Iaurtul Danone. Fără chimicale!

Când auzim de Danone urlăm cât ne țin bojocii: “E plin de chimicale!”

Hai să vedem exact cum stă treaba asta cu chimicalele. Voi ați auzit de Drumul Laptelui?
Nici eu nu știam, sincer să fiu. Și aveam și eu impresia că iaurturile și lactatele Danone sunt pline de chimicale. Aia e nasol, când lumea dă crezare unor zvonuri răutăcioase aruncate în mass-media manipulantă, de niște firme direct concurente.

Noroc cu BlogalInitiative că ne-a deschis ochii. Sau mie, cel puțin. Căci acum nu mai am nicio îndoială de calitatea și naturalețea produselor Danone.

N-am fost în vizită acum 2 ani la fabrica Danone, din păcate, am aflat prea târziu. Însă cu ocazia campaniei curente sper să le fac o vizită.

Mai țineți minte când Spanacul a fost la vaci data trecută? Cu văcuțele?

Atunci i-am cunoscut pe cei de la Danone. Simpatici oameni nene. Mă așteptam la niște încuiați bățoși. Genul ăla de corporatist fără minte. Mare mi-a fost mirarea că n-a fost așa. Adică dacă-n autobuzul Danone eu m-am bețivănit cu bere? Și ei mi-au dat sanvișuri? Bine, nu numai mie, a fost haleală pentru toată lumea, numa că eu, mare mâncău, am cerut 2 sanvișuri. Nu știu care a rămas nehalit, dar eu am crăpat în mine cât s-a putut.

Dar să revenim la Drumul Laptelui. Țin să precizez că toată treaba din fabrică e mai ceva ca-n silicon Valley. Toți au costume d-alea albe, mănuși, măști, botine, nu există niciun fir de praf, niciun microb.

1) Vine laptele de la producător.

Producătorul fiind micul sau mare fermier, care are în deținere una din văcuțele amintite mai sus. Aia dă lapte grămadă. Plus ce alte vaci or mai avea. Se face o cantitate de lapte. Ăsta se toarnă într-o cisternă mare-mare și se aduce la fabrica Danone.

2) Se procesează laptele.
Procesarea asta sțiți ce este? Laptele se aduce la temperatura de fierbere, ca să omoare orice microbi și microorganisme o fi halipăpit văcuța.
Apoi se împarte în mai multe categorii. Lapte cu 3,5 % grăsime, lapte cu 1,5% grăsime și lapte degresat. Bașca laptele păstrat pentru alte produse lactate Danone. Iaurturi adică.

După procesarea asta, laptele este turnat direct în recipiente. Știți ce e un Tetra-pak? Este un recipient de carton pe dinafară, iar la interior cu un strat subțire de aluminiu. Nu vă gândiți că aluminiul ăla nu e bun, e exact aceeași modalitate de tratare a aluminiului care există și la dozele de suc. Parcă beți sucuri și beri din doze de aluminiu fără frică, nu?

Și atunci de ce durează așa mult până ca laptele sau produsele Danone să se strice?
Tetra-Pak-ul ăla conservă foarte bine laptele și produsele lactate. În plus, cu cât laptele sau iaurtul sunt mai slabe, cu atât se strică mai repede. De exemplu, luați un litru de lapte de la țăran și un litru de lapte de 3,5% grăsime de la Danone.

Lăsați-le afară. Până după amiază cel de la țăran se va acri, pe când cel Danone se va acri abia spre seară-noapte. De ce?
Cel de la țăran e luat direct de la vacăp, strecurat doar ca să scape de impurități (ugerul vacii mai are păr, mai cad musculițe etc. – știu asta din sursă sigură, am supt lapte direct de la capră când eram mic!), apoi pus în Pet-uri. De bere sau de suc. Care s-au clătit cu apă în prealabil. Nu mai iei de la țăran ca pe vremuri laptele. În recipient de sticlă spălat foarte bine cu apă fiartă!

Pe când Danone îl va fierbe înainte, am zis mai sus ce și cum.

Și cu ocazia asta, vreau să văd mai mult #cumsefaceiaurtulDanone. Și prin această cale, anunț că mă înscriu în cursa asta pentru adevăr. Promit să filmez și să fac poze peste tot. Am să încerc și unde e interzis! Ca să vedeți transparența totală în procesul de fabricație.
Există 3 posturi: fermier, transportator sau CTC-ist.  Aș cam vrea să pic pe postul de transportator. Adică să prind și ferma, și drumu și CTC-ul. Promit că vă voi relata pe larg toată treaba.

Hai să halim sănătos!

Comments

comments

9 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Cea mai turbată culoare?

Probabil una dintre cele mai (ne)reușite culori pentru mașină este cea de jos. Culoarea în sine este frumoasă, însă pusă...

Și câștigătorii sunt:

Am extras câștigătorii concursului. Locul 3 - Alex Duca – stick memorie 16 gb Locul 2 - Silvia Puiu –...

Inaltator auto pentru copiii care merg alaturi de parinti in excursii lungi

Inaltatorul auto este un fel de scaun auto, mai mult sau mai putin. Acesta are in componenta sa doar partea...

Close