În viață trebuie să cunoști un avocat, un contabil și un doctor

După 35 de ani de viață am ajuns la concluzia că trebuie să cunoști un doctor bun, un contabil și un avocat, la fel de buni. Deși nici dacă ești prieten cu un polițist nu e rău. Sau ai prins jackpotul dacă cel mai bun prieten al tău e senator sau parlamentar. Atunci ești salvat.
Însă noi, ăștia mai mici, pătura socială de mijloc (ce-a mai rămas din ea), trebuie să-i avem pe cei trei amintiți mai sus. Doctorul, contabilul și avocatul.

Doctori cunosc sau, în caz de nevoie, știu cui să mă adresez. Avocați nu prea am avut nevoie. Niște sfaturi mi s-au dat benevol, fără probleme. Însă contabili, în afară de mama, rar am întâlnit vreunul. Nu aveam nevoie, din moment ce-l aveam acasă.

De vreo câteva zile caut un contabil care să stea să-mi explice niște lucruri. Am pus bazele propriei afaceri și nu știu către ce formă să mă duc. Ori PFA, ori SRL, ori SRL-D. De departe, orice aș alege ar însemna niște plăți mari lunare: către stat, angajați, chirie etc. Așadar, ce să aleg?

Am căutat o firma de contabilitate care să mă ajute. În urma unei scurte discuții, am ajuns să cred că PFA-ul, deși la prima vedere pare cel mai accesibil, pe viitor îmi va scoate mulți bani din buzunare. Bani pe care, momentan, nu-i dețin.

Mi s-a spus că la infiintarea unei firme, sub orice formă ar fi aceasta, oricum va implica un risc. Cam orice ai face în țara asta, reprezintă un risc financiar. A, dacă trăiam într-un paradis fiscal, cum ar fi, de exemplu, Liechtenstein, unde există mai multe firme decât locuitori, atunci nu m-ar mai durea capul gândindu-mă la fel de fel de scenarii și planuri financiare. Și scriind rândurile acestea, mă întreb ce-mi trebuie ca să-mi deschid acolo o firmă? Cetățenie n-am, germana n-o știu, bani de-o șpagă nici atât.
Dar hai să revin la afacerea din România, să văd avantajele și dezavantajele pe care le-am descoperit până acum, pentru fiecare tip de afacere. Să presupunem că aș avea 10.000 de euro pentru a porni această afacere. Cu ce s-ar ocupa firma mea? Ce tip ce afacere aș porni?

PFA-ul:
Puncte forte: E mai ieftin să înființezi un PFA decât o firmă. Eu am optat pentru PFA, însă nu știu dacă voi rămâne cu asta. 400 lei PFA-ul și 400 avocatei care se ocupă în locul meu. În plus, contabilitatea mi-o pot ține singur. Sau, un PFA își poate ține singur contabilitatea. Însă eu voi colabora cu un contabil. Pentru PFA costurile serviciilor contabile sunt mai reduse decât în cazul unei firme.
Punte slabe: depinzând de codurile CAEN, îți trebuie diplomă pentru unele dintre ele. Iar din 2016 dările către stat vor fi mai mari ca anul acesta. Adică să plătesc doar o lună (decembrie) 16% + CAS 5,5% + CASS 10,5 % (dintr-un plafon de 850 lei), nu-i cine știe ce afacere profitanilă. Iar la anul, plafonul va cește la 1.000 lei. În plus, după al doilea an, pragul minim de impozitare va fi câștigul din anul precedent.

SRL (societate cu răspundere limitată):
Puncte forte: Nu trebuie să ai diplămă pentru activitatea pe care o desfășori. Îți angajezi om pentru asta. De aceea există patroni cu 8 clase primare, dar cu mintea la afaceri și subalterni cu 2 facultăți care nu-și pot face singuri cumpărăturile fără să-l fure băcanul la rest. alt punct cât se poate de bun este obținerea de fonduri nerambursabile de la stat. Poți participa și la licitații atât private cât și publice. Noroc mult acolo, e o lume a rechinilor!
Puncte slabe: Se vor mări enorm impozitele pentru sediul social. Adică dacă declari ca sediu apartamentul personal, atunci vei plăti la stat taxe și impozite de 10 ori mai mari ca atunci când n-ai firma declarată pe apartamentul propriu.

SRL-D:
Puncte forte: Sunt scutit de plata taxelor de înmatriculare la Registrul Comerțului. sunt scutit și de plata taxelor de asigurări sociale pentru maxim 4 angajați. Eu vreau să-mi angajez 3 inși, deci mi-ar fi foarte bună această formă. În plus, pot beneficia de ajuor de la stat, sub formă de capital nerambursabil, până la 10.000 euro.
Puncte slabe: Cei maxim 10.000 de euro de la stat îi pot obține dacă eu am acea sumă plus alte 3.000 euro în bancă. Adică dacă am 2.500 de euro în bancă, statul mă mai ajută cu 2.000. dacă am 6.000, statul mai îmi dă 5.000. Iar aceste sume… ghiciți ce? NU LE AM!

Din ce-am văzut, se pare că SRL-D este ceva ce mi se potrivește. Pe de-o parte statul te scutește de taxe și impozite, iar pe de altă parte, nu știi ce portițe legale există, ca să ajungi în final să plătești niște bani pe care nu-i ai, nu i-ai câștigat…

Și ca să vă dezvălui la ce afacere m-am gândit? Agenție de publicitate. Voi avea costuri inițiale destul de măricele, iar plata contractelor se poate face și după 3 luni, nu la câteva zile după terminarea proiectului. Trebuie “jonglat” cumva în jurul acestei idei.

Cel mai inteligent lucru pe care-l poți face în acest caz este să-ți faci un plan de afaceri detaliat cu care să te prezinți la un contabil autorizat, pentru a-ți calcula până la ultima centimă ce taxe ai de plătit, pe primii 3 ani chiar. Ce înseamnă investiție inițială, cu cât va trebui să plătești un om, ce modificări vor fi în codul Fiscal, totul se va discuta la o întrevedere cu un contabil.

Succes!

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Extratereștrii există!

Afirmația că extratereștrii există nu este doar așa aruncată de mine și de alți indivizi, fără dovezi clare. De exemplu,...

V-ați duce la acest dentist?

Am o întrebare pentru voi. Ați fi mulțumiți să plătiți doar 1 dolar la dentist? Iar dacă nu v-a plăcut...

Troienele de zăpadă și interzisul Nymphomaniac vol 2

România este cuprinsă de isterie. Trece așa repede de la una la alta de nici n-ai crede. Până mai acu...

Close