FERICIREA,DOAR O FORTA INTERIOARA?!(episodul-2)

Asa cum am promis,astazi vom relua(cu cel de al doilea episod)derularea subiectuli de ieri:
Primul capitol, ,,În cautarea fericirii…” va facilita cunoasterea unor noi aspecte in ce priveste starea de fericire.Astfel veti afla ca starea de fericire a fost si este subiect de analiza si discutii din cele mai vechi timpuri. De-a lungul anilor, marii gânditori ai umanitatii au avut pareri contradictorii în ceea ce priveste starea de fericire. Pe de o parte, unii dintre ei considerau fericirea ca o stare imposibil de experimentat, o iluzie. Schopenhauer, de exemplu, considera ca fiinta umana poate sa-si reduca starea de suferinta, însa pentru adevarata stare de fericire este necesar sa experimenteze o stare de absenta absoluta a durerii si implicit satisfacerea deplina a tuturor .dorintelor. Aristotel, pe de alta parte, sustinea ca fericirea este sensul si scopul vietii, iar cheia de a avea o viata fericita consta în eudemonism (termen ce vine din limba greaca si care se refera la fericire) sau de a avea un suflet bun, de a avea o stare multumita legata de starea interioara dar si o viata prospera.În vremurile noastre, fericirea a devenit o tema de cercetare cu protocoale de masurare a indicilor si de evaluare a variabilelor care determina sau care mentin starea de fericire, cu rapoarte ce ofera o radiografie a fericirii în diferite tinuturi ale lumii.

Unul din cele mai ample studii la nivel global analizeaza gradul de fericire pe care îl resimt oamenii în diferite colturi ale lumii. „Raportul privind fericirea la nivel mondial“ este un sondaj care analizeaza sapte factori ce pot influenta starea de fericire: venitul, speranta la o viata sanatoasa, relatiile de încredere, generozitatea, libertatea de a lua decizii, absenta coruptiei si sentimentul de a avea un scop în viata. Acest raport analizeaza felul în care indivizii din peste 150 de tari îsi percep starea de fericire. Primul raport a fost emis în 2012. Raportul vorbeste despre o stiinta a fericirii, iar înis în 2012. Raportul vorbeste despre o stiinta a fericirii, iar în fiecare an, analizele de cercetare se concentreaza pe un aspect considerat important în evaluarea fericirii; raportul din 2019 analizeaza starea de fericire si comunitatea.
Analizând evolutia conceptului de fericire am constatat ca tot mai des, societatea actuala considera fericirea ca o stare mai degraba „dobândita“ decât „atribuita“. În trecut, starea de fericirea era înteleasa ca fiind în afara controlului uman, fiind o consecinta a norocului, a sansei, a destinului. În prezent însa, fericirea este înteleasa mai degraba ca o forta interioara, aflata în controlul persoanei. Suntem autorii propriei noastre vieti, iar una din deciziile majore ale existentei noastre este alegerea constienta de a fi fericit. Dar desi sunt multe momente ale vietii când acest aspect pare dificil sau chiar imposibil, este bine de stiut ca totusi în interiorul nostru se alfa puterea de a ne schimba starea de spirit…

 

Fericirea în neurostiinte:

Starea de bine este sustinuta si de o serie de aspecte care au la baza functionarea noastra neuronala, precum exprimarea emotiilor pozitive si refacerea dupa resimtirea emotiilor negative. Procese psihice evoluate precum empatia, compasiunea, altruismul sau comportamentele prosociale sunt, de asemenea, indicatori importanti pentru starea de bine. Cultivarea unei stari de mindfulness, practica generozitatii, sporirea optimismului sau a perspectivei „partii pline a paharului“ – toate acestea contribuie la cresterea nivelului starii de bine, pâna când, de la un anumit grad în sus, putem vorbi chiar de fericire. .Emotiile pozitive, precum bucuria, entuziasmul si reactiile fiziologie asociate acestora sunt universal umane, însa felul în care le resimtim si le exprimam ?ine de marca propriei individualitati. Avem aceasta predispozitie, în sensul larg al cuvântului, spre o stare de bine, însa experimentarea concreta a acestei stari difera considerabil de la o fiinta la alta.
În cautarea fericirii…

Analizând evolutia conceptului de fericire am constatat ca tot mai des, societatea actuala considera fericirea ca o stare mai degraba „dobândita“ decât „atribuita“. În trecut, starea de fericirea era înteleasa ca fiind în afara controlului uman, fiind o consecinta a norocului, a sansei, a destinului. În prezent însa, fericirea este înteleasa mai degraba ca o forta interioara, aflata în controlul persoanei. Suntem autorii propriei noastre vieti, iar una din deciziile majore ale existentei noastre este alegerea constienta de a fi fericit. Desi sunt multe momente ale vietii când acest aspect pare dificil sau chiar imposibil, este bine de stiut ca totusi în interiorul nostru se alfa puterea de a ne schimba starea de spirit.

Banii si fericirea

Nu putem vorbi despre fericire daca nu luam în calcul si principala variabila a statutului economic, nivelul venitului. Stim cu totii întrebarea: „Aduc banii fericirea?“, asa cum stim si raspunsul: „banii nu aduc fericirea, dar stiu sa o întretina“. Sunt o serie de studii ce coreleaza nivelul de satisfactie al vietii, chiar si nivelul de fericire cu nivelul venitului. Chiar daca banii nu sunt un panaceu universal, viata este mult mai greu de suportat în saracie. Când nevoile de baza nu ne sunt împlinite, când ne este foame sau frig, când nu avem siguranta unui acoperis sau când avem multe lipsuri esen?iale, starea de fericire este absenta. Nivelul venitului este foarte important pentru gradul de fericire al multor oameni. Însa, se pare ca acest efect este puternic atunci când venitul este destul de scazut, dar nu atât de puternic atunci când venitul este ridicat. Altfel spus, chiar daca banii sunt importanti pentru fericire, totusi, un venit tot mai mare nu aduce dupa sine si o fericire tot mai mare.

În loc de concluzie:

În timp, am înteles ca nu exista nici-o formula magica spre fericire, precum nu exista nici-o cale sigura catre nefericire. Ceea ce ar putea face diferenta în evaluarea subiectiva a vietii noastre, ca fiind fericita sau nefericita, tine de o serie de variabile pe care oamenii le-au analizat de-a lungul istoriei umanitatii.

Acum, la final, va ofer spre lecturare,decalogul pentru un trai mai fericit, de la actionforhappiness.org:
Daruieste – Fa lucruri pentru altii!
Relationeaza – Conecteaza-te cu oamenii!
Fii activ – Ai grija de corpul tau, fa sport!
Constientizeaza – Traieste-ti viata într-un mod asumat si constient!
Experimenteaza – Continua sa înveti lucruri noi!
Tinteste – Stabileste obiective pe care sa le atingi!
Dezvolta rezilienta – Gaseste modalitati prin care sa îti revii!
Cultivarea emotiilor pozitive – Cauta starea de bine!
Accepta – Simte-te confortabil în pielea ta!
Cauta un sens – Raporteaza-te la ceva mai presus de tine!

S-ar putea sa va fie de folos,asa cum mi-au fost si mie multe din cele inserate in interesantul articol scris pe net ,de catre d-na Oana Calnegru,psiholog si psihoterapeut ,careia ii multumesc si pe aceasta cale!


https://www.youtube.com/watch?v=QabOcMONs2

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Mare căldură, monșer!

Am ieșit până afară, să-mi plătesc telefonul. Cât am stat să vină mașina, cam 10 minute, cred că am transpirat...

Vând pișu!

Gata, știu cum voi face o groază de bani. Voi vinde pișu! Nu-mi săriți în cap că-i o prostie, că...

Rinoplastia: tot ce trebuie sa stiti despre operatia nasului

Nasul este unul din cele mai “vizibile” elemente ale fetei. Daca este sa vorbim despre un nas celebru, o putem...

Close