Duminică pustie

duminicăEra o zi mohorâtă de duminică. Ploua al dracului de tare. O ploaie d-aia cu bulbuci, vreme de stat în casă și… zăcut.
Gigi e cuprins de-o tristețe nesfârșită.
– Auzi dragă, întreabă el pe Geta, nevastă-sa, există prin casă o bucată de șpriț, o bere, un țoi de țuică, ceva?
– Ai adus, ca să avem? De unde!
– Dar de mâncare? Mă taie stomacul!
– Nu! du-te până jos și cumpără!
– Cum femeie, pe ploaia asta? spuse Gigi bosumflat.

Începuse să se caute febril prin buzunare. Ioc țigări, ioc bani. Ultima hârtie de 50 de lei, ascunsă cu grijă de Geta, o spărsese acum două zile, cu colegii, la cârciumă. Ce se poate face într-o duminică pustie ca asta? La TV nimic interesant. Internetul îl tăiase pentru neplată de vreo două luni.
Cel mai bine ar fi să se ducă undeva în vizită. Unde să fie mâncare și băutură din belșug. Să petreacă bine și să nu-l coste nimic. Dar cui să-i faci așa o vizită?
– Dragă, hai să mergem undeva! Ai vreo idee?
– Eu să am idei?
– Da, tu! Ți-am interzis eu să ai idei? Dacă n-ai idei, ai neamuri. Să mergem la niște neamuri de-ale tale.
– Care neamuri?
– Alea care au tăbărât la nuntă ca viespiile la miere. Și ce nuntă frumoasă am avut. corturi de lux de la Tentevent Romania… Și le-a păsat ălora? Ei ași! Au mâncat tot! De n-au plecat nici după trei zile. Până n-au ras tot din cămară și frigider nu s-au lăsat. La alea să mergem.
– Dar unde ai petrecut tu mă duminica trecută? Nu la tanti Dida?
– Eh, tanti-ta Dida. Femeie în vârstă, că îi ziceam eu câte ceva. Nu așa se comportă cu un musafir. Auzi tu la ea, să-mi facă observații de față cu toată lumea că am luat ultima bucată de cârnat din cratiță, nelăsând copiilor nimic. Nu așa te comporți cu-m musafir! Noroc cu cele cinșpe chiftele de le-am băgat în buzunar și cu jumătatea aia de salam săsesc de ți-am plasat-o în geantă. Altfel, ai văzut că nu ne-a dat nimic? Ce-ar fi să mergem la unchi-tu Costel?
– Nu știi că ai să-i dai niște bani înapoi?
– Aaa, ăia 500 de lei. Eterna datorie de 500 de lei! Cum să i-i dau înapoi? Va să zică el vine la nuntă c-un mixer de 50 de lei drept cadou și niște lalele ofilite, mănâncă și bea pe săturate, îl prind la înghesuială după două luni, tot într-o duminică, de-i cer 500 de lei, că era gravă treaba, l-am mințit cum am putut și i-am căpătat. Dacă a avut să dea, înseamnă că poate să trăiască și fără ei. Dar, auzi, de ce nu mergem la maică-ta și la taică-tu, de ce nu le zicem sărut mâna, ne era dor de voi, ne era…
– Ai uitat mă porcule?
– Ce? Cum adică?
duminica– Că au fost amândoi bolnavi în spital o lună și ceva, n-ai fost la ei deloc, pe mine abia m-ai lăsat să mă duc o dată și atunci ai făcut crize că de ce am dat atâția bani pe portocale?
– Dragă, te-am protejat. Să nu vii acasă cu cine știe ce microbi, ai văzut ce spitale insalubre avem! De unde bani să te tratezi și tu după aia?
– Și tu când umbli prin toate cârciumile, cu toți boschetarii, cum e mă animalule?
– Verifică-ți limbajul femeie! În cârciumi nu-s microbi. Unde e alcool, nu-s microbi! Hai femeie, gândește-te. Mi-e foame și sete. N-ai nicio rudă, niciun unchi, un cumnat ceva? Doamne, de ce m-am născut în Dorohoi?!

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Banana ucigașă

Am promis că voi povesti cum m-am dat eu cu banana. Acum vreo câțiva ani, am fost la mare. Și...

Bărbații și cosmeticalele

Știm cu toții că femeile folosesc multe cosmeticale. Însă nu puțini știu că acum mii de ani, cosmeticalele erau create...

Paranoia!

Soc si groaza! N-am net. Scriu de pe tableta (de ce injura multi ax4 nano n-am idee, a mea merge...

Close