Dispar piețele?

Nu demult ne intrebam daca ziarele au disparut din cauza blogurilor. Dar pietele, oare cat mai rezista? Vor fi sufocate de supermarketuri?

Incet incet observ disparitia treptata a pietelor. Se facuse una la Morarilor, langa McDonalds, si fusese anuntata cu surle si trambite, deoarece se dorea in zona demult așa ceva. A tinut piata aia 2 ani in picioare. Langa ea s-a deschis Lidl. Dupa vreo 3 ani, vis a vis s-a deshis un Mega Image care e deschis non-stop.

In piata nu mai e nimeni. Adica mint, exista managerul pietei, care are un chiosc, vinde nimicuri. Toata ziua sta si joaca table cu baietii de la “Momeli si undite” care s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie.

Si atat exista in piata aia. O toaleta pentru floraresele, flacaii de la “Momeli” si cei de la vulcanizare. Nu stiu daca eu, ca si client am voie sa folosesc toaleta. Evident, toaleta este turceasca si are o curatenie de-ti muta nasul si-ti versi matele.

Deci piata asta s-a dus naibii. Se mai deschisese una pe Carei, la 500 de metri de asta. Aveau clienti, erau si alte magazine… S-a dus dracu si aia. E inchisa, vezi tu, pentru renovari. Mega Image-le deschis la 10 metri de ea a bagat-o in faliment.

A mai ramas piata Delfinului, insa nu stiu cat mai rezista. E Carrefour in fata de cativa ani, insa nu am observat neaparat o scadere a vanzatorilor din piata.
Asta pana acum. Inauntrul pietei cam bate vantul. Sunt mese goale destule. S-au deschis vreo 2-3 magazine noi de branza si carne, insa “tarani” cu legume si fructe, cam putini.

Se știe din moși strămoși că există o mafie a piețelor, după cum există și una a florilor. Aia a piețelor funcționează după următorul principiu:
Vine micul producător (țăranul) cu 10 kilograme de cartofi, ca să-i vândă. el cere 2 lei pe kilogram. Vine un “ciumeg” la el și-i zice că-i dă 1 leu pe kil și și-i cumpără toată marfa pe loc.
În caz că țăranul acceptă, pleacă acasă fără marfă dar cu bani. A terminat cu piața în jumătate de oră. În caz că țăranul nu acceptă, a doua zi nu mai intră în piață. Și mai primește și niște pumni în gură sau, după caz, un marsupiu de toată frumusețea.
Chemat poliție” nu există. Sunt mână în mână. Oricum ai da-o, micul producător iese în pierdere.

De exemplu, dacă țăranul cerea 2 lei pe kilogramul de cartofi, acel kilogram, acum vândut de un mafiot (după ce-a fost cumpărat) cu un leu, se va vinde cu 2.5 lei.

Evident, nu tot timpul este cazul de mai sus valabil. Însă țăranul care vine să vândă e obligat să vândă la prețul dictat de ceilalți. Adică peste tot e kilogramul de pepene 1.5 lei sau 2 lei. De ce așa scump? Când în supermarket este 0.79 bani? Ei bine, asta, din păcate, nu o pot explica.

Dar, ca dovadă, de unde-ți iei acum lubenița? din piață la 1.5 lei kilogramul (cea mai ieftină, alte prețuri fiind de 2 lei), sau de la supermarket, la jumătate de preț?

Da, e mai ieftin să importăm decât să producem. Drept dovadă, în 2015, România a plantat cartofi pe 41.000 de hectare, față de 153.000 hectare în anii trecuți. Motivul? E mai ieftin să importăm cartofii din Polonia decât să-i facem noi. Trebuie și ăștia prășiți, săpați, udați, dichisiți, mângâiați. Cine s-o facă? Țăranul român, din ce în ce mai bătrân și fără vlagă? Tineretul care preferă să se joace pe telefon decât să pună mâna pe sapă?

Și uite așa, în curând nu vom mai produce absulut nimic. Sau, în cantități extrem de mici – pentru consumul propriu și atât. Nimic pentru vânzare.

Comments

comments

5 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.