Invenții geniale… în fază de proiect. Sau cum să încarci telefonul moka…

De vânzare!
Concursuri!
Concursurs cu banner!
Concursurs cu likeuri!
Concursurs cu voucher!
Concursurs cu ceas!
Concursurs cu laptop!

Mă uitam zilele astea pe bloguri. văd fel de fel de idei. Unele bune, altele proaste, altele de-a dreptul geniale.
Și m-am gândit că ar fi bine să scriu despre invenții.

Că doar românul după ce că e poet, e și foarte inventiv. Sunt sigur că primul om care va face bici din rahat va fi român!

Vedeam la D-Petre că prezenta niște device-uri originale. Pui ceașca fierbinte de cafea pe-un stativ, iar energia termică transferată la stativul ăla se transformă în electricitate. Care-ți încarcă telefonul. La fel ai obține și dacă ai pune o cană plină cu gheață. Cică prețul ar fi de 80 de dolari bucata. Mi se pare mult nene, foarte mult.
epiphany

Mai degrabă cizmele care-ți încarcă telefonul în timp ce mergi. Acum că m-am interesat de cizmele astea, cică ar avea același principiu. Căldura generată de picior se transformă în electricitate, adică principil stativului de mai sus. sincer mă gândeam că ar avea fiecare cizmă un mic dinam în călcâi, și de fiecare dată când calci, vei acționa pârghia care dă momentul dinamului. Exact ca pârghia de la lanternele cu dinam. Bine, ideea cu dinamul e deja pusă în practică la biciclete, fiind larg răspândită.
cizme-1
cizme-2

cizme-3

Ideea e că telefonul în sine se poate încărca singurel. Noul material, grafenul face minuni, în prezent fiind considerat super-celula-fotovoltaică.

Dacă s-au făcut deja mașini și diferite dispozitive care se încarcă “de la soare” (ceasuri, calculatoare de mână etc), de ce n-ar merge chestia asta și la telefoanele mobile?

Pui pe carcasa aia niște celule fotovoltaice. Cea mai ieftină e 4 dolari. Îți pui 3 celule nene. Și-ți încarci telefonul “de la sine“. Mai ales că minim 3 luni pe an e al naibii de luminos afară.

Altă idee de mi-a venit este să fie ecranul telefonului încărcabil. Cum sunt ceasurile Citizen Eco-Drive. Na, că după ce-am recăutat mai amănunțit, e vorba de celule flate pe cardan sau sub el, nicidecum în geam. Lumina lovește ecranul și încarcă bateria. Nimic mai simplu.
citizen
De altfel, pe canturile telefonului se pot pune celule fotovoltaice. Asta ca să nu zică vreunul că telefonul trebuie lăsat în soare cu carcasa să se încarce, sau cu ecranul în soare, noi să nu vedem nimic și să orbim piloții de avioane de ne dau nouă cu chemtrail în freză.
Nu nene, le punem pe cant. Și cât vorbești la felefon, ăla se încarcă. De la carcasa din spate și de la canturi. Uite cu ocazia asta m-am gândit să pun mâna să fac așa ceva. Cu 20 de dolari o scot la capăt cred…

Altă idee de-o am de-a încărca telefonul este după principiul ceasului automatic. Tu miști de mână și înăuntru se învârte balansul, contragreutatea aia. Care învârte de arc, de păr, pare-mi-se că-i zice. De ce n-ar merge asta și la telefon? Că mai ales smartphonurile astea nu le ținem tot timpul nemișcate. Ne jucăm la ele tot timpul. Sunt n-șpe mii de aplicații care necesita înclinarea telefonului. că are giroscop. Ei, giroscopul ăla nu poate acționa și ca încărcător pentru baterie?
Evident, nu va mai avea telefoanul 9 mm grosime, ci 1.5 cm. Dar e ceva. Păi dacă aș avea celule fotovoltaice pe carcasăp, grafen pe canturi și balans în el, nu voi mai pune telefonul la încărcat NICIODATĂ!

Și că tot am vorbit de celulele astea fotovoltaice, sunt unele, făcute de plastic, mult mai ieftine. Adică ce-au pus ăia la Malmö pe clădiri. Pare-se a fi, la ora actuală, cel mai green oraș al lumii. Majoritatea caselor sunt acoperite de celulele astea noi, de 4 ori mai ieftice ca cele tradiționale, și de două ori mai puternice. Mai multe detalii pe broșura asta.
Am căutat pe ebay și-am găsit celulele astea de mai jos. Dacă e să caut găsesc mai mici, cât carcasa de un smartphone.
Iată ce dimensiuni și specificații are drăcia de care zisăi.

Reference parameters:
Power (w): 4.50W
Peak voltage vpm (v): 18
Peak current IPM (A): 0.25
Open-circuit voltage VOC (V): 21.6
Short-circuit current ISC (A): 0.375
Dimensions (mm): 360x125x2.5 mm (size reference)
Weight: 120g.

Cred că e de ajuns pentru încărcarea unei baterii de 3,7 volți, nu? Dezavantajul văd a fi greutatea. Na, zic greutatea deoarece la smartphonul meu construit din aluminiu, greutatea e deja mare. Pe când dacă ai pune să zic 100 de grame (la un panou mai mic) pe un telefon de 100 grame maxim, cred că te-ai descurca cu 200 de grame în buzunar nu? Având în vedere că încarci telefonul doar juma de an… Zic și eu…

Șu uite drăcia naibii, tot cătând pe ebay dau de asta…

Încărcător solar pentru telefon

Comments

comments

11 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.