Expresii romanesti – partea a doua

 
Asa cum am promis,iata-ne din nou impreuna pentru a afla,pe scurt,noi detalii despre unele expresii des sau rar folosite de noi,romanii,in vorbirea curenta.Vom afla totodata si originile acestora,precum si modalitatea lor de raspandire,extindere si folosire.Folosim zi de zi o mul?ime de expresii din limba româna, fara a acorda prea multa atentie sensului acestora. Chiar daca multe dintre ele suna ciudat la o analiza sumara, toate aceste expresii încep sa capete sens atunci când examinam trecutul si descoperim originea acestoraDar sa trecem la exemplificari:

-„A freca menta”:
Insemna sa lenevesti, sa stai degeaba, sa te feresti de munca. Pe vremuri, mesele erau frecate cu menta, pentru a oferi un miros proaspat în timpul cinei. Aceasta era una dintre cele mai simple sarcini, iar majoritatea oamenilor prefera sa frece mesele cu menta, decât sa faca alte activitati obositoare. Prin urmare, cei care voiau doar sa pretinda ca munces, frecau menta.

-„A sta de sase”:
O alta expresie cunoscuta, înseamna sa pazesti ceva, sa stai la pânda. Expresia îsi are originea din aviatie, mai precis, din Primul Razboi Mondial. Pentru a comunica rapid si eficient, pilotii foloseau metoda ceasului. Avionul era înconjurat de un ceas imaginar, iar pilotii se atentionau între ei, în cazul eventualelor pericole, folosind orele de pe acest ceas imaginar. Spre exemplu,atentie la 3 sau atentie la 9, însemna ca pericolul vine din dreapta, respectiv stânga. Atentie la 6 însemna sa fii atent la spatele tau. De aici cifra 6 a început sa fie folosita în alte contexte, cu întelesul de a-si proteja spatele.

-„A fi prins cu mâta-n sac” :
Inseamna sa fii prins cu o minciuna. Chiar daca la prima vedere am crede ca pur si simplu cineva a furat o pisica si a fost prins cu ea în sac, expresia se refera, de fapt, la vânzarea porcilor în târg. În trecut, în târguri, purceii se vindeau în saci legati. Oamenii nu puteau sa vada ce se afla în sac, astfel ca vânzatorii profitau de situatie, iar în loc de purcel puneau o pisica în sac. Cei care erau prinsi cu aceasta selaciune erau, la propriu, si cu mâta-n sac.

 
 

-„A face capul calendar”:
Acasta înseamna sa stresezi pe cineva, oferindu-i prea multe informatii. Expresia a aparut odata cu inventia tipografiei. Printre primele lucruri printate si vândute în masa, au fost calendarele, iar pentru a încuraja cumpararea lor, producatorii adaugau diferite informatii, precum proverbe, sarbatori, sfaturi, horoscop, meteo si multe altele. Astfel, calendarele deveneau niste reviste, cu o time de informatii. Iar pentru ca hârtia era scumpa, scrisul era mic si informatia extrem de înghesuita pe pagina, de aici si expresia a face capul calendar, adica a coplesi cu prea multa informatie.

-„Colac peste pupaza”:
Este o zicala care se refera la momentul în care exista deja un necaz si apare o alta problema (ex. Ca si când n-ar fi fost de-ajuns povara ei peste mine, îmi mai trebuia si tu, colac peste pupaza). Colacul este un simbol al înmormântarii, iar pupaza nu se refera la o pasare, ci la un tip de pâine traditionala de nunta. Deci, expresia „colac peste pupaza” se refera la o înmormântare care vine imediat dupa o nunta.

-„A baga mâna în foc” :
Pentru ceva sau cineva înseamna a sustine cu tarie acel lucru, a garanta. Expresia face referire la un ritual vechi de judecata. Pentru a descoperi nevinovatia unei persoane, aceasta era silita sa bage mâna în foc dupa un fier încins, sa îl tina în mâna ceva timp, iar apoi în functie de cât de repede se vindeca rana, se determina daca persoana este sau nu vinovata.

-„A scoate din pepeni”:
Pe cineva, înseamna sa scoti din sarite pe cineva, sa îl enervezi foarte tare. Pepenele în aceasta expresie se refera de fapt la o plantatie de harbuji si expresia face referinta la modul în care se furau pepenii. Pentru ca hotii sa poata fura pepeni, acesti erau nevoiti sa scape de paznic. Astfel, unul dintre hoti încerca sa îl stârneasca pe cel care pazea plantatia, prefacându-se ca fura un pepene sau jignindu-l, în speranta ca îl va face pe paznic sa se enerveze si sa fuga dupa el, scotându-l dintre pepeni.

 

-„A calca pe bec”:
Adica sa gresesti, iar expresia dateaza din secolul al XIX – lea. Pe vremea aceea, strazile erau luminate cu gaz, iar arzatoarele din felinarele stradale erau numite becuri cu gaz. De asemenea, umbra difuza a luminii stradale semana cu silueta unui jandarm. În felul acesta, în lumea interlopa, jandarmii au început sa fie porecliti becuri, iar atunci când un hot era prins ca face o nelegiuire, se spunea ca acesta a picat peste un bec.

Nu prea am facut-o dar,se mai intampla!Orice om greseste,macar odata-n viata lui,precum spune si un binecunoscut cantec insa cu referiri ,nu la greseli, ci la …melodii!Cantecul place,pe cand greseala,ba!…

Marc Ciubotaru

Comments

comments

3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Finala Pizzamaniac

Mai e putin si incepe marea finala a concursului Pizzamaniac. Mi-am propus ca in cazul in care castig primul loc,...

GLUME…ARISTOCRATE!

Pentru astazi, zi de sarbatoare dar si pentru cele care vor urma, cred ca n-ar strica sa savuram impreuna si...

Extensii noi de domenii!

Avem nu de mult timp și câteva extensii noi de domenii. Vă spuneam de .link și de .wales. Și cum...

Close