HAIDETI SA NE MAI SI PROTEJAM!

Viata cotidiana, plina de stres si agitatie sporita, nevoile ei, ne solicita din plin intregul organism. Tinar sau varstnic omul le suporta. Dar pana la un moment dat, atunci cand apar primele disfunctionalitati organice, urmate de inerente suferinte. Tocmai de aceea este bine sa ne menajam pe cat posibil, tinand cont de adevarul ca e mult mai usor este sa previi, decat sa vindeci!

In acest scop iata ce ne sfatuieste profesorul doctor Alexandru Vlad Ciurea, fost  10 ani directorul Spitalului de Urgență Bagdasar-Arseni (in care a lucrat peste jumatate de secol). In bogata si prestigioasa sa cariera, neurochirurgul a făcut aproape 23. 000 de operații pe creier, iar 17 ani a operat numai copii, cel mai mic având două zile! Parerile sale, publicate si pe internet precum si-n, Libertatea Live, vizeaza desigur, in special creierul uman, unul din organele vitale ale corpului uman. Asadar, cititi-le cu atentia cuvenita si, pe cat posibil, incercati sa le respectati intocmai!

– Cititul, întâlnirile cu oameni dragi, muzica bună, ciocolata, dar mai ales dansul țin creierul sănătos. Creierul suferă  dacă avem un mic dejun agitat, dacă mâncăm pe drum sau vorbind la telefon, dacă îl supunem unui efort continuu, fără să- i dăm nimic în schimb.Creierul are nevoie de aer curat, de mâncare sănătoasă, fără grăsime, dar cu un dulce bun,  precum mierea. Creierului îi place ciocolata, are nevoie de apă, dar cel mai mult și mai mult îi place zâmbetul…

– Dacă ne izolăm în tabletă, în telefon, creierul se îmbolnăvește. Ați văzut cum traversează acum oamenii? Cu ochii tot pe Facebook. Noi suntem făcuți să trăim în grup, nu izolați.

– Primii pași pentru un creier sănătos sunt foarte simpli și la îndemâna tuturor. Ne trezim devreme, facem câteva exerciții de repirație și bem două pahare de apă la temperatura camerei. Dimineața, trebuie să ne trezim cât mai devreme, să deschidem geamurile larg și să facem câteva exerciții de inspirație și expirație. Un profesor din Academia rusă, care a trăit o perioadă în Siberia, spune că se poate trăi 150 de ani cu aerul curat din Siberia. Aerul acela să intre în plămân. Acele mici exerciții fizice ajută creierul să se încălzească, să pornească toate circuitele. Apoi, să bem două pahare de apă la temperatura camerei. Primul(n.n. pahar) este extraordinar, pentru că evacuează toate dejectele tubului digestiv. Al doilea pahar cu apă este foarte bun pentru că intră în circulație și pune «locomotiva» în mișcare, mai spune neurochirurgul.

​- În timpul somnului, creierul nu doarme, ci funcționează ca să țină în activitate organele interne. Dar, mai face ceva foarte important. Dacă un om se culcă având în minte o problemă importantă pe care nu știe cum să o rezolve, a doua zi dimineața are și răspunsul. A doua zi găsești rezolvarea. Deci, creierul a făcut conexiunea între gândire, judecată, memorie, iar dimineața ai ideea pe masă, pentru că mintea este liniștită. Deci, să nu stai nedormit.Creierul nu iubește grăsimea, tutunul și alcoolul, dar îi place ciocolata neagră.Țigările au același efect negativ asupra creierulului ca și asupra inimii. Micul dejun trebuie să fie liniștit, nu pe fugă și în picioare.

– Micul dejun trebuie luat în liniște, fără scandal, fără claxoane, fără a fi pe fugă, nu în picioare, fără elementele din jur care să te disturbe, fără țigară. Să fie mai mult decât o relaxare, să fie o plăcere. Pledez pentru sucul de dimineață, din citrice, caroten și altele, care aduc și energie, și oligoelemente, care ajută la transmiterea în interiorul creierul. Este foarte important! Neurochirurgul mai spune că este mai sănătoasă pentru creier carnea cu puține calorii decât slănina. Da, este rău pentru creier să mănânci carne. Dar, în cantități mici, carnea este perfect bună pentru întreg organismul. Cea mai bună este carnea cu calorii puține. Carnea de curcan și de pește sunt cele mai bune. Creierul nu acceptă grăsimea, nu acceptă slană. O dată, de sărbători, merge. Dar, în rest, nu duce la nimic bun, precizeaza renumitul medic.

– Creierul nu suportă grăsimea, dar îi place dulcele. Nu orice dulce este însă bun, pentru că zahărul, de exemplu, îi face rău prin modificările chimice pe care le produce. De acord cu ciocolata cât mai neagră, non- siropată, merge perfect cât mai fresh. Apoi, cacao. Creierul iubește mierea, ca dulce”

– Prânzul trebuie să fie echilibrat, altfel sângele se ocupă prioritar de digestie. Medicul Vlad Ciurea atenţionează că mesele nu trebuie să umple stomacul, pentru că, așa, sângele se ocupă mai mult de digestie. În plus, neurochirurgul pledează pentru o hidratare cât mai bună cu apă, nu cu sucuri acidulate. Somnul este și el foarte important pentru sănătatea creierului.

-„ Nu este bine să mâncăm la prânz mult, pentru că tot sângele se duce în stomac, creierul rămâne ischemizat și ne apucă somnul. Cine vrea să lucreze, trebuie să mănânce foarte puțin la prânz. Pledez pentru apă la temperatura camerei, nu sucuri acidulate. Creierul are două puncte de activitate maximă: între 10.00 – 12.00 și 16.00 – 18.00. Dacă a obosit, putem să-i dăm un pic de cafea, pe care să o bem încet. Creierul așteptă să fie răsplătit cu un dulce bun, dar fără zahăr”

Medicul, cu vasta sa experienta, atrage atenția că cel mai bun prieten al creierului nu este… Facebook- ul, ci  zâmbetul. De aceea, este foarte important să alungăm tristețea,  supararile si, de ce nu?, chiar monotonia și să reușim să ne bucurăm de orice clipa traita! In fond, zic eu, nimeni nu ne opreste sa n- o facem!…

Marc Ciubotaru

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Crăciun fericit!

Cum pe net, Moș Crăciun vine mai repede de 24-25 decembrie, p-aici deja a trecut. A mâncat, a băut, a......

,,AVANTAJELE”UNEI VARSTE:60 DE ANI!

O varsta pe care, normal, nu poti s-o eviti! Dar in multe cazuri (cu necazuri) unii, din nefericire, nici n-o...

Vine 1 martie!

- Vine 1 martie, mamaie! - Lasă-l maică. vine, trece. - Păi cum adică? - Păi ce mă, n-a mai...

Close