DIN NOU DESPRE ….SEFIA CE- A CUPRINS ROMANIA!

In precedentul articol vorbeam, intre altele, despre o adevarata molima (epidemie) de …sefi care, odata ajunsi acolo unde si- au dorit, uita de tot si de toate, mai putin insa de propriile interese si devin, pe cat posibil, adevarati dictatori! Tocmai de aceea, mai tot romanul viseaza la sefie. Romania actuala devenind realmente o tara plina de sefi! Daca ne referim insa la anii comunismului (una dintre cele mai mizerabile etape din istoria tarii), sper sa va reamintiti ca pe atunci, numarul sefilor era totusi ceva mai mic ca- n prezent. In fruntea lor, se aflau To’arasul si ,, savanta de renume mondial (?!), urmatii ,la distanta, de mai multi demitari slugarnici (toti de aceeasi teapa), ministrii, prim- secretarii de judete si desigur o pleada de alti sefi care, cu totii, raspundeau la apelativul ,, tovaras”. De fapt ,,tovarasi” erau mai toti romanii, de la Vladica si pana la opinca. Toti erau cica..egali, dar numai la modul de adresare. In rest, ce sa mai vorbim?! Multi dintre noi o stim! Era vai si amar de viata noastra! Acum , desigur , e cu totul altfel. Nu mai suntem…. tovarasi, ci sefi! Nu chiar toti(ar fi si imposibil), dar cei care sunt (nici nu poti sa- i mai numeri), imediat se… fac ,, oameni”, cum vine vorba, se imbogatesc si domina. Devin rai, intoleranti cu subalternii si cu altii de prin jur. Fireste, ma refer nu chiar la toti ( caci sunt doar si exceptii, nu?) dar la f. f. multi dintre ei.
Despre acestia (si la altii ca ei) se refera si renumitul site de joburi Monster, care a realizat recent un sondaj la nivel mondial ce ne cam pune pe gânduri în privinta sefilor „ rai”….

Pe baza unui interviu si pe cartea semnata de autoarea Vicky Oliver, ,, Sefi rai, colegi nebuni si alti idioti de birou”, Business Insider a realizat o lista de 24 de semne care prevestesc ca seful îti va da batai de cap si ca, în cele din urma, îti va distruge fericirea la care aspiri cat si pasii pe care îi poti urma pe parcurs. In cele ce urmeaza, va voi face cunoscute doar cateva, asa cum le- am aflat si eu de pe un site de pe internet:

– Un prim semn este acela ca seful tau minte, fapt ce clar nu reprezinta o fundatie buna pentru o relatie productiva. “Examineaza ceea ce îl motiveaza pe seful tau sa minta,” sugereaza ( n. n. – un specialist in materie). “Asigura- te ca detii toate informatiile înainte de a începe orice cercetare. Si retine ca cel mai bine este sa încurajezi onestitatea decât sa mergi pe ofensa sau pe sarcasm.”
2. Faptul ca seful nu îsi recunoaste nici în ruptul capului greselile reprezinta un alt semn ca ai un superior rau, a admite ca ai gresit fiind unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru colegii tai. Daca seful refuza sa admita ca a gresit înseamna ca acesta nu este pregatit sa iasa din zona sa de confort. Un studiu independent la nivel national realizat de Lynn Taylor Consulting arata ca 91% din angajati considera recunoasterea greselilor de catre sef ca fiind un factor important pentru satisfactia la locul de munca.
3. Un sef care face promisiuni fara acoperire este un sef nedemn de încrederea ta. „ Poate ti- a promis promovari, responsabilitate mai mare sau o marire de salariu, dar tot ce primesti este tacere,” spune Taylor. “ Este adesea indicat sa ajungi la adevar prin email- uri, în cazul în care discutiile între patru ochi nu duc nicaieri. Daca raspunsurile nu vin via email, sau deloc, fii în garda.”
4. Unii sefi se grabesc în a te blama pentru greseli, dar nu- si exprima aprecierea pentru reusitele tale. Public, în ambele situatii. Oliver sugereaza sa îti ceri scuze, în cazul în care ai comis- o, în spatele usilor închise.
5. Seful tau se asteapta ca tu sa îi fii copie fidela – înca un semn ca nu este un sef bun. De ce? Deoarece sefii buni stiu ca personalitatile diferite le pot îmbunatati echipa. Un sfat de la expertii citati ar fi sa ramâi fidel principiilor tale, dar în acelasi timp sa arati ca apreciezi sugestille venite din partea sefului
6 . Seful tau este un “ micromanager”, cum faci fata situatiei? Daca simti ca nu mai esti capabil sa îti duci la bun sfârsit sarcinile într- un mod eficient, iar aceasta situatie devine o problema perpetua, atunci încearca sa reduci interactiunea cu seful tau direct. Oliver ofera ca alternativa luarea de notite în fiecare activitate pe care o ai si în fiecare interactiune de afaceri, iar apoi trimiterea acestora sefului. În felul acesta, seful tau va crede ca detine controlul si te va lasa în pace.
7. Daca are obiceiul de a te suna în zilele libere, atunci seful intra în categoria sefilor rai. Pentru a putea lucra cu un astfel de sef, Oliver spune ca trebuie sa delimitezi lucrurile înca de la început.
8 . Seful tau are favoriti, fapt ce îi va îngreuna abilitatea de a- ti recunoaste meritele si valoarea. Acesta esueaza, de asemenea, în a constientiza ca te trateaza incorect. O metoda de a evita aceasta problema ar fi, potrivit lui Taylor, ca seful sa ofere recunoastere la nivel de echipa.
9 . Seful nu vrea sa îti asculte punctul de vedere – un alt semn ca nu ai un sef ideal. “ Evita tentatia de a duce în mod repetat aceleasi lupte,” spune tot Taylor. “ Schimba- ti argumentul pentru a gasi compromisul si documenteaza- ti cazul daca esti pasionat de perspectiva ta. Nu câstiga lupta, pentru ca apoi sa pierzi razboiul.”
10 . Seful tau monopolizeaza atentia, folosind în mod constant “ eu” când vine vorba de succes. De asemenea, nu te invita în sedinte pentru a- ti prezenta performantele obtinute si munca depusa. Oliver avertizeaza ca este posibil ca un astfel de sef sa te tina intentionat departe de lumina reflectorului pentru a- si însusi meritele tale. “Teritorialitatea face parte din ADN-ul unui sef rau,” adauga Taylor. “Acestia pot monopoliza gloria si îsi pot însusi meritele tale. Cea mai buna optiune pe care o ai este de a întelege originea reala a problemei.”

In fine, cum spuneam, aceste pareri si sfaturi, sunt doar numai cateva din multe altele care s- ar mai putea oferi. Noi insa, ne vom opri deocamdata aici. Nu inainte de a va intreba: dv., ce fel de sefi aveti sau ati avut, cum ii considerati si care va sunt parerile despre actualii sefi de la toate nivelele si sectoarele de activitate din Romania zilelor noastre?…

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Trupă muzicală caut loc de veci. Găsit România!

Văd freamătul ăsta de câteva zile pe bloguri, pe rețelele de socializare. Pute mass-media de "concertul extraordinar" Depeche Mode. Cine...

Cu nașul – 4

Continui azi povestirile din ciclul "Cu nașul". Asta întâmplare de groază. Să vă spui de ce. Acum vreo 10-11 ani,...

Ce zice lumea și ce înțeleg eu. Orice ar fi, Vegis produse naturiste mă înțelege!

De la o vreme am ceva probleme în a-i înțelege pe cei din jur. Poate fi și de la faptul...

Close