DIN ISTORIA LUMII: SASE PAPI AU AVUT PARTE DE MORTI VIOLENTE!

Astăzi, când asasinarea unui personaj public este considerată un eveniment rar și șocant, ar putea fi surprinzător să afli că, din primii 31 de papi, se crede că 27 au fost uciși.În perioada timpurie a creștinismului, mulți au fost martirizați, fiind considerați eretici. Pe măsură ce creștinismul a devenit mai larg acceptat, martiriul a devenit mai puțin comun.În același timp, pe măsură ce Biserica dobândea tot mai multă putere, intrigile politice și luptele interne au dus la uciderea papilor,asa cum aflam din site-ul,,Incredibilia.ro”,precum si din istoria lumii crestinie.

-Petru a fost primul papă și un lider al perioadei timpurii a Bisericii. Însă, cum creștinismul era considerat un cult ciudat, și nu o religie, credincioșii trezeau multe suspiciuni.Se crede că Petru a călătorit în Roma în jurul anului 65. Acolo a intrat în dizgrația autorităților locale și a fost crucificat (legenda spune că a fost crucificat cu capul în jos) din ordinul împăratului Nero, fiind primul dintr-un șir lung de papi care au avut un sfârșit violent.

-Papa Clement, a trăit pe la sfârșitul secolului I și a fost exilat din Roma pentru erezie și supus la muncă silnică. În aceste circumstanțe, Clement a văzut că celorlalți condamnați la muncă silnică li se făcuse sete și,potrivit legendei, a făcut ca pe coasta dealului să apară un pârâu.Fără îndoială, colegii săi au fost recunoscători, dar autoritățile au fost mai puțin impresionate. Prin urmare, Clement a fost aruncat în mare cu o ancoră agățată de grumaz.Împărații romani care au urmat au continuat persecuțiile, însă numărul bisericilor a continuat să crească. Când un nou papă era ales, acesta trebuia să negocieze cu autoritățile romane cât mai bine cu putință.

-Papa Caius a fost ales în 283 și a avut parte de același sfârșit ca mulți dintre predecesorii săi – în ciuda faptului că împăratul de la acea vreme, Dioclețian, îi era rudă și poate chiar unchi.Probabil că Diocletian nu a fost responsabil direct pentru condamnarea la moarte. Oricum ar sta lucrurile, relațiile lui Caius cu persoane sus-puse nu l-au ajutat deloc

 

Evul Mediu Timpuriu:După ce împăratul roman Constantin s-a convertit la creștinism, în secolul IV, viața papilor a devenit mai ușoară. Fără să mai fie persecutată, Biserica s-a mărit și a acumulat tot mai multe bogății și putere.La începutul Evului Mediu, papii deveniseră deja personaje puternice pe scena politică,guvernând statul papal și mulți dintre ei trăiau și domneau ca niște regi. Nu se mai temeau de martiriu, însă intrigile politice și lupta pentru putere au devenit noile amenințări.

– Papa Ioan al VIII-lea,nu avea motive să se teamă de persecuții. Dușmanii săi se aflau printre propriii săi supuși și este primul papă care a fost asasinat de propriul cler.Ioan VIII era considerat un pontif capabil, ale cărui energie și fonduri erau îndreptate spre lupta împotriva sarazinilor, care înaintau în sudul Europei, inclusiv în sudul Italiei.Eforturile papei nu au fost foarte eficiente și au supus la mari presiuni finanțele papale. Prin urmare, o parte din cler a decis că era mai bine să fie îndepărtat: a fost otrăvit și ciomăgit până și-a dat duhul, în 882.

-Papa Ștefan al VI-lea:Nu întreg clerul era satisfăcut atunci când cineva promova în rândurile sale. Se pare că Ștefan VI a acceptat cu greu scaunul de episcop și a fost făcut papă în 896.A devenit imediat nepopular, după ce l-a supus unui proces pe predecesorul său, papa Formosus. Problema era că Formosus era deja mort și cadavrul său a trebuit exhumat ca să apară în fața tribunalului.


Marc Ciubotaru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.