Fără titlu

Nu știu ce titlu pot pune acestui post. Tragedia din Colectiv, Infernul, sau pur și simplu, România. Tocmai de aceea nu voi pune un titlu anume, ales de mine. Cine va citi articolul e liber să îl aleagă singur.
Voi scrie despre drama petrecută vineri noaptea, într-un club bucureștean. Nu cred să existe oameni care să nu fi auzit ce acest dezastru.

E greu să-mi găsesc cuvintele. Nu pot spune că nu mi le-am găsit imediat vineri seara. Postam pe Facebook o simplă propoziție: “18 morți în incendiu. V-a ajuns acum de Halloween, zombie, morți, draci?” De 18 victime se știa atunci.
Personal, în primă fază nu sunt pe deplin conștient. Probabil niciunul nu va fi pe deplin conștient decât când îi moare cineva drag într-un accident identic.
Doresc să-mi cer scuze pentru cele declarate. NU M-AM REFERIT NICIODATĂ LA CEI DECEDAȚI, DACĂ LE-A AJUNS DE HALLOWEEN. Niciodată nu voi face asta. Nu sunt o persoană insensibilă, cum ați crede unii dintre voi. M-am referit la românii care o dădeau înainte cu ce frumos e Halloweenul și ce sărbătoare mișto am adoptat. Atât și nimic mai mult.
În primă fază știrea pe care o preluasem suna de genul “La un concert de Halloween a fost o explozie soldată cu 18 morți“. De aceea și statusul meu anapoda.

Abia după câteva ore mi-am dat seama ce înseamnă o asemenea tragedie. Atunci când am aflat că și eu am prieteni pe lista răniților. Prieteni pe care abia aștep să-i văd teferi și nevătămați. Nu știu dacă ei mă vor putea ierta pentru aluzia cu Halloweenul. Probabil nu. Rămâne de văzut. Semnalmentele unui prieten erau printre victime. Știți probabil cum e să suni pe cineva, să-i dai mesaje și să nu-ți răspundă. Am încercat-o mulți în noaptea aia. Abia acum am aflat că el nu fusese la concert.

Unii dintre noi au avut prieteni care au murit. Unii au murit încercând să salveze altă viață. Eroi, martiri, le ziceți cum vreți. Sunt simple cuvinte. Cuvinte care nu vor putea niciodată umple golul lăsat în urma lor.

Le transmit rudelor condoleanțe pe această cale. Păreri de rău, iar, cuvinte. Nu pot face mai mult decât cuvinte. Nu am fost acolo să încerc să ajut cu ceva.

Reîntorcându-mă la Halloween, am zis-o ca o ironie stupidă a sorții. În timp ce unii își căutau costume de zombie și draci, în club cânta o trupă al cărei coperte de album era un dragon cu capul înflăcărat. Asta în timp ce una dintre melodii se numea “The day we die“. O coincidență, nimic mai mult.
Am văzut pornindu-se de aici, o groază de aberații. Că i-a pedepsit Dumnezeu pe sataniști. Că Black Friday a început mai devreme în Club Colectiv, că Așa le trebuia, că Halloweenul e o sărbătoare satanică. Idoțenii negândite.

Am ceva cu Halloweenul de mult timp, nu de ieri, de azi. Am spus-o în nenumărate rânduri, că eu personal nu serbez așa ceva, la fel cum nu serbez Valentines Day. Nu e de mine. Și nu că, vai dragă Doamne, am avea și noi Ziua Recoltei sau Dragobetele. Nu-mi place Halloweenul deoarece promovează prea mult ideea de moarte. Costumele sunt de zombie, draci, vrăjitoare, ucigași, iar majoritatea au un numitor comun: multă vopsea roșie, care să reprezinte sângele. De ce nu e un bal mascat? De ce nu sunt extratereștri, tigrișori, pisicuțe sau supermani? Nu spun asta pentru că aș fi eu mare ortodox.

Mă închin la biserici când îmi vine, nu pip moaște, nu merg în genunchi pe sub mese, nu mă duc la spovedit, nu țin posturi, serbez doar câteva sărbători și intru în biserică o dată pe trimestru. Biserica este deja altceva față de religie, altceva față de Dumnezeu. Este o afacere profitabilă. Asta a ajuns în 25 de ani.
De aici până la “așa le-a trebuit, i-a bătut Dumnezeu“, e cale lungă. Și nu pot rezona cu astfel de persoane, oricât de creștin aș fi eu. Nu am considerat și nu cred că voi considera niciodată că Dumnezeu dă cu parul. Parcă Iisus a lăsat vorbă să ne iubim aproapele, nu să ne bucurăm de răul lui.

Nu știu cum de, toți “creștinii” de fac cozi kilometrice ca să ajungă să pupe moaște, uită cu desăvârșire de iubirea aproapelui. Și că tot e la modă acum Arsenie Boca: am fost la el la mormânt. Coadă imensă, 3 ore am stat acolo ca să ne rugăm câteva secunde la cruce. În tot timpul ăla, la coadă se spuneau bancuri, se râdea, se juca pe telefon, se povesteau telenovele și rețete de prăjituri. câțiva erau tăcuți și se rugau. Ba chiar ne-a atras atenția o măicuță:
– Mai puțină vorbă, mai multă rugăciune

Nu ești un bun creștin dacă tu consideri că niște tineri au plecat dintre noi în chinuri groaznice. Când a zis Dumnezeul tău să te bucuri pentru asta? Nu ești un bun creștin nici dacă ții toate posturile, pupi toate icoanele și toate moaștele și te întreții cu soția vecinului sau cu fie-ta.

Nici nu rezolvi nimic cu postările cu păreri se rău pe Facebook. Poți face un bine donând sânge sau piele. Nu știu sigur procedura, însă dacă vă interesează, puteți afla la orice spital.

altă tâmpenie pe care am văzut-o estu cea cu “vrem spitale, nu catedrale”. Vrei spitale? A zis BORsă se desființeze spitalele sau guvernul? Ce treabă are spitalul cu biserica? Din biserică vin bani pentru mafioții BOR. Din spitale nu are nimeni de câștigat. Să zicem că s-ar construi spitale. Câte 10 spitale în fiecare oraș. Apar așa, peste noapte. Cine vine să lucreze în ele? Care medici? Ăia bătrâni au murit, cei tineri, marea majoritate pleacă. De ce? Din cauza sistemului defectuos. Ce faci cu spitalele și cu școlile, când astea nu aduc niciun ban? A, dacă marii mafioți ai țării erau doctorii și dascălii, în loc de popii și parlamentarii, era altă treabă.

din păcate suntem pe cale de pierire toși. Indolenți, nepăsători, știm din ce în ce mai puține lucruri. Vedem tineri care sunt geniali în ceea ce fac. Nu suntem în stare să-i promovăm darămite să-i ținem, ca pe-o mândrie națională. Nu interesează pe nimeni cine e pianistul de 14 ani sau cine e campion național la șah. Cine sunt medaliații cu aur la ultimele 3 olimpiade de fizică. Nu se vrea asta. Poporul îndobitocit dimp de 25 de ani vrea numai sex și crime. De aia se vinde așa mult “Fata de la pagina 5“, “Știrile de la ora 5“, “Cruduța“, “Drăgușanca” și alte asemenea. Nu vă mirați, ăsta e nivelul actual.
– E vina sistemului!

O fi vina sistemului, dar cea mai mare vină o avem fiecare în parte. Fiecare, care timp de 25 de ani am știut doar să adoptăm cretinisme, sucuri, chipsuri, Codex Alimentarius, influențe negative din alte țări. Datini românești?
– Sunt so acum 2000 de ani!

Că dacă nu erau influențele negative noi eram vai de capul nostru. Nu e chiar așa. Și acum suntem înapoiați față de alte popoare. Uitați-vă la italieni. Peste 40% dintre ei sunt anaflabeți. Totuși, sistemul lor, corupt de altfel, e mai bun ca al nostru. De aceea s-au schimbat jocurile și acum nu există imigranți italieni în România, ci noi ne ducem acolo, în majoritate la munca de jos. Se fac cursuri de baby sitter și de picol pentru străinătate. Nu văd cursuri de fizică, matematică, științe în general. Nu există. Asta deoarece nu există școli, nu exită dascăli, NU EXISTĂ IMPLICARE, MOTIVARE ȘI DORINȚA DE A ÎNVĂȚA.

Revenind strict la acest teribil accident. Trebuia să se întâmple? Nicidecum. sper însă, ca urmare a acustui fapt, tinerii să schimbe ceva. Să schimbe acest sistem corupt. Și nu cu ieșit în stradă și urlat “Jos Iliescu” și “Muie Ponta“. Cu asta nu rezolvi nimic, te răcorești singur, ai sentimentul că ai rezolvat ceva, apoi în drum către casă te oprești la colț să iei un suc și-o șaorma.
Sper ca acum vom pune cu toții mână de la mână și vom face cu adevărat ceva. Acest guvern trebuie să pice. Acest președinte, o marionetă sinistră, trebuie să plece. Toți bătrânii și bogații din parlament trebuie să plece. Lăsați la vatră cu o pensie de 80 de lei, cum există cazuri. Au de unde supraviețui, nu le plângeți de milă, doar 25 de ani le-ați plătit taxe și impozite absurde, în timp ce economia era în picaj.

În locul lor trebuie puși tineri. Tineri care-și iubesc țara în primul rând. Lăsați ce-a ajuns acum. Gândiți-vă la ce poate fi. Reparat agricultura, industria. Locuri de muncă altele în afară de picoli și paznici. Și-n câțiva ani va ajunge economia la rândul Europei. Însă asta nu se va face cu salarii de miliarde pentru parlamentari, în timp ce pensia medie e 700 de lei. Sau în timp ce salariu minim este 1050 lei.

Alți edili, care nu vor semna “ca primarul” – adică fără să se uite, pe acte. Norme de siguranță ca la carte, nu uși de ieșire de incendiu în veci blocate, iar cheia… pierdută. Nu o singură ieșire dint-o incintă. Cel puțin două intrări trebuiesc. Avem majoritatea blocurilor două întrări, una în față, alta în spate. În cazul unei manifestații cu sute de oameni, cam câte ieșiri ar trebui să fie?

Nu mă pot pronunța însă la treaba cu doliu național. Nu știu în ce situații se aplică. Știu doar că nu am voie să fac manifestări în această perioadă. Și sincer, numai la asta nu-mi stă mintea. Nu voi pune poză neagră pe profilul de Facebook, nu va ajuta cu nimic victimele. La fel cum n-am pus și drapelul curcubeu. De asemenea, nu voi pune poze cu tricolorul sau cu vreo cruce. Solodaritatea asta “pe net” nu numai că e inutilă, ci devine și enervanță după o vreme.

Văd că-n online treaba e împărțită. Nu înțeleg însă cât de disperat după trafic să fii să te ajuți de poze cu oamenii incinerați de vii, doar-doar s-o da share la acel articol. Cât de imbecil să fii să faci așa ceva?
Mai auzisem că unii și-au pus în articole și linkuri profitshare. Personal am văzut câteva linkuri către emag, însă nu erau trase prin profitshare. Nu ștu, poate alții au făcut chestia asta.

Pe alții îi văd cu poză neagră la profil. Da, e gest de solidaritate, dar nu rezolvi nimic. Du-te donează sânge și piele. Oferă consiliere psihologică, dacă ai pregătirea necesară.
am obsrvat câteva firme care au făcut front comun și-au ajutat atât victimele cât și rudele. Un gest frumos? Nu, un gest NORMAL într-o țară civilizată. Suntem obișnuiți cu solidaritatea doar în cazuri extreme, de aceea când vedem normalitatea parcă am vedea o minune.

Închei aici acest subiect. Nu am scris articolul pentru trafic, ci doar ca să mă descarc. Să încerc într-un fel să mă justific în fața celor care m-au acuzat (probabil pe bună dreptate) de indiferență. Nu voi mai reveni cu alte articole în jurul acestui subiect. Vă rog pe această cale să dați toți dovadă de decență. Să lăsăm rudele și prietenii să-și deplângă în liniște pe cei plecați dintre noi. Punând poze și filmări cu incendiul și victimele nu dăm decât dovadă de pură prostie și insensibilitate.

Însănătoșire grabnică tutoror celor care se luptă cu viața pe paturile de spital.
Divinitatea să-i aibă în pază pe cei plecați mult prea devreme dintre noi. Sperăm că au ajuns într-o lume mai bună, fără răutate.

Comments

comments

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.