INSULA SCUFUNDATA DE REGIMUL CEAUSESCU!…

Era considerată,pe buna dreptate, una dintre cele mai valoroase comori ale României, cu o istorie de sute de ani. Insula Ada Kaleh reprezenta fâşia de pământ de 1,7 kilometri lungime şi 500 de metri lăţime aşezată chiar în mijlocul Dunării, la trei kilometri de orăşelul Orşova. Hidrocentrala Porţile de Fier a năruit în 1970 ceea ce putea fi azi un important obiectiv turistic din România.Ada Kaleh , în limba turcă înseamnă “Insula Fortăreaţă” şi a fost locuită încă din Antichitate. Herodot amintea de aceasta şi o descria “lungimea insulei este de 200 de stadii, îngustă, plină de măslini şi de viţă sălbatică”.Prima atestare documentară este un raport al Cavalerilor Teutoni din 22 februarie 1430, despre fortificaţiile bănăţene, care vorbeşte despre insula Saan cu 216 oameni. Din 1430, locul devine cunoscut drept Ada Kaleh şi a rămas în posesiune turcă aflată sub ocupaţie austro-ungară până în anul 1918 – 1920, când a devenit teritoriu românesc, chiar dacă era locuită în totalitate de turci.

Ada Kaleh rămăsese singurul loc unde timpul părea că se oprise, ultima redută unde oamenii trăiau după aceleaşi legi vechi de sute de ani şi se răsfăţau cu acelaşi tabieturi: cafea făcută în nisip cu o aromă deosebită, parfum de trandafiri unic, bijuterii făcute manual la preţuri modice şi tutun de calitate.Din nefericire,ambiţia binecunoscuta a lui Nicolae Ceauşescu de a duce România ,,pe cele mai înalte culmi ale industrializării” a distrus insula. Turcii au plecat. Tot ce s-a putut muta pe Şimian(o insula pe Dunare, mai mult pustie din imediata apropiere a minicipiului Drobeta-Turnu Severun),au fost doar zidurile fortăreţei şi mormântul lui Miskin Baba, considerat un sfânt musulman de către locuitorii insulei. Astăzi, totul este lăsat în paragină şi cu greu se mai poate vedea un indicator pe care scrie ,,Ada Kaleh”.De prin anii ‘960-‘970,odata cu edificarea Sistemului hidroenergetic si de navigatie,,Portile de Fier”(la grandioasa festivitate de inaugurare am avut prilejul sa particip si eu,in calitate de reporter al Radioteleviziunii Romane),insula a ramas probabil pentru vecie ,in adancul apelor fluviului!

Cei care doresc să afle cum se trăia pe acea insulă,cat si alte amanunte despre isoricul acestor pitoresti meleguri dintre Carpati si Balcani, le pot afla vizitand muzeul de la Porțile de Fier.

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.