FERICIREA,DOAR O FORTA INTERIOARA?!…

 

,,Fericirea nu e ceva gata facut,ea vine din faptele tale”(Dalai Lama)

Da ,spun eu,o forță interioară aflată insa în si sub controlul nostru.Fericirea nu este doar un termen folosit cu uşurinţă în conversaţiile cotidiene. Pe de altă parte este un subiect larg dezbătut în literatura filosofică, în sistemele de credinţe religioase, şi mai recent este o temă amplu explorată în studii de cercetare. Tocmai de aceea mi-am propus ,iar acum incerc, să scriu despre fericire, fără insa a avea nici-o pretenţie că aceste randuri ar putea oferi răspunsuri exhaustive la o noţiune atât de complexă.Cele care urmeaza,de fapt intregul subiect,va fi prezentat in doua articole oarecum distincte pe parcursul a tot atator zile….
Asadar,ce-i fericirea?
Fericirea,cred eu, este o experienţă subiectivă ce reflectă starea de bine. Unii dintre noi o considerăm ca fiind o experienţă culminantă. Alţii poate ca o asociem calității vieţii şi o corelăm cu starea de echilibru şi armonie, cu sănătatea fizică şi psihică, cu prosperitatea individuală, cu rolul şi statutul pe care îl avem în societate.
Studiind mai pe larg ,dar si-n amanunt, subiectul fericirii am aflat că există o bază de date la nivel mondial despre fericire, organizată riguros de Universitatea Erasmus din Rotterdam. Această arhivă imensă cuprinde cinci colecţii referitoare la fericire, precum o „bibliografie a fericirii“ – (scrieri despre fericire), o altă colecţie de „măsurători ale fericirii“ (peste 1000 de variante, o altă colecţie care analizează „fericirea în rândul naţiunilor“ etc. Tocmai existenţa acestei colecţii impresionante de date pe un subiect precum fericirea, vine să ne releve noua,tuturor celor interesati de subiectul aflat in discutie, încă o dată preocuparea intensă a fiinţei umane de a căuta un sens al vieţii corelat cu o stare înaltă de mulţumire.
Unul din obiectivele semnificative ale existenţei noastre este starea de fericire. Cred că avem un fel de năzuință internă care mocneşte în centrul fiinţei umane şi care ne îndeamnă să căutăm să trăim mai bine şi să atingem o stare de beatitudine. De altfel, insaşi ştiinţa vine să confirme că suntem astfel construiţi încât să tânjim spre o stare de bine, spre fericire. Însă, după ce am parcurs o serie de texte şi cercetări legate de subiectul fericirii, am ajuns la concluzia că modul în care fiecare dintre noi îşi găseşte drumul spre fericire, depinde în mare parte de propria viziune asupra vieţii, de chimia corpului, de o combinaţie între evaluarea subiectivă a realităţii precum şi de capacitatea de creare a acestei realităţi, şi nu în ultimul rând de o serie de factori contextuali. De asemenea, cred cu tărie că fericirea pe care o resimţim depinde de cultivarea propriilor virtuţi dar şi de trăirea în acord cu un set de valori pe care îl alegem în mod conştient.Fericirea nu este doar un termen folosit cu uşurinţă în conversaţiile noastre cotidiene. Pe de altă parte este un subiect larg dezbătut în literatura filosofică, în sistemele de credinţe religioase, şi mai recent este o temă amplu explorată în studii de cercetare. Mi-am propus să scriu despre fericire, fără a avea nicio pretenţie că acest text ar putea oferi răspunsuri exhaustive la o noţiune atât de complexă.

Ce este fericirea?

Fericirea este o experienţă subiectivă ce reflectă starea de bine. Unii dintre noi o considerăm ca fiind o experienţă culminantă. Alţii o asociem calității vieţii şi o corelăm cu starea de echilibru şi armonie, cu sănătatea fizică şi psihică, cu prosperitatea individuală, cu rolul şi statutul pe care îl avem în societate.

Studiind subiectul fericirii am descoperit că există o bază de date mondială despre fericire, organizată de Universitatea Erasmus din Rotterdam. Această arhivă imensă cuprinde cinci colecţii referitoare la fericire, precum o „bibliografie a fericirii“ – care cuprinde scrieri despre fericire, o altă colecţie de „măsurători ale fericirii“ care cuprinde peste 1000 de variante, o altă colecţie care analizează „fericirea în rândul naţiunilor“ etc. Tocmai existenţa acestei colecţii impresionante de date pe un subiect precum fericirea, vine să-mi releve încă o dată preocuparea intensă a fiinţei umane de a căuta un sens al vieţii corelat cu o stare înaltă de mulţumire.

Aşadar, unul din obiectivele semnificative ale existenţei noastre este starea de fericire. Cred că avem un fel de năzuință internă care mocneşte în centrul fiinţei noastre şi care ne îndeamnă să căutăm să trăim mai bine şi să atingem o stare de beatitudine. De altfel, şi ştiinţa vine să-mi confirme că suntem astfel construiţi încât să tânjim spre o stare de bine, spre fericire. Însă, după ce am parcurs o serie de texte şi cercetări legate de subiectul fericirii, am ajuns la concluzia că modul în care fiecare dintre noi îşi găseşte drumul spre fericire, depinde în mare parte de propria viziune asupra vieţii, de chimia corpului, de o combinaţie între evaluarea subiectivă a realităţii precum şi de capacitatea de creare a acestei realităţi, şi nu în ultimul rând de o serie de factori contextuali. De asemenea, cred cu tărie că fericirea pe care o resimţim depinde de cultivarea propriilor virtuţi dar şi de trăirea în acord cu un set de valori pe care îl alegem în mod conştient.

Putem să privim starea de fericire şi ca o investiţie personală pe termen lung. Şi, ca orice investiţie pe termen lung, aceasta presupune efort, disciplină, răbdare şi evitarea beneficiilor pe termen scurt, care riscă să devină dăunătoare în timp. Uzul şi abuzul de droguri sau alte comportamente impulsive cu o stare de satisfacţie imediată precum cumpăratul compulsiv, pornografia, jocurile de noroc, lăcomia materială, autoamăgirea sunt indicatori nesustenabili pentru fericirea pe termen lung. La polul opus, o preocupare constantă de îmbunătăţire a propriilor noastre abilităţi şi cunoştinţe, un efort personal de a ne defini într-o variantă îmbunătăţită, grija faţă de familie, prieteni şi comunitate, împlinirea culturală şi spirituală, promovarea unui statut social în acord cu setul de valori– aceştia sunt indicatori propice pentru o stare de fericire pe termen lung. Aceştia sunt barometre propice care girează pentru investirea unei stări de fericire pe termen lung.

Deocamdata,ne vom opri aici.Intr-un proxim articol vom continua.

(sursa principala:Oana Calnegru -BLOG , psiholog și psihoterapeut de familie şi trainer de programe de dezvoltare personală adresate copiilor şi părinţilor. )

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.