LA VREMURI NOI, ACELEASI OBICEIURI?!…

Aseara, deschizand (ca deobicei!) televizorul la principala emisiune informativa a zilei, jurnalul de stiri de la ora 19 a PROTV-ului, am nimerit, intamplator, la calupul de stiri si reportaje prilejuite de deschiderea festiva a noului an scolar! Stiam insa, tot de la tv sau din presa scrisa, ca noul an scolar care batea la usa, i-a gasit pe factorii raspunzator de soarta invatamanului romanesc, toal nepregatiti! Scoli  degradate, ba chiar, unele si daramate, mobilier stricat, lipsa de elevi dar si de cadre didactice calificate, intr-un cuvant, dezordine cvazi-totala! Ceea ce, sa recunoastem (fara a fi nostalgici ai vechiului regim) inainte de 1989 nu prea se intampla asa! In fine, asta a fost. Pe vremuri, in urma cu cca 3 decenii. Acum, ce sa vezi? La deschiderea festiva, acelasi tipic! In Capitala bunaoara, din cate am vazut pe micul ecran, au mai lipsit doar…festivismul comunist, mitingul si ….cuvantatorul (stiti dvs. cine!!)

In rest aceleasi ..tone de flori (e f bine si frumos!), plansete si bucurii, emotii si, nu se putea altfel, prezidiul alcatuit, firesc, din reprezentantii scolilor cu pricina, eventual, cativa invitati dar, in primul rand, primarii. General si cei de sectoare, reprezentantii ministerului de resort etc, adica tocmai cei care, i nafara de vorbe, n-au facut mai nimic altceva pentru a asigura celor carora li se adresau (elevilor) vorbele frumoase, incurajatoare la inceput de drum!

Nici macar manualele nu le-au fost asigurate! Unele, chiar si acum inca netiparite! Din randul autoritatilor, bineinteles ca n-au lipst, nici nu se putea!!, reprezentantii puterii, unii don’ senatori sau deputati, din care cativa s-au evidentiat nu numai prin prezenta fizica, dar si prin…. absenta unor elementare notiuni gramaticale! Apropo de… pregatiri! In alt loc, la  liceul “Gh.Sincai” a fost prezent pana si Presedintele Iohanis! Frumos, nimic de zis, chiar daca, fara se vrem, parca ne-a cam reamintit de… tov-ul impuscat!

Si ca reamintirile din acele vremuri apuse sa fie complete, gazdele de la “Sincai “au ornat, cu aproape aceeasi recuzita, curtea scolii! Pe langa traditionalele flori (cat cuprinde), au fost aduse din timp (ca… na, doar asa-s pregatirile pentru noul an scolar!) zeci sau poate ca si sute (pe ecranul televizorului n-aveai cum sa le mai si numeri!) de jardiniere si recipiente cu bucsus si tuia, cu fel de fel de plante (chiar si exotice) – frumos, nimic de zis! – dar care, parca tras la indigo, cu ce era pe vremuri, imediat ce s-a incheiat festivitatea, o “armata” de indivizi s-a adunat pentru a incarca in camioane si transporta intreaga recuzita! Sa nu mori de ras?!

Pai bine fratilor,ce facem,ne reintoarcem la ceea ce a fost?! Daca ati dorit sa aratati Presedintelui (si nu numai) cat de frumos arata totul, ce minunat va fi in noul an de invatamant, de ce n-ati lasat peisajul asa cum l-a pregatit, conform scenariului, regia? Fara nicio exagerare va spun ca, exact asa se proceda si atunci cand venea in vizita sau participa la “mari adunari” populare, cel mai iubit si stimat fiu al poporului”! Acum, in noua era, organizatorii (autorii) scenariului, probabil ca au dorit sa ne reamintitasca, intre altele, si ce-a fost candva! Permiteti-mi, la final, si o mica digresiune! O digresiune cu tenta interogativa adresata, in special, organizatorilor acestor festivitati. La asemenea momente, ce credeti: era oare absolut necesara (si) prezenta preotilor ortodocsi, cu intregul ceremonial?!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.