GANDURI DAR SI SFATURI INTELEPTE!

Traim intr-o lume agitata, plina de surprize (unele placute, altele nu), de incercari si solicitari. Suntem obositi, mai mereu dominati (in buna parte) de stres, de griji si de nevoi. Simtim uneori dorinta si chiar necesitatea de a evada, pe cat posibil, din solicitarile si grijile cotidiene, pentru a ne mai odihnim, revenindu-ne. Fizic dar si psihico-moral. Dar navigand (cum se tot spune, la modul impropriu!) pe net, am gasit, in acest sens, cateva sfaturi, mai mult decat benefice, oferite de dr. Vasi Radulescu, fondator #leapsadesanatate, pe care vi le supun, cu cele mai bune ganduri, atentiei dvs. pentru o eventuala aplicare (acum sau alta data) in vita de zi cu zi. Iata-le intocmai, dar si cu unele modificari si adnotari:

(>>>*<<<)

– Treziti-va devreme si nu mai stati niciun minut în plus în pat. E timp mort. Trezirea la 5: 00 sau 5: 30 ofera energie, timp pentru un mic dejun relaxant, citit, meditatie, putin sport.

– Meditati un sfert de ceas, într-un loc cât mai linistit. O puteti face imediat dupa trezire zi / sau seara. Stati comod, respirati adânc si controlat, concentrati-va pe diferite zone ale corpului, apoi plimbati gânduri pozitive de colo-colo, respingând orice altceva.

sfaturi intelepte

– Beti un pahar de apa dupa trezire. Corpul sta 7-8-9 ore fara aport hidric, asa ca e întelept sa-i oferim apa mai întâi de toate. Fara bicarbonat de sodiu sau alte minuni în apa.

– Luati un mic dejun linistit, fara distrageri de atentie. El poate contine un senvis, fructe, cereale (ideal înmuiate din timp, sa se digere mai usor), lapte, orice va place în cantitati moderate. Puteti bea o cafea sau o cana de ceai verde sau negru, ideal fara zahar.

– Faceti sport, de la înot pâna la jogging. Facei sport usor chiar daca aveti probleme cu inima, spre exemplu dupa un infarct miocardic sau dupa conversia unei fibrilatii atriale (dupa consultul medicului, desigur). Sportul ne mentine într-un tonus fizic si psihic excelent, reducând considerabil riscul unor afectiuni.

– Un dus cu apa mai rece este tonifiant si anxiolitic. Poate ajuta si la ameliorarea hipersudoratiei. Dusul de dimineata are si o componenta meditativa, dar si de realizare a unui plan scurt de atac al zilei ce tocmai se deschide. Spalati parul cu apa calduta, iar daca suportati, reduceti treptat temperatura apei pentru restul corpului.

– Cuprindeti-va ziua între doua zâmbete. Energia pozitiva atrage energie pozitiva. Zâmbiti! Veti face totul mult mai usor. Tineti minte asta: un comportament aspru, egoist si rece îi închide omului în fata toate usile si mai ales toate inimile. Omul vesel, deschis, recunoscator si bun va avea în jurul lui un univers pozitiv, plin de oportunitati si de iubire.

– Consumati putin vin rosu la masa de prânz. Cam 100-150 de mililitri sunt sanatate curata, dar daca nu sunteti consumatori, nu recomand sa deveniti pentru a vâna eventuale efecte pozitive. Persoanele care au hipertensiune arteriala, probleme hepatice sau gastrice vor evita alcoolul.

– Învatati sa trageti actiunea lânga intentie. Degeaba vrem sa facem ceva daca ramânem la stadiul de idee. Actionând, facând lucruri aparent marunte, generam o stare de bine în noi.

– Nu mâncati prea mult la prânz. Cei ce se îndoapa la masa de prânz devin imediat somnolenti – motivul este redistributia sangvina. Scade si randamentul intelectual. O masa cu doze moderate din mai multe tipuri de alimente este ideala pentru prânz. Gânditi-va sa asezati 2/3 din calorii în prima parte a zilei.

– Respirati adânc aer curat, repetat. Exista tehnici de respiratie, multe utilizate si în meditatie. Creierul se va simti excelent si veti gândi totul mult mai limpede. Trageti aer adânc, tineti aerul în plamâni pentru 8-10 secunde, expirati prelung. Repetati.

– Dormiti cam opt ore pe zi. Este cel mai important aspect al vietii. Fara cafea si alte substante excitante (alcool) în a doua parte a zilei, fara lichide multe seara, fara cina bogata, fara sport dupa sapte seara, fara televizor (n.n. e ceva mai greu, nu?). Cititi un roman usor, respirati adânc, meditati, scriei în jurnal, asterneti pe o hârtie lucrurile care va macina.

– Faceti cu o seara înainte sau dimineata o lista cu 5-7-10 lucruri pe care vreti sa le faceti în ziua respectiva. Sau cu idei pe care ati vrea sa le materializati cândva.

– Oferiti-va mici recompense dupa ce ati facut anumite lucruri.

– Cina trebuie sa fie cât mai usoara. Fara fructe. Fara alimente grele. Fara alcool.

– Comunicati cu cei din jur. Suntem fiinte sociale si ne simtim mai bine stând alaturi de semenii nostri, vorbind cu ei, râzând cu ei, îmbratisându-i, iubindu-i.

– Traiti totul cu uimire. Lasati-va impresionati de tot ce se întâmpla în jurul vostru si fiti recunoscatori pentru ca ati primit cel mai frumos cadou: viata.

– Simplificati, nu complicati. Pastrati mai putine lucruri materiale în jur. Reduceti cheltuielile inutile. Renuntati la oamenii care va trag în jos cu energiile lor negative. Reduceti optiunile multiple care va solicita mintea. Simplificati tot ce puteti.

– Iesiti din zona de confort. Numai asa puteti evolua. Cunoasteti oameni noi, faceti lucruri noi, învatati alte si alte informatii, capatati alte si alte aptitudini.

– Hidratarea e deosebit de importanta. Dupa paharul de dimineata, beti apa în mod constant. Sucurile carbogazoase sunt nocive. Chiar si cele dietetice, fara zahar, cresc riscul cardiovascular. Beti apa simpla, dar ascultati-va mecanismele corpului si nu exagerati.

– Daca puteti face un lucru în câteva minute, abordati-l imediat si nu-l lasati pentru mâine. Asta va va da ritm si apetit pentru a face tot mai multe lucruri.

– Visati. Cu ochii deschisi sau închisi, visati la o viata mai buna. Veti pune bazele schimbarii si totul se va petrece asa cum va doriti cel mai tare, daca avei mintea concentrata pe acel lucru. Cu ambitie apoi, luptati, putin câte putin, sa construiti schimbarea.

– Cititi în fiecare zi, cât de mult puteti. Luati o carte cu voi oriunde, la metrou, la o cafenea, la job. Ajungeti în locuri multiple fara sa va miscati din loc. Recurgeti seara la un roman usor, mintea se linisteste mai bine asa, veti dormi mai eficient.

– Felul în care va consumati o zi va arata felul în care va traiti întreaga viata. Dincolo de orice concept, sunt mari sanse sa aveti una singura. Iubiti-o si iubiti-va, iubindu-i pe ceilalti în acelasi timp.

– Îmbratisati creativitatea. Scrieti, compuneti, inventati, desenati, imaginati, visati. Când faceti ceva creativ, viata devine mult mai interesanta (n. n. Incercati, zic eu acum, sa colaborati cu noi, sa scrieti sau macar sa comentati pe blog! Si asta-i benefic, sa stiti!).

– Respingeti lucrurile negative care va pot macina pe dinauntru si acceptati înauntru lucrurile pozitive.

– Spuneti un lucru pozitiv când ajungeti seara acasa. Da, vi se vor întâmpla multe chestiuni negative în trafic, la un ghiseu, la birou. Dar si multe pozitive. Când ajungeti acasa, povestisi ceva frumos celorlalti. Veti seta energii pozitive si veti vedea cum ceilalti se vor plia pe starea impusa de voi.

– Plimbati- va pe jos în fiecare zi. Mersul pe jos e sanatate curata. 3-5-7 kilometri, încercati sa parcurgeti anumite distante, la pas sustinut.

– Încerctai sa faceti cel putin o fapta buna pe zi. Exista pe undeva o compensare în viata si lucrurile vi se vor reîntoarce când va asteptati mai putin. Dar nu va gânditi ca se vor întoarce, ca aici e toata frumusetea…

(>>>*<<<)

Sper ca v-au interesat si, de ce, nu ?, v-au si placut! Daca da, nu va mai ramane acum decat sa le transpuneti in viata. Efectele nu vor intarzia sa apara si totul va fi, tot cum se spune, OK ! Weekend placut!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Salvează-ți relația de cuplu cu ajutorul unor ședințe de psihoterapie

Dacă te-ai gândit ca să apelezi la ședințe de psihoterapie de cuplu în București, îți recomand cabinetul Camelia Drăcsineanu. Este...

5000 de euro premiu!

Leapșa de azi (că n-am mai participat la o leapșă de ceva vreme - sunt gras și abia alerg) vine...

Coafuri și cadouri în funcție de zodie

Fetelor, voi știți cum să vă faceți coafura în funcție de zodie? Conform unor obiceiuri străvechi, zice-se că o coafură...

Close