EVERESTUL – TESTUL SUPREM PENTRU ORICE ALPINIST!

 

Exista o multime de lucruri impresionante despre cel mai înalt pisc din lume, dar care sunt mai putin cunoscute. De aceea, incerc acum, la final de saptamana, sa va ofer (mai ales amatorilor de ascensiuni montane) doar cateva amanunte(curiozitati)- poate mai putin cunoscute- despre vârful Everest,veritabila si incontenstabila piatra de incercare chiar si pentru cei mai iscusiti alpinisti! .

 

Everestul , cel mai înalt munte din lume (cunoscut în nepaleza ca Sagarmatha), este un vârf pe care multi vor sa urce, însa- paradoxal – doar putini reusesc! Cei care ,cu eforturi poate greu de imaginat, au ajuns totusi vârf au fost rasplatiti cu un sentiment de mândrie si cu privelisti extraordinare. Muntele ,in general,a fost si este o sursa de uimire si de frica si continua sa fie o provocare, dar si o mare atractie, pentru cei mai buni alpinisti din lume.Se stie mult prea bine ca si la noi,in Romania,sunt destule masive montane dar niciunul nu se poate compara cu varful Everest! Acolo , spre exemplu, vanturile de peste 280 km/ ora , nu sunt un cosmar, pentru ca n- ajung la o asemenea intensitate.

Muntele Everest ajunge pâna în stratosfera, asa ca alpinistii au de- a face aici cu vânturi extreme. Acolo,viteza medie a vântului este de doar 160 de kilometri pe ora. Uneori insa poate ajunge pâna la 280 de kilometri , asa cum s- a întâmplat pe 6 februarie 2004.Ce inseamna asta ? Ceva mai putin decât un uragan de categoria 5- a , cum a fost uraganul Katrina , din SUA (cu vânturi de 250 kilometri pe ora). Imagineati- va cam ce – ar pati cei care încearca sa ajunga pe vârf! Tocmai de aceea cei mai multi urca pe munte în luna mai sau septembrie. Adica la începutul sau sfârsitul anotimpului musonului din Asia, o perioada care ofera o fereastra de 10- 15 zile. Este singura perioada în care vânturile se reduc drastic. Ascensiunea are loc numai atunci când vântul este de cam 56 de kilometri pe ora pe vârf.

Cu cât mai mult urca , cu atât mai putina pofta de mâncare are! Într-o regiune numita „ Zona Mortii”, corpul se deterioreaza mult mai repede si este imposibil sa înlocuiesti caloriile arse prin consumul de mâncare. „ Zona Mortii” este situata la altitudinea de peste 7. 920 de metri, unde nu exista destul oxigen pentru corpul uman. Este nevoie de o energie mai mult decât dubla pentru cele mai mici sarcini. Iata asadar, una dintre cele cele mai neasteptate curiozitati despre acest titan. În medie, alpinistii ard între 6. 000 si 10. 000 de calorii pe zi si pâna la 20. 000 când urca pe vârf.

 

În tabara de la baza, de mâncare se ocupa un bucatar care se asigura ca alpinistii primesc nutrimentele de care au nevoie. Ei sunt avertizati sa manânce cât de mult pot, deoarece în viitor nu vor mai putea face acest lucru. Dupa tabara de la baza, exista tabere unde nu sunt bucatari, asa ca trebuie sa îti gateasti singur. Gatitul la tabara a patra, situata la 7.924 de metri, este o sarcina f. grea. Este obositor si numai sa încalzesti un vas cu apa! În aceasta etapa, alpinistii consuma în mare parte gustari pregatite dinainte.

 

* Pâna în 2017, aproximativ 290 de oameni au murit încercând sa ajunga pe vârf. Este, sa zic asa, una dintre acele curiozitati despre vârful Everest care sunt de- a dreptul sinistre. Cei mai multi dintre alpinisti au murit încercând sa escaladeze muntele si au cazut mai ales în acea „ Zona a Mortii”. Nimeni nu cunoaste numarul exact al cadavrelor de aici. Însa alpinistii folosesc trupurile înghetate drept semne de traseu. Hainele colorate purtate de acesti alpinisti ies în evidenta prin zapada, motiv pentru care zona a fost numita si… „ Valea Curcubeului”.

 

Ramasitele lui Tsewang Paljor, un alpinist indian, care a murit în viscol în anul 1996, sunt cele mai cunoscute. În ziua în care a murit, purta bocanci verzi, asa ca a fost poreclit „ Bocanci Verzi”.Multi alpinisti trebuie sa treaca pe lânga acest cadavru înghetat, care se afla pe munte de 22 de ani. Este de fapt imposibil de adus un cadavru înapoi, fiindca coborârea este la fel de periculoasa ca si ascensiunea.aceea, peste 200 de cadavre au ramas pe munte de zeci de ani.

* Temperatura pe Everest nu creste peste limita de înghet nici macar vara. În orice perioada a anului, temperatura de aici este sub limita de înghet. Media este între – 15 si 0 grade Celsius, însa poate ajunge pânala – 24 de grade Celsius. Este mai cald de la sfârsitul lui mai pâna în a treia saptamâna din octombrie, fiindca vânturile se mai potolesc în aceasta perioada. În 2008, o statie meteorologica a fost construita la altitudinea de 8. 000 de metri. Statia, alimentata cu energie solara, si se afla pe ruta numita „ South Col”. Aceste curiozitati despre renumitul si incercatul vârf Everest ,sper sa ajute atat pe cei interesati doar sa le cunoasca , cat si pe cei fascinanti de munte,vor sa si- l infrunte! Temerarii care urca pe traseul „Southest Ridge” (cel mai popular ) se expun mai putin la riscuri, fiindca temperatura scazuta face ca blocurile de gheata sa ramâna sudate si sa nu îi loveasca pe alpinisti, aruncandu- i în gol! În acea „ Zona a Mortii”,degera.binaoara, temperatura e atât de scazuta, încât daca o parte a corpului este expusa in atmosfera, aceasta va ingheta.

* Mai trebuie stiut, tot ca o curiozitate, ca inaltimea Everestului este putin mai mica decât altitudinea la care zboara avioanele. Altitudinea a fost stabilita în urma unei prospectari facute de indieni în 1955 si a fost confirmata de chinezi în 1975. Ea(altitudinea) este acceptata atât de China, cât si de Nepal. Raul de altitudine este o mare problema sus pe munte. Altitudinea obisnuita de zbor a unui avion poate fi de 10. 000 sau 10. 600 de metri. Avioanele usoare ramân la 3. 000 de metri, adica mai putin de jumatate din altitudinea muntelui. Avioanele comerciale zboara la aceasta înaltime, deoarece aerul este destul de rarefiat, ceea ce creste eficienta combustibilului. Diferenta dintre vârful Everest si altitudinea de zbor a unui avion este de numai cam 900 de metri.

 

* Ultima informatie(dintre cele initial propuse) despre vârful Everest, ne spune ca stânca din vârful muntelui se afla pe fundul oceanului acum 450 de milioane de ani! Muntii, in general, se formeaza în mii de ani. Când apar deformari în crusta Pamântului, lanturile muntoase iau forma unorse formeaza sub forma de centuri liniare si alungite. Lanturile muntoase se ridica printr- un proces numit „ orogeneza”, datorat miscarilor placilor tectonice. Întregul proces implica deformarea structurala, împaturirea, metamorfismul, glaciatia, eroziunea si sedimentarea. Când o miscare verticala a crustei Pamântului este cauzata de deformarea rocilor, fenomenul se numeste „ ascensiune”. Acest fenomen a format muntele Everest si astfel se explica prezenta calcarului marin pe vârful sau.Marginile placilor convergente si derivele continentale au contribuit de asemenea la formarea muntelui. John Angus McPhee, autor si jurnalist american, scrie în cartea sa,, Anale ale lumii de ieri” : „ Când alpinistii din 1953 si- au înfipt steagurile pe cel mai înalt munte din lume, acestea se înaltau deasupra scheletelor creaturilor care au trait în oceanul cald si limpede pe care India,deplasându- se spre nord, l- a facut sa dispara. Probabil ca la 6.000 de metri sub fundul oceanului,ramasitele scheletale s- au transformat în roci. Acest fapt face cât un tratat despre miscarea suprafetei Pamântului. Daca ar trebui sa rezum totul într- o singura propozitie, as alege- o pe aceasta: Vârful muntelui Everest este compus din calcar marin.”

(sursa:internet cat si unele site-uri)

P.S. Din cate- mi dau seama, si tu, Francisc, esti un mare amator de munte! Dar si de ascensiuni?Ai vreo preferinta?

 

Marc Ciubotaru

 

Comments

comments

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.