ISTORIA UNUI POPOR, IDENTITATEA UNUI NEAM!

„Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 a fost o enormă șansă” – Lavinea Betea ,istoric.

„Acest popor, a trăit separat, …dar a trăit separat în Țări Românești. Asta uită lumea” – Acad. Aurel Pop

„Unirea a fost așteptată…” – Dumitru Covalciuc, cercetator.

Da, a fost si este asteptata! Asteptata de zeci de ani de milioane de romani si… moldoveni, de toti cei sinceri si deschisi reintregirii. De cei ce au UNIREA-n sange si-n suflet, de cei care simt cu adevarat sentimentul patriotic.

Din pacate insa, 100 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania, in fapt, un veac de amaraciune, este folosit acum, mai ales de catre cei de peste Prut, ca… magnet electoral! Politicienii, cei care si-au asigurat un locusor caldut in fruntea bucatelor au confiscat patriotismul autentic al basarabenilor in scop pur personal si-au inceput campania electorala pentru alegerile parlamentare din toamna acestui an! Unica miza a scrutinului electoral: UE sau Estul, pentru totdeauna! Cu toate acestea, mesajele unioniste rostite, ieri, la Chisinau (auzite si vazute pe tv) emotioneaza sentimental prin sinceritate.

Pentru ca, asa cum spunea si Ion Varta, director in Serviciul de – stat- de Arhiva al Republicii Moldova „Este (n.n – adica, Unirea) un act perfect legitim, unul firesc, unul de revenire a unui teritoriu, rasluit cu forta“.

Alte argumente si dovezi ale realitatilor traite-n ani, le veti putea afla si din video – documentarul realizat de agentia nationala de presa- Agerpres. Fara a fi doar o banala lectie de istorie, continutul documentarului, izvorat din spusele oamenilor si marturiile acestora, va va pune in tema cu sperantele,  cu bucuriile dar si cu fricile lor traite de- a lungul anilor care s- au tot scurs…

Marc Ciubotaru

Comments

comments

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.