EXPRESII ALAMBICATE DIN LIMBA ROMANA! ….

 

In limba romana,o limba frumoasa,dulce si bogata, jocurile fonetice se bazeaza pe rostirea alternanta a consoanelor oclusive – “ p”, ” b”,“ t”, “ d”, “ k”, “ g”) si a consoanei vibrante “ r”. Denumite in mod general “ franturi (sau framantari) de limba”, aceste jocuri alcatuite din expresii, propozitii sau fraze greu de pronuntat reprezinta un mod istet de divertisment si de alungare a plictiselii. Altfel fie spus,jocuri de dictie pentru cei isteti. Dar nu numai, zic eu. Ceva mai jos, in randurile care urmeaza, veti gasi doar cateva dintre cele mai greu de pronuntat expresii din limba noastra ce- o vorbim . Corect sa nu. Expresii stiute sau adunate de pe net.Iata-le:

– Un bal fara egal cu final fatal la un halal carnaval estival cu scandal epocal dintr- un opal oval, pal, real si natural, fara rival, egal si actual.
– Cele sapte muze cu priviri de zuze scriu, ca sa se amuze, versuri andaluze!
– Un sas cu glas de bas cam gras si ras pe nas sta la taifas de-un ceas la parastas despre un extras din pancreas.
– Stiu ca stii ca stiuca- i stiuca. Dar mai stiu ca stii ca stiuca- i peste. Si ca stiuca se maninca. Si ca stiuca se prajeste.
– Boul breaz birlobreaz in vacile birlobrezene, cu greu a dezbirlobrezit breazul boilor birlobrezeni!
– O mierlita fuflendita fuflendi- fuflendarita nu poate sa fuflendeasca fuflendi-fluflendareasaca pe mierloiul fuflendoiul fuflendi-fluflendaroiul. Dar mierloiul fuflendoiul fuflendi- fluflendaroiul poate ca sa fuflendeasca fuflendi- fluflendareasaca pe mierlita fuflendita fuflendi- fuflendarita.

 

– Ceea ce cerea celebrul Cicero celor cinci sute cincizeci si cinci de ciraci ai sai.
– Hrib fiert, hrib fript, hrib nefript, hrib nefiert, tot una- i.
– O pita lipita, doua pite lipite, trei pite lipite, patru pite lipite, cinci pite lipite, sase pite lipite, sapte pite lipite, opt pite lipite, noua pite lipite, zece pite lipite.

– Mama- i vie si- i in vie, vie cine- o fi sa vie.
Mormolocii momiti mimetic comemorasera ramificatiile milimetrice inmagazinind endometacinul luciditatii memorialisticii inmarmurite numismatic.

– Oaia aia e a ei, eu i-o iau. (Fraza formata numai din vocale.)
– O barza breaza face zarva pe- o varza.
– Duc in bac sac de dac, aud crac, o fi rac? O fi drac? Face pac, aud mac, aud oac, nu e rac, nu- i gindac, nu e cuc, nu- i brotac, il apuc, il hurduc. E tot drac.

– Capra neagra calca- n clinci,/ Crapa- i- ar capu caprii- n cinci/ Cum a calcat capra- n clinci.
– Sta trintit Tindala- n tinda. Trindav trintorul se- ntinde.
– Vara, vineri- de-vineri, venerabilul veteran vrincean, Vartolomeu Velisarie- Vulturescu vinde vanitos vechi vindiacuri vatuite verosilor vinatori vasluieni, vociferind vehement validitatea vinarii vulpilor virstnice.

– Danila ii da lui Nila dalta data de Daniela ca sa daltuiasca- n dale dalii dantelate.

Despre cat de repede,dar si corect,v- ati descurcat, numai dumneavoastra stiti! Eventual ne si puteti comunica….

Marc Ciubotaru

 

 

 

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Cum am mâncat eu… un câine!

Haideți să vă spun cum am mâncat eu carne de câine. Era prin anii 90, pe la începuturi. să fi...

Fă-ți vara car…

În decembrie anul trecut, prietenul meu, Cornel, mi-a spus că vrea să facă unele lucruri gospodărești prin curtea lui și...

Chirurgia estetică pentru bărbați

Astăzi vă voi vorbi, printre altele, despre implanturi pectorale și ginecomastie. Unii bărbaţi nu pot obţine forma muşchilor pectorali pe...

Close