LA VÂRSTĂ SENECTUŢII!….

Va ofer spre meditaţie şi spre luare -aminte, un mesaj considerat extrem de folositor celor dintre noi care se află sau se vor află la o vârstă venerabilă. Este venit din partea unei anonime şi postat pe un deosebit şi atractiv site “File de lumina“. În cele ce urmează o să-l transcriu întocmai, excepţie făcând unele (inerente) completări sau modificări. După ce le veţi citi sau, eventual, nota într-un fel sau altul, aş vrea să cred că vor urma şi mult aşteptatele comentarii. Se cuvine să mai precizez că, în rândurile care urmează se regăsesc de fapt emoţiile şi gândurile pe care şi le adresează autoarea anonimă, atunci când va ajunge şi domnia să la bătrâneţe. Acum, cuvenitele multumiri atat autoarei cat si celor de la “File de lumina”!

“Când voi fi vârstnica 12 notiţe pentru mine însămi. Am decis să scriu această scrisoare în viitor pentru mine însămi, nu pentru că aş vrea astfel să amăgesc scleroză sau să împiedic dementa. În acest sens nu cred că mă va ajuta. Dar, probabil, mă va salva de unele erori…”

Deci,dragii mei,cele scrise şi transcrise sunt,cred,universal valabile pentru toţi cei care sunt sau vor ajunge la vârsta senectuţii…

1. Nu instrui niciodată pe nimeni. Chiar dacă stii că ai dreptate.
Aminteste-ţi cum te irită acest lucru. Ti ai urmat oare sfatul celor mai în vârstă?
2. Nu încerca să ajuti, dacă nu ţi s-a cerut ajutorul. Nu încerca să-i protejezi pe cei apropiaţi de toate problemele lumii. Doar iubeste-i.
3. Nu te plânge! De sănătate, vecini, guvernanti, fondul de pensii. Nu te transforma într-o bătrână ce stă pe banca din curte şi îi bârfeste pe toti.
4. Nu astepta recunosţinta de la copii. Aminteste-ţi: nu există copii nerecunoscători – există parinti prosti care asteapta recunostinta de la copii.
5. Nu spune expresii precum: “Eu la vârstă ta …”, “Mi-am dat cei mai buni ani …”, “Sunt mai în vârstă, aşa că stiu mai bine …” – toate sunt insuportabile!
6. Dacă vei avea nepoti, nu insistă să-ţi spună pe nume. Este prostesc.
7. Nu cheltui ultimii bani pe procedurile de întinerire. Este inutil. Mai bine să-i cheltui pentru călătorii.
8. Nu te uită în oglindă si nu te machia într-o cameră întunecată.
Nu te lăuda. Si încearcă să arăti cât mai elegant posibil. Elegant, nu tineresc.
Crede-mă, aşa va fi mai bine.
9. Ai grijă de bărbatul tău, chiar dacă a devenit un bătrân neputincios, zbârcit şi morocănos. Nu uită că odată era tânăr, puternic si vesel. Probabil este unicul care îşi aminteste de ţine tânără, subtire şi frumoasă, iar acum doar el are nevoie de tine.
10. Nu încerca cu orice preţ să tîi pasul cu timpul: să întelegi noile tehnologii, să urmaresţi maniacal stirile, să inveti ceva nou pentru a nu rămâne în urmă. E ridicol. Fă ceea ce-ti place. Cât se mai poate?!
11. Nu te învinui pentru nimic. Indiferent de viaţă ta şi a copiilor tăi – ai făcut tot ce ai putut.
12. În orice situatie, păstrează-ţi demnitatea! Până la sfârsit! Fă-o, dragă mea, este foarte important. Si nu uita: dacă eşti încă în viata, înseamnă că cineva are nevoie de tine.

Consider că le-aţi lecturat cu atenţie. Acum le ştiţi, le-aţi şi (probabil) întipărit în memorie, aşa că nu va mai rămâne decât fie să le completaţi cu gânduri şi păreri pesonale ce, sunt convins, va vor fi de folos, fie chiar să le şi aplicaţi în viaţă. Succes şi să va fie de folos!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Am terminat cu modificările!

Gata fraților, după 1 an de căutări după o temă mai acătării, am dat de asta actuală. Se numește zAlive...

Mulțumesc, este cu vedere la… p**ă?

Pricepe cineva ultima reclamă de la Tic-Tac? Ce vorbesc ăia acolo? Sunt 2 pastile femei de Tic-Tac și vor să...

Top 7 utilizari ale Granitului

Nimic nu se compara cu rezistenta, eleganta si versatilitatea granitului! Gratie structurii si compozitiei unice, granitul este unul dintre cele...

Close