Google Glasses si principalii sai competitori

Odata cu aparitia ochelarilor de la Google, granita dintre realitate si SF a fost, daca nu stearsa cu desavarsire, cel putin mutata mult mai departe. Pentru ca Google a reusit sa creeze un produs pentru publicul larg care sa impleteasca realitatea “reala” cu cea virtuala in timpul activitatilor cotidiene. Desigur, ideea nu era noua, cei de la Recon lansand inca din 2010 futuristicii Transcend (cu performante totusi limitate la transmiterea unor date esentiale sportivilor). Era evident ca o companie ca si Google nu avea sa lase o astfel de idee neexplorata, astfel ca in vara acestui an Google, in colaborare cu Foxconn, a anuntat lansarea (deocamdata doar pentru dezvoltatori ) a noilor sai ochelari, Google Glasses.
googleglassbrin_large_verge_medium_landscape

Ca in cazul oricarei tehnologii inovatoare (a se vedea si cazul tabletelor si a smartphone-urilor), in scurt timp a inceput sa apara si concurenta, materializata in diferite dispozitive similare ochelarilor inteligenti de la Google, proiectate si dezvoltate de companii de IT si de electronice. Unul dintre principalii competitori ai lui Google in momentul de fata este tot produsul celor de la Recon, Recon Jet, care, spre deosebire de ochelarii Google, au si lentile polarizate, ceea ce le da aspectul unor ochelari sport foarte cool. Si alta diferenta destul de importanta (chiar esentiala pentru multi dintre noi) este pretul: daca versiunea pentru dezvoltatori a ochelarilor Google costa undeva pe la 1500$, cei de la Recon ajung la jumatate, costand 600$. E drept ca si versiunea pentru consumatori de la Goolge va fi mult mai accesibila ca pret (intre 300$-500$).
reconjet

Exista zvonuri ca si cei de la Sony lucreaza la un prototip de ochelari super inteligenti. Nici n-ar fi de mirare, deoarece Sony a lansat deja pe piata unele gadget-uri similare (precum Entertainment Access Glasses, pentru persoanele cu probleme de vaz sau de auz, sau Personal 3D Viewer, o casca pentru filme si jocuri 3D, al carei aspect are un usor iz de Star Treck). Insa de data aceasta Sony lucreaza la un proiect de ochelari cu display pe ambii ochi, cu camere video si casti incorporate, ceea ce ar duce tehnologia realitatii augmentate la un alt nivel.
sony-access-glasses sony-hmz-t1-hmd-personal-3d-viewer

Tot la nivel de zvon a ramas deocamdata si informatia conform careia si cei de la Microsoft ar lucra la un proiect similar (o pereche de ochelari inteligenti cu conexiune Wifi sau 4G). Informatia nu a fost confirmata de catre dezvoltatorii de la Microsoft, insa nu ne-am mira ca Microsoft sa faca o lansare-bomba odata finalizate toate testele.

metaUn produs deja anuntat este gadget-ul celor de la Meta, Space Glasses. Va amintiti Minority Report? Cam acelasi lucru fac si acesti ochelari, care se conecteaza la computer si, prin intermediul multimii de senzori cu care sunt dotati si a camerei video cu infrarosii extrem de sensibile, permit manipularea obiectelor virtuale cu ajutorul gesturilor. O experienta de realitate augmentata cu adevarat puternica.

glassupGlassUp sunt inca o pereche de ochelari inteligenti, cu aspect foarte fashion, proiectati sa se contecteze prin Bluetooth LE la orice smartphone cu Android. Au un touchpad lateral, display de 320×240 pixeli si o multime de senzori. Avand in vedere pretul foarte competitiv (doar 299$ prin precomanda), daca si performantele se ridica la inaltimea asteptarilor, acesti ochelari au toate sansele sa devina un concurent serios pentru Google Glasses.

Pe piata gadget-urilor mai exista o multime de produse asemanatoare, dar nu toate se ridica la nivelul celor de mai sus. Ar mai fi totusi de mentionat ochelarii inteligenti de la Oakley (cu aspect foarte stilat), cei de la Optinvent, ORA (promovat a fi un produs low cost, dar cu performante inalte), sau cei de la Epiphany (care se axeaza in principal pe camerele video HD si incorporate si pe capacitatea de stocare, in variantele 8GB, 16GB si 32GB).

xl_Oakley_MP3Glasses_624 ORA-S-600x450 epiphany-eyewear

Ce au in comun toate aceste gadgeturi? Majoritatea dintre ele sunt inca in stadiul de proiect, doar cateva modele fiind lansate in versiunea beta, pentru testari. Asa ca, pana o sa le vedem in magazine, mai avem putin de asteptat.

Sunt convins că-n ritmul amețitor al avântului tehnologic, aceste gadgeturi vor fi dor niște jucarii plastic pentru școlari…

Comments

comments

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.