ISTORIA ROMANILOR IN DOAR 400 DE CUVINTE, SCRISE SI ROSTITE DE MIRCEA ELIADE!

La prima vedere, pare aproape de ne crezut! Dar citindu-le, aflandu-le dai intrutotul dreptate (si admiratie) acestui mare filosof, istoric al religiilor si prozator, profesor universitar, un adevarat titan al stiintei, Mircea Eliade, un om care a trait o viata demna de pastra in istorie. Iata-le:

Eliade are, în „Caderea în istorie” (1952) câteva fragmente care, puse cap la cap, pot constitui cel mai scurt tratat de istorie a românilor: sub 400 de cuvinte. Întelegi totul, surprinzator, din doar doua pagini! Va invit sa le parcurgem!

,,Noi,romanii, nu avem niciun motiv sa idolatrizam Istoria. Printre neamurile fara noroc, ne numaram în frunte”

,,Cu ce am idolatriza, noi, românii, Istoria? Descindem dintr-unul din neamurile cele mai numeroase din lume si praful s-a ales de el; nici macar limba nu i se mai cunoaste.”
„Ca sa supravietuim în Istorie, ne-am istovit mai mult decât s-au cheltuit alte neamuri sa cucereasca pamantul” 

,,Nicolae Iorga spunea ca nenorocul ni se trage de la Alexandru Machedon: în loc sa-i ridice privirile spre miaza-noapte si sa uneasca toate neamurile tracice într-un mare imperiu, Alexandru s-a lasat atras în orbita civilizatiei mediteraneene si, ajuns la culmea puterii, s-a îndreptat spre Asia”.

„Cu o mie de ani în urma, a avut loc ceea ce putem numi pe drept cuvânt o catastrofa de incalculabile consecinte pentru istoria românilor: slavii au ocupat Peninsula Balcanica si s-au întins pâna la
Adriatica”. 

,,Istoria neamului românesc e alcatuita din atâta sânge si atâta nenoroc datorita în primul rând incapacitatii Occidentului de a vedea dincotro vine primejdia. Pe noi timp de cinci secole, ne-a scos din istorie victoria Imperiului Otoman; si aceasta victorie se datoreaza neputintei occidentalilor de a se uni impotriva unui dusman comun.”

Istoriase facea în Apus; fara noi, datorita si sângelui nostru. Occidentalii nu stateau nici ei cu mâinile în sân, ci se luptau; dar se luptau între ei. Evident, lupta aceasta între frati, veri si cumnati, nu
putea avea aceeasi sângeroasa intensitate ca, prin parerile noastre, lupta cu turcii si tatarii. Se ardeau orasele în apus, dar parca tot mai ramânea ceva. Occidentul e bogat în ruine si toate sunt istorice. La noi, nu ramânea nimic, nicio urma. Înca din timpul navalirilor barbare, oamenii învatasera cum sa-i arda satele si sa le refaca primavara urmatoare”

,,In timpul acesta, la o mie, doua de kilometri spre Apus se înaltau catedralele, se îmbogateau castelele, se înfrumusetau mânastirile si oamenii aveau prilejul, macar la rastimpuri, sa citeasca pe sfinti, pe teologi si pe poeti, sa înteleaga ca sunt oameni si sa se bucure ca traiesc omeneste – iar nu ca fiarele salbatice, prin munti, prin paduri, ca stramosii nostri, care nu aveau alta vina decât aceea de a se fi nascut în calea rautatilor.”

,,Romanii nu au sabotat istoria. Au înfruntat-o si i-au rezistat din toate puterile lor”

Interesant,nu? Dupa ce ati lecturat, cu eventual interes, cele inserate mai sus (si preluate de pe internet), parerile dvs. le puteti destainui prin asteptate comentarii…

Marc Ciubotaru

 

 

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.