INVITATIE LA ,,DUMBRAVA MINUNATA” DIN MUNTII ORASTIEI!

 

Indiferent cand si cum ,vacantele in Romania pot fi dintre cele mai frumoase din lume. Locurile de pe plaiurile mioritice sunt de o frumusete rara,recunoscuta peste tot! Drept dovada, Patrimoniul Mondial UNESCO include nu mai putin de sapte locatii de vis. Amintim aici doar cateva : bisericile de lemn din zona Maramuresului, Delta Dunarii , Cetatea Sighisoara,Tinutul Neamtului ,Bucovina si altele…Acum,primavara,in acest anotimp al florilor,totul pare si mai frumos,mai atragator.Asadar,daca timpul va permite ,sau va aflati intamplator pe plaiuri hunedorene,nu omiteti din itinerar Platoul Vartoapelor,cu acea,,Dumbrava minunata” imbracata in mantia frumos mirositoare de ghiocei, intr-o simfonie de alb si verde crud. Natura,atat de primitoare din Muntii Orastiei,se trezeste la viata . Iar la o privire mai atenta ghioceii cei firavi seamana leit cu o alta floare delicata, lacramioara. Asta datorita formei lor. Acest loc nu exista pe harta turistica a judetului , dar localnicii cunosc bine zona si va pot indruma.
Covorul delicat al florilor de primavara acopera padurile din Muntii Orastiei pe o suprafata de 10 hectare.Pe acele locuri ,cei care se incumeta sa urce pe poteci de munte vor putea admira pana inca in prima decada a lui aprilie,milioane de flori gingase,specifice sezonului. . Perioada de inflorire depinde insa si de temperaturile de afara,deocamdata (cu unele exceptii)prielnice.Aflandu-va pe acolo,pentru un moment inchideti ochii si apoi va veti convinge ca ati ajuns intr-una dintre cele mai frumoase poieni cu care mai concureaza doar Poiana Narciselor din comuna Sercaia sau bujorul din Padurea Troianul.

Timid, printre firele de iarba cresc in voie ghioceii rotunzi, feriti de privirile iscoditoare si mainile unora care i-ar rupe. Forma lor nu este deloc cea obisnuita pentru un ghiocel, ci imbraca pistilul cu petalele sale rotunde precum cele ale lacramioarelor. Un adevarat spectacol rar intalnit al naturii!Ghioceii cei rotunzi se afla pe sus amintitul Platou al Vartoapelor,la aproximativ la 13 kilometri distanta de Sarmisegetuza Regia.

Ca sa ajungeti aici, in poiana de legenda, trebuie sa porniti traseul din comuna Orastioara de Sus. Veti putea admira si frumusetile Parcului Natural Gradistea Muncelului, pana hat, in Masivul Sureanu.Dealtfel tinuturile hunedorene,ca si cele din Neamt,Suceava,Maramures etc. au o atractie deosebita pentru turisti.Pe aceste plaiuri intalnesti multe dintre cele mai populare obiective: Dealul cu melci, Pestera Bolii, Muntii Tarcu,Cetatea Deva, Lacul Bucura.Fie ca vreti sau nu sa dati crezare celor scrise(unele deja postate,mai in detaliu,pe diverse site-uri de pe net)retineti totusi ca zona succint descrisa,merita cunoscuta mai ales acolo,la fata locului!Drum bun si,nu uitati,comunicati-ne impresiile!

(Sursa foto: amazingromania.net)


Marc Ciubotaru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.