Joker

Am terminat de văzut Joker. Nu e deloc atââââât de violent după cum spuneau nu știu ce “ofensați“. Adică luați orice film cu împușcături și e mai violent decât ăsta. Mult mai violent este Taxi Driver, de exemplu. Sau Scarface.
 
Joker nu este despre Batman și super-eroi mascați. Este, dacă vreți musai, una dintre cauzele pentru care apare Batman. Joker ca personaj este sublim. Este un om obișnuit, sărac, ce se vede zilnic pus în postura unui sclav. Un om care a pus punctul pe I. A făcut-o însă violent, ucigând niște nevinovați.

Deși, până într-un punct, era legitimă apărare, dacă e s-o luăm logic. Apoi, din cauza unor probleme mentale pe care le avea, din păcate, netratate, deoarece “s-au tăiat fondurile“, au pus stăpânire pe el.
 
Joker poate fi oricare dintre noi. Pardon, Arthur poate fi oricare dintre noi. Pentru că atât de subțire e linia aia care-l separă pe Arthur de Joker. Și orice chestie nelalocul ei este declickul pentru a apărea Joker. Un fel de Dr. Jekyll și Mr. Hyde moderni, dacă preferați. 
 
Este un răufăcător creat de-o societate din ce înce mai bolnavă și mai acaparatoare. O societate în care e foarte comic să râzi de un om bolnav, de un pitic, de oricine e diferit de majoritate. Și dacă din acea societate fac parte și de niște bogătani care promit marea cu sarea în campaniile electorale, cu atât mai bine. Prostimea asta vrea, pâine și circ. Parcă vă sună cunoscut ceva?
 
Joker, ca film este oarecum static. Fără picioare în gură, fără urmăriri de mașini, fără 500 de focuri de mitralieră pe minut. Dar reușește să te țină prins în fața ecranului. Ca personaj, Joker este chiar prea liniștit, față de ce eram obișnuiți din desenele și filmele cu Batman. Poate probabil, că era la începutul vieții de răufăcător. 
 
Joaquin Phoenix joacă excelent, ca de obicei. A slăbit special pentru rol, după cum a făcut și Christian Bale in “The Machinist“. După părerea mea însă, personajul Joker a fost mai bine jucat de Heath Ledger. Nu cu mult, aș da nota 10 pentru Heath și nota 9,5 pentru Joaquin.
 
Per total este un film care nu te lasă să de dezlipești de la el. Doar să nu-l urmăriți cu impresii de Batman și super-roi după cum v-au învățat filmele de la Hollywood.

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Internet. Acest rahat mirific.

Hai să arunc nițel cu ceva flegme în acest rahat numit internet. Încep evident cu blogurile. Că deh, mai noi...

NUNTA MARE, CA-N POVESTI!

Am o la fel de mare nelamurire, dragii mei! O nelamurire dar si-o intrebare.  Hai sa incep cu intrebarea, solicitandu-va...

Am condus ca o cizmă!

Azi, ca niciodată, am condus ca o cizmă, execrabil. Am luat și altă pereche de adidași (sunt curios când mi-or...

Close