la mormântul acestuia.

Deci, suntem de acord că cele 3 cazuri de mai sus au fost îndreptățite, deci nu crime?
Ce facem însă când statul consideră că poți fi ucis. Știu că-n america, dacă ești descoperit că ai ucis pe careva în pușcărie, te bagă la scaunul electric. Sau dacă ai ucis mai mulți oammeni fără milă, vezi cazul Timothy McVeigh.
Sau în cazul Chinei, când strânge traficanții de drpguri în piața publică și-i împușcă în cap, eveniment care este televizat. Aici ce e? Crimă sau dreptate? Pedeapsa e mai presus decât crima, deoarece e făcută de stat?

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.