ISTORIA BINE (ASCUNSA) DOSPITA A ALIMENTULUI UNIVERSAL: PAINEA !…

 

,, Pâinea deschide orice gură…”(aforism de Stanislaw Jerzy Le).

V- ati gândit vreodata la istoria pâinii? V- ati intrebat cine a inventat – o? Spre deosebirile de prajiturile cu glazura de ciocolata si supa de rosii, inventarea pâinii nu i se poate atribui unei singure persoane sau unui singur popor. Istoria pâinii începe în mezolitic. Grânele pentru pâine, primele plante cultivate de om, au fost mai întâi recoltate în stare de salbaticie de catre natufieni. Acest grup mezolitic de vânatori- culegatori a trait în regiunea Vaii Iordanului, în Orientul Mijlociu, cu aproximativ 12. 500 de ani în urma. Dar istoria pâinii începe în mezolitic. Grânele pentru pâine, primele plante cultivate de om, au fost mai întâi recoltate în stare de salbaticie de catre natufieni. „ Se crede ca natufienii sunt primii care au facut trecerea de la mâncarea adunata din natura la agricultura organizata, devenind fermieri si controlând toate aspectele stocului de mâncare”, a declarat William Rubel (istoric al alimentatiei si autorul cartii „ Pâinea: O istorie globala.”) Natufienii aveau infrastructura necesara pentru a macina orz si pentru a- l transforma în pâine. Ei au organizat prima societate cunoscuta bazata pe agricultura si procesau grânele, ob?inând o faina grosolana din care faceau turte mici si plate, gatite direct pe jar . În urmatoarele milenii, agricultura si cultivarea grânelor s- au raspândit în Orientul Mijlociu ?i sud- vestul Asiei, prin contactul mercantil cu alte popoare de vânatori-culegatori din Valea Nilului, Mesopotamia si estul Vaii Indusului.
,, Painea a fost scânteia evolutionara care a dus la dezvoltarea unor entitati statale si politice mari. Pâinea permitea acumularea surplusului, si astfel satele s- au marit pâna când au devenit orase”, a mai explicat Rubel. Dupa mai mult de 5. 000 de ani de când natufienii au început sa faca turte, trei civilizatii cresteau si se extindeau cu repeziciune în Epoca Bronzului:

egiptenii, mesopotamienii (în Irakul de azi) si harappanii (în valea Indusului, în Pakistanul de azi). Toate cele trei civilizatii, considerate cele mai mari din lumea antica, depindeau de pâine. Potrivit aceluiasi Rubel, „ din pâine îsi luau majoritatea caloriilor. Pâinea permitea acumularea proviziilor si dezvoltarea claselor sociale. Numai dupa aparitia pâinii a aparut o clasa de artizani. Nu vom sti niciodata cu exactitate cine a inventat pâinea, însa prima pâine coapta cunoscuta, facuta cu drojdie semisalbatica, dateaza din jurul anului 1.000 î.e.n. si a fost produsa în Egipt. Dar savantii dezbat originea exacta a primii pâini coapte, deoarece dovezile indica ca si mesopotamienii produceau pâine crescuta cu drojdie. De fapt, se poate ca inventia pâinii coapte, cu drojdie, sa aiba radacini în alcool. Egiptenii antici foloseau orzul si grâul moale pentru a fermenta berea amara si pentru a face pâine cu gust amar, potrivit unui studiu din 1994 din publicatia Egyptian Archeology. S- ar putea ca egiptenii antici sa fi fabricat berea prin coacerea „ unui aluat cu multa drojdie” pentru a obtine „ pâinea de bere”. Apoi, sfarâmau aceasta pâine si o amestecau cu apa, care apoi fermenta si devenea bere,cum se precizeaza in cartea „ Materialele si tehnologia egiptenilor antici”.
În 2004, într- un sit de sapaturi arheologice numit „ Ohalo II”, în Israelul de astazi, oamenii de stiinta au gasit graunte de orz vechi de de 22. 000 de ani, lipite de o piatra de macinat. Este cea mai veche dovada ca oamenii procesau grâne salbatice.

Însa aceste „ pâini” timpurii semanau probabil mai mult cu niste „ turte plate de seminte macinate si graunte încalzite pe pietre sau în foc” decât cu pâinea standard din care astazi facem sandvisuri, afirma Howard Miller, istoric al alimentatiei si profesor la Universitatea Lipscomb din Tennessee, SUA.

De- a lungul mileniilor, pâinea a evoluat asa ca n- o sa stim niciodata ,cu siguranta ,cine si cum a inventat pâinea! Versiunea moderna a pâinii feliate este o inventie destul de noua (primele pâini gata feliate s- au vândut în anii ’ 30), însa pâinea în sine este un fel de mâncare arhaic, cu origini mai vechi de 22. 000 de ani…

Dar revenind in actualitate ,va intreb din nou: va mai reamintiti oare cum (nu)se gasea painea in anii dictaturii ceusiste?! Sau macar va imaginati eternele si extenuantele cozi de pe la centrele de desfacere?

Mai tineti minte cam la ce gramaj aveati dreptul s- o procurati(cand cu greu o mai gaseati)?! Ei , toate aceste necazuri, au trecut. Odata cu anii. Au venit insa altele, mai mici sau mai mari, despre care, nu odata , am vorbit(scris)pe aceasta pagina de blog…Asa ca, deocamdata, punem punct la succinta, dar mai putin cinoscuta, istorie a… PAINII!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Numai filme proaste

N-am mai făcut joia cu filme de-o bucată bună de vreme. Asta deoarece am dat numai de filme proaste. În...

Leapsă blogosferică, în 2016?

Zilele trecute Corina întreba dacă e normal ca-n 2016 să mai avem lepșe blogosferice. La primul gând zici "plm, chiar...

Educatia cu tricouri

Ce-ar fi sa apari in fata unui hot de buzunare care profita de aglomeratia din mijloacele de transport in comun...

Close