Informeaza-te corect despre rolul pilotilor forati

Pilotii forati avand diametru mare (intre 60 – 200 cm), reprezinta in esenta niste coloane circulare realizate din beton armat si ridicate in sol prin betonarea unor gauri forate. In functie de rolul lor, pilotii forati pot fi diferentiati in trei categorii distincte: piloti secanti, piloti tangenti sau piloti independenti.

Rolul pilotilor consta in transmiterea incarcarilor mari ale structurii in adancime. Construiti cu ajutorul pilotilor tangenti, pilotii forati pot sa serveasca in sistem de sprijinire pentru o excavatie adanca, cum sunt cele cu taluz vertical. In schimb, in cazul in care proiectul impune asigurarea impermeabilitatii, se utilizeaza pilotii secanti.

Daca lucrarea include pereti construiti din piloti secanti, se purcede de regula la armarea tuturor pilotilor, iar daca incarcarile nu sunt mari, se recurge la armarea pilotilor secundari.

Pilotii forati se pot obtine dintr-un material care permite doar o buna etanseitate  sau din beton simplu, cu rezistenta mai inalta. In primul caz, poate fi vorba de realizarea unui amestec de noroi bentonitic si ciment. Societatea Prodac realizeaza lucrari de foraje alimentari cu apa, foraje de epuisment si reabiliari foraje.

Spre deosebire de peretii mulati, cei alcatuiti din piloti secanti garanteaza o etanseitate mai redusa.

In vederea constructiei de piloti forati, se iau in calcul urmatoarele aspecte: caracteristicile solului, diametru, adancimea solului. Printre cele mai frecvent intalnite solutii se numara forarea pilotilor sub protectie de noroi bentonitic, urmata piloti in tubaj cu noroi bentonitic.

Metoda noroiului bentonitic isi reflecta eficienta prin augmentarea productivitatii si asigura in acelasi timp executia la mare adancime a pilotilor de diametru mare prin utilizarea de snecuri (se mai numesc si cupe).  Acest sistem cu noroi bentonitic poate fi o solutie mai practica si fara riscuri intrucat detine avantajul de a preveni surparea laterala a gaurii ori alte probleme precum infiltrarea apei subterane.

La incheierea forajului, se efectueaza operatiunea de denisipare, careia ii succede montarea carcasei de armatura si betonarea pilotilor prin metoda contractor (pornind de jos in sus).

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.