GARA REGALA,IN PARAGINA CVASI TOTALA!…

Gara din Curtea de Argeş, numită gara Basarab, a fost construită în anul 1898 după un model original francez combinat cu elemente stilizate româneşti de către arhitectul André Lecomte du Nouy. Odată cu realizarea căii ferate pe distanţa Piteşti – Curtea de Argeş, a fost înălţată şi gara, aceasta servind atât locuitorilor, cât şi oficialilor, cu prilejul procesiunilor înmormântărilor regale la Mănăstirea lui Neagoe Basarab.Construită in timpul regelui Carol I, între 1895-1898, de inginerul Elie Radu, după proiectul arhitectului italian Giulio Magni,Gara Regală, unică in România, este ultimul punct feroviar de acces către Curtea de Argeș si Transfăgărășan.Ea a fost inaugurată pe 27 noiembrie 1898, dată la care a avut loc şi punerea în circulaţie a căii ferate Piteşti-Curtea de Argeş. A fost construită în mai puţin de unsprezece luni.Coordonatorul întregului ansamblu de lucrări feroviare din zonă (linia Piteşti-Curtea de Argeş, superbele gări din Bascov, Merişani, Băiculeşti şi Curtea de Argeş şi alte elemente de construcţie specifice) a fost eminentul inginer Elie Radu, un adevărat artizan al Căilor Ferate Române.Clădirea Gării a fost declarată monument de arhitectură, având un design care o face să fie unică în România. Este o construcţie extrem de frumoasă, realizată după un model original francez combinat cu elemente în stil neoromânesc, dar împodobită şi cu decoraţiuni care duc cu gândul la palatele din Andaluzia.Clădirea, declarată monument istoric, este de o frumusețe aparte.

La exterior se pot admira brâurile de ceramicaă smălâuită,ancadramentele ușilor si ferestrelor fiind din cărămidă smălțuită. Pentru învelitoarea acoperișului s-au folosit solzi din ardezie, care dau eleganță datorită pietrelor cu înalțime și lățime uniforme si care se folosesc si astăzi.A fost înfiinţată şi cu scopul de a înlesni deplasarea membrilor familiei regale la Mănăstirea Curtea de Argeş, după alegerea acesteia drept necropolă regală de către Regele Carol I. A primit supranumele de „Gară Regală” pentru că toţi suveranii României înmormântaţi la Curtea de Argeş, cu excepţia lui Carol al II-lea, au fost aduşi în oraş cu trenul.

Acum, din strălucirea de altădată a Gării nu a mai rămas nimic.Singura „lucrare” făcută în decembrie 2017,când sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai I a fost adus la Necropolă cu trenul şi trecut prin Gară, a fost (poate ca va reamintiti!)acoperirea faţadei cu un mesh gigantic, dar între timp şi acesta s-a deteriorat. CFR a scos la licitaţie de trei ori documentaţia pentru reabilitarea monumentului, dar, din cauza preţului foarte mic, 60.000 de lei, nu s-a înscris nimeni.De la funeraliile Regelui Mihai I clădirea s-a degradat chiar mai mult, iar CFR-ul nu face nimic!Nu-i mai putin adevarat ca si multi altii,tot nimic n-au facut si fac!Dar,nu peste multa vreme,la 19 octombie,Regina Elena va fi înmormântată la Necropola Regală de la Curtea de Argeş, alături de fiul său, Regele Mihai I. Ca să nu ajungem iarăşi pe primele pagini ale ziarelor din toată ţara, şi nu numai, dincauza stării deplorabile în care se află monumentul de arhitectură Gara Regală, se speră ca sicriul să fie adus cu maşina, şi nu cu trenul regal. Astfel, imaginea nepăsării, delăsării şi neputinţei noastre nu va mai fi văzută de aşa de multă lume. Proprietarul Gării este CFR, companie care în ultimii ani a reabilitat… WC-ul public, pe bani mulţi, şi atat!Cladirea continua sa fie o cvasi ruina pe care cei care(inca) se afla la conducerea statul roman sunt incapabil s-o reabiliteze.Pacat,mare pacat….

Marc Ciubotaru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Accesorii huse LG K10 din silicon sau piele cu desene

Prietenul meu Mihai și-a cumpărat recent un nou smertphone, de care este este foarte mândru și cu care se poartă...

INTELEPCIUNEA JAPONEZA, DAR NU NUMAI!…

    ,, Înţelepciunea nici nu se împrumută,nici nu se cumpără ; şi dacă ar fi de vânzare,n-ar găsi cumpărători....

Viitorul

Să ne gândim puțin la viitorul nostru. Știu, e greu. Dar la viitorul mediilor de stocare putem să ne scremem...

Close