La restaurant se pot face afaceri de milioane de euro!

De curând, l-am vizitat pe Mihai, un vechi prieten, la atelierul său de croitorie, pentru a-mi coase tivul unor panaloni. Sigur, era o vizită de curtoazie, dar întâlnirea noastră a devenit, practic, una de lucru. Mai luasem parte la astfel de întâlniri, dar într-un cu totul alt cadru, de obicei, un restaurant bun. Practic, luam cina împreună cu alte persoane, însă era o întâlnire de afaceri. În timp ce mâncam și beam ceva, discutam despre prețuri, cantități și alte asemenea lucruri. La restaurant se pot face afaceri de milioane de euro. Între doi dumicați, se pun la punct detaliile unui business foarte serios.

Bineînțeles, nu mă așteptam să avem o discuție serioasă. Să mi se coasă un tiv era mai mult un pretext pentru a-l vedea. Atelierul lui e la doi pași de locuința mea, dar Mihai avea un apartament într-un alt cartier, așa că îl vizitam mai ales la locul de muncă. Deși e patronul atelierului, el chiar lucrează alături de cei câțiva angajați ai săi. Avea un mic birou, în care ne-am retras, pentru a goli cutiile de bere pe care le adusesem. Pantalonii mei ajunseserăm pe mâna unui angajat.                  

Eram obișnuit să port discuții de afaceri, acesta fiind chiar jobul meu, să caut potențiali clienți pentru firma la care lucrez. Însă nu mă așteptam să am o discuție serioasă, de lucru, cu un prieten. Intenționam să ne relaxăm, dar Mihai avea alte gânduri. Mi-a spus că vrea să-și lărgească business-ul și mi-am spus că, în acest caz, îi trebuia un spațiu mai mare.

Așa și era, căci plănuia să-și deschidă o fabrică de confecții. M-a întrebat dacă sunt dispus să intru și eu în această afacere. M-aș fi ocupat exact cu ceea ce fac la actualul meu loc de muncă, dar aveam posibilitatea de a deveni acționar la o nouă firmă.

– Să nu-mi spui că nu te-ai gândit să ai propria ta firmă, să lucrezi pentru tine! m-a somat Mihai, cu un zâmbet în colțul gurii.

– Eh, bineînțeles, mi-ar surâde să fiu propriul meu șef, dar partea cu finanțele trebuie s-o aprofundăm. Oricum, vreau amănunte legate de afacerea asta. De cât ar trebui să investim fiecare dintre noi, ce forță de muncă am avea nevoie, ce materiale și materii prime folosim, de unde le procurăm, ce masini de cusut industriale, de brodat și alte echipamente ar trebui achiziționate… 

Mihai mototoli o cutie de bere goală și mă întrerupse:

– Coane, acum purtăm o discuție de principiu. În ce privește furnizorii de materiale, îi știu, am contacte periodice cu ei.

– Foarte bine. Dar echipamentele industriale? Astea-s la fel de importante…

– Știu o companie serioasă. Are sloganul GoodStyle, soluția perfectă pentru profesioniști! Și chiar așa e, sunt oameni de ispravă acolo. Mașini industriale de cusut și alte echipamente vom achiziționa de la ei. Precis ne vom înțelege, sunt flexibili și au prețuri foarte convenabile.

Am plecat de la atelierul lui Mihai mult după terminarea programului de lucru, iar pantalonii mei aveau tiv la manșete și mă așteptau…

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Naufragii şi repere în vremea Coronei – Partea I

De pe urma acestei situaţii neprevăzute şi devastatoare, am înţeles că oamenii buni, vor deveni şi mai buni, în vreme...

S-au închis casele de marcat dar tu nu ai plătit încă. Ce e de făcut?

Am trecut acum câtva timp printr-o experiență ciudată. Intrasem la 10 fără 10 în Carrefour, inițial voiam să-mi iau un...

FUFOrial 3 – Arma

Ehe, dragii mei, iată că am revenit în forţă cu un nou fuforial despre cum să-ţi cureţi arma... Este un...

Close